Vineri, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede pedepse de până la 25 de ani de închisoare pentru furnizarea de substanțe psihoactive, care duc la decesul unei persoane. Legea impune sancțiuni sporite pentru consumul sau finanțarea traficului și consumului de droguri.
Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, pe 14 mai, potrivit Antena 3.
Sunt incluse sancțiuni sporite pentru operațiuni ilegale cu astfel de substanțe, îndemnul la consum sau finanțarea traficului și consumului de droguri.
Astfel, se introduc circumstanțe agravante pentru furnizarea de droguri minorilor și pentru facilitarea consumului în diverse locații. Proprietarii, chiriașii sau administratorii de clădiri folosite pentru consumul de droguri pot primi până la 5 ani de închisoare. În plus, legea prevede creșterea cu o treime a pedepselor pentru traficanții care își desfășoară activitatea în locuri sensibile, cum ar fi spitalele, școlile sau penitenciarele.
Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare completarea tabelului-anexă nr. I la Legea nr. 143/2000, în sensul includerii substanţelor prevăzute de Convenţia asupra substanţelor psihotrope din 1971, precum şi a tabelului-anexă nr. II la legea precizată, în sensul includerii substanţelor prevăzute de Convenţia unică asupra stupefiantelor din 1961. Tabelele-anexă din această lege se completează, astfel, cu 6 noi substanţe cu caracter psihoactiv/medicamentos.
Guvernul a adoptat, într-o sedinţă care a avut loc pe 7 martie, acest proiect de lege. Astfel, au fost puse sub control şase noi substanţe psihoactive/ medicamente, după cum urmeaza: 2-methyl-AP-237, etazene, etonitazepyne, protonitazene, ADB-BUTINACA şi alpha – PiHP, arată comunicatul de presă al Executivului.
Aceste substanţe au fost monitorizate în ultimul an, prin intermediul Grupului Naţional de Avertizare Timpurie, constituit la nivelul Agenţiei Naţionale Antidrog, grup din care fac parte, pe lângă specialiştii antidrog, reprezentanţi ai DIICOT, Poliţiei Române, Ministerului Sănătăţii şi reputaţi medici din cadrul principalelor unităţi medicale cu atribuţii în domeniu, din municipiul Bucureşti.
Cele şase substanţe fac parte din categoria noilor substanţe psihoactive, acele droguri sintetice foarte periculoase, produse în laborator.