Joi, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a comunicat că intenționează să purtă discuții cu toți cei implicați, atât procesatorii cât și retailerii, pentru a evalua posibilitatea de a extinde măsura de restricționare a adaosului comercial pentru alimentele de bază. În plus, el a menționat că se apropie sărbătorile de iarnă și că anumite produse consumate de români în acea perioadă ar putea fi considerate pentru includere în ordonanța respectivă, cu un exemplu specific, cozonacul.
„Sigur, ne dorim acest lucru. În primul rând, vreau să vă spun că produsele care vor intra suplimentar în această ordonanţă, pe care le voi discuta, aşa cum au fost discutate şi la aprobarea ordonanţei, cu toţi factorii implicaţi, atât procesatorii cât şi retailerii. Nu uităm că se apropie sărbătorile de iarnă şi cred că anumite produse consumate de către români în perioada sărbătorilor ar trebui incluse în această ordonanţă”, a afirmat Florin Barbu, întrebat la finalul şedinţei de joi a Executivului ce planuri are privind limitarea adaosului la alimentele de bază.
„Vă dau un singur exemplu – cozonacul poate fi un produs introdus în această ordonanţă, în perioada sărbătorilor de iarnă”, a completat ministrul Agriculturii.
Chestiona cum poate fi făcută prelungirea, prin acord sau ordonanţă de urgenţă, Florin Barbu a răspuns: „V-am spus că vom discuta împreună”.
„Poate fi şi acord, dar eu îmi doresc ca această ordonanţă să fie prelungită şi să fie incluse în această ordonanţă şi alte categorii de produse”, a mai precizat Barbu.
La 1 august a intrat în vigoare ordonanţa de plafonare a adaosului comercial, iar anumite alimente, precum pâinea, laptele, fructele, legumele şi carnea ar trebui să fie mai ieftine.
Consiliul Concurenței susține că prețurile medii la alimente au scăzut în august și cu jumătate, după plafonarea adaosurilor la cele de bază.
Prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța de plafonare a adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 49% în marile lanțuri de magazine, în luna august a acestui an comparativ cu luna iunie din 2023, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenței.
Cele mai mari reduceri s-au înregistrat la fructe și legume: prețul mediu al prunelor a scăzut cu 49%, cel al strugurilor, cu 47%, în timp ce roșiile, ceapa, ardeii galbeni, morcovii și cartofii s-au ieftinit cu 31% până la 37%, în august 2023 față de iunie 2023.