Aceste noi prevederi legale vin să reglementeze modul în care băncile trebuie să abordeze situațiile în care împrumutații întâmpină dificultăți în rambursarea creditelor.
Una dintre cele mai importante prevederi ale noii legislații este stipulată la articolul 30 din OUG nr. 50/2010, care introduce două alineate noi cu implicații semnificative. Primul alineat stabilește obligația împrumutatului de a notifica banca în cazul în care întâmpină schimbări în situația sa financiară.
”În perioada derulării raporturilor contractuale, consumatorul informează banca în cazul în care situația sa financiară se modifică.”, se arată în textul legii.
În al doilea rând, aceeași lege impune băncilor să renegocieze condițiile și să recalculeze ratele cu acordul consumatorului, ținând cont de gradul său de îndatorare la momentul notificării. Acest aspect este evidențiat în articolul menționat, care precizează: ”În situația prevăzută la alin. (6), creditorul este obligat să renegocieze condițiile și să recalculeze, cu acordul consumatorului, ratele în funcție de gradul de îndatorare al acestuia de la momentul informării.”
Cum sunt românii protejați de executări silite
Aceste prevederi legale sunt concepute pentru a proteja consumatorii împotriva executării silite, oferindu-le posibilitatea de a negocia cu banca în cazul unor dificultăți financiare. Înainte de a recurge la măsuri extreme, precum executarea silită, băncile trebuie să ofere împrumutaților posibilitatea de refinanțare parțială sau totală a creditului, consolidarea datoriilor sau chiar iertarea parțială a acestora.
În final, această nouă legislație marchează un pas semnificativ către o mai mare protecție a consumatorilor în domeniul creditării bancare din România.
Citește și: Câți ani de muncă trebuie să aibă românii ca să primească o pensie de 3.000 de lei