Untul e bogat în grăsimi saturate, iar margarina are multe grăsimi nesaturate și, în unele cazuri, grăsimi trans. Efectele asupra sănătății reprezintă și acum subiect de dezbatere.
Multe informații eronate sunt prezente pe internet care induc consumatorii în eroare, iar acestea apar din cauza cercetărilor slabe sau incomplete. Și profesioniștii din domniu se contrazic de multe ori.
Să începem prin a înțelege ce sunt cele două produse. Untul e un aliment obținut prin baterea smântânii și se folosește ca grăsime pentru prăjit ca unt de pâine sau ca ingredient în sosuri, prăjituri și produse de patiserie. Fiind o sursă concentrată de grăsime din lapte, untul este compus în mare parte din grăsimi saturate. Studiile arată că consumul mare de grăsimi saturate ppoate crește riscul de a dezvolta boli de inimă.
Margarina e un aliment procesat care imită gustul și aspectul untului. Margarina modernă e făcută din uleiuri vegetale ce conțin grăsimi polinesaturate ce pot reduce colesterolul rău.
Untul conține lapte obținut prin baterea smântânii, iar margarina e un produs care imită untul. Untul are multe grăsimi din lapte, margarina are uleiuri vegetale.
Untul are nutrienți care nu există în prea multe alimente. Untul obținut de la vaci hrănite cu iarbă poate furniza vitamina K2, asociată cu o sănătate mai bună a oaselor. Totul depinde de alimentația vacilor de la care provine untul.
Și margarina are beneficii, însă totul depinde de tipuri de uleiuri vegetale și de modul în care e procesată. Multe tipuri de margarină au grăsimi polinesaturate. Potrivit studiilor, înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi polinesaturate poate reduce riscul problemelor cardiace.
Specialiștii aduc în discuție cantitățile mari de grăsimi saturate și coleterolul din unt și recomandă ca acesta să nu fie consumat prea des. Este compus din aproximativ 50% grăsimi saturate, restul fiind apă și grăsimi nesaturate. Studiile observaționale care au investigat asocierea dintre grăsimile saturate și bolile de inimă au oferit rezultate mixte.
Margarina poate să conțină nutrienți favorabili sănătății inimii, dar ele conțin de multe ori grăsimi trans, asociate cu un risc crescut de boli cronice, inclusiv boli de inimă. Uleiurile vegetale nu sunt solide la temperatura camerei, precum untul. Pentru a le face solide pentru utilizare în margarină, oamenii de știință schimbă chimic structura acestora printr-un proces numit hidrogenare.
Citește și Rețetă de sarmale de post mănăstirești. Trucurile gospodinelor pentru o mâncare delicioasă