Noul coronavirus pătrunde în organismul uman prin gât, ochi sau nas; suprafața celulelor din interiorul nasului este bogată în receptorul Ace2, fiind principala poartă pe care virusul o folosește pentru a invada celulele umane, unde se înmulțește, transmite sursa citată.
Odată ce virusul începe să trimită copii ale sale în celulele corpului, persoana infectată îl poate răspândi fie rămânând asimptomatică, fie manifestând simptome precum febră, tuse uscată, dureri în gât, pierderea gustului și mirosului, dureri musculare și de cap.
Dacă sistemul imunitar nu poate respinge virusul în această fază incipientă, acesta poate începe să atace plămânii cauzând pneumonie. Una dintre complicaţiile grave ale infecţiei cu COVID-19 este sindromul de detresă respiratorie acută, unde nivelul oxigenului din sânge se diminuează drastic, respirația devenind tot mai dificilă. Acest lucru duce, în majoritatea cazurilor, la deces.
Principalele organe afectate de COVID-19
O hiperreacție a sistemului imunitar, numită „furtună de citokine” (moleculele care ghidează răspunsul imunitar sănătos), determină atacul asupra celulelor sănătoase. În consecinţă, vasele de sânge se deteriorează, tensiunea arterială scade, se formează cheaguri, iar, în cele din urmă, organismul poate ceda.
Nici vasele de sânge și nici inima nu scapă de atacul coronavirusului. O femeie din Brescia a fost spitalizată cu simptome specifice atacului de cord, dar s-a dovedit că acestea au fost cauzate de noul coronavirus. Infecţia cu COVID-19 poate duce la probleme de coagulare și aritmii. De asemenea, au fost raportate ischemii la nivelul degetelor și picioarelor, durere și necrozare a țesuturilor.
Citeşte şi Primii pacienţi care s-au vindecat de coronavirus donează plasmă pentru cei aflaţi în stare critică
Capacitatea virusului de a ataca vasele de sânge ar explica motivul pentru care pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare, de exemplu diabet sau hipertensiune arterială, sunt mai expuşi riscului.
Totodată, noul coronavirus poate ataca intestinul, unde receptorii Ace2 sunt abundenți, dar şi ficatul. De asemenea, poate afecta rinichii și creierul, așa cum s-a observat în cazurile de encefalită, de convulsii epileptice, în cele de pierdere a cunoștinței şi a mirosului și în cazurile de accident vascular cerebral înregistrate la pacienţi confirmaţi cu COVID-19.