Nu doar că astfel de situații sunt neplăcute, atât pentru cel care ajunge în această ipostază, cât și pentru cel bănuit, dar acestea pot duce chiar la consecințe penale. Legislația actuală prevede amenzi usturătoare și zhiar și ani de închisoare în unele cazuri.
Citește și: Doctorul Vlad Ciurea trage un semnal de alarmă cu privire la folosirea telefonului în exces. ”Poate provoca tumori”. Câte ore pe zi poți utiliza, de fapt, mobilul
Ce pedeapsă primești dacă verifici mesaje sau convorbiri în telefonul partenerului de viață
Relația de cuplu și cea de căsătorie ar trebui să presupună încredere, respect și loialitate, după cum spun specialiștii. În același timp, soții își păstrează independența și dreptul la viața privată. Sunt, însă, și situații când gelozia pune stăpânire pe gândurile partenerilor și îi împinge spre gesturi impulsive, printre care se numără și verificarea telefoanelor fără acordul jumătății.
Și pentru că invadarea intimității constituie infracțiune, Articolul 302 din Codul Penal prevede că:
- Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reţinerea, fără drept, a unei corespondenţe adresate altuia, precum şi divulgarea fără drept a conţinutului unei asemenea corespondenţe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greşeală, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
- Interceptarea, fără drept, a unei convorbiri sau a unei comunicări efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicaţii se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
- Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, către o altă persoană sau către public, fără drept, a conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de aceasta din greşeală sau din întâmplare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Legea prevede și excepții. La același articol din Codul Penal se arată că:
Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
- dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
- dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
De asemenea, se menționează că „acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.
De asemenea, Articolul 360 din Codul penal prevede că:
- Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
- Fapta săvârşită în scopul obţinerii de date informatice se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Prin sistem informatic se înțelege orice dispozitiv sau ansamblu de dispozitive interconectate sau aflate în relație funcțională, dintre care unul sau mai multe asigură prelucrarea automată a datelor cu ajutorul unui program informatic. Obiectul material al infracțiunii poate fi și telefonul mobil al părții vătămate, potrivit unei decizii în instanță.
Dacă o persoană instalează programe de spionaj pe telefonul partenerului, Legea 161/2003, la art. 43 prevede că:
- Interceptarea, fără drept, a unei transmisii de date informatice care nu este publică şi care este destinată unui sistem informatic, provine dintr-un asemenea sistem sau se efectuează în cadrul unui sistem informatic constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
- Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi interceptarea, fără drept, a unei emisii electromagnetice provenite dintr-un sistem informatic ce conţine date informatice care nu sunt publice.
Citește și: Vești bune pentru posesorii de smartphone. Cum pot primi despăgubiri din partea operatorilor de telefonie