Ce pensie încasează, lunar, un fost general SRI în rezervă. Scandalul izbucnit după acuzațiile aduse lui Florian Coldea

Scandalul în care este implicat fostul general SRI, Florian Coldea, a agitat apele din România în ceea ce privește pensia pe care o încasează foștii generali ai aceluiași serviciu.
Alina Costache
06 iun. 2024, 17:54
Ce pensie încasează, lunar, un fost general SRI în rezervă. Scandalul izbucnit după acuzațiile aduse lui Florian Coldea
Ce pensie încasează, lunar, un fost general SRI în rezervă. Scandalul izbucnit după acuzațiile aduse lui Florian Coldea

Un fost general SRI, în grad mai mic față de Florian Coldea, are o pensie de zeci de mii de euro pe an. De aici pornesc multe semne de întrebare privind averile celor care au făcut parte din Serviciu. Luate la puricat, acestea nu sunt deloc mici, însă nu se știe, în toate cazurile, de unde provin.

Citește și: Caz incredibil! Un polițist a ieșit la pensie la vârsta de 25 de ani. Suma pe care urmează să o încaseze

Ce pensie încasează, lunar, un fost general SRI în rezervă

În declarația de avere pe care a completat-o în anul 2023, Cristian Georgică Celea, fost adjunct al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, are o pensie militară de 214.000 lei, adică aproximativ 43.000 de euro pe an. Asta înseamnă că, lunar, încasează 3.600 de euro. Celea are 68 de ani și încasează pensia de la SRI de aproape 20 de ani, potrivit fanatik.ro.

Cristian Georgică Celea, fost general SRI cu o stea, a ales să rămână în sistem și după ce a părăsit serviciul militar. El a reușit să acumuleze mai multe funcții publice, cum ar fi cea de vicepreședinte CNAS și membru în consiliul de administrație a Spitalului Bagdasar-Arseni. În plus, el deține și zeci de imobile, mașini, șalupe și bijuterii de lux. Cu toate acestea, în mod paradoxal, fostul militar nu are bani în niciun cont bancar.

Florian Coldea, pe de altă parte, a fost trecut în rezervă din gradul de general cu patru stele și, cel puțin teoretic, încasează o pensie mai mare decât a fostului său coleg din SRI. În 2016, când a fost eliberat din funcție, el avea un salariu de 11.000 de lei pe lună, în timp ce soția lui, angajată tot la SRI, încasa 9.000 de lei.

Acuzațiile aduse lui Florian Coldea

Fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă şi omul de afaceri Dan Tocaci sunt acuzaţi de trafic de influenţă în dosarul în care au avut loc audieri începând de joia trecută, ca urmare a unui denunţ depus de omul de afaceri Cătălin Hideg.

Afaceristul susţine că i s-a cerut de către Dumbravă să plătească avocatului Doru Trăilă un onorariu de sute de mii de euro, cu mult mai mare decât cele practicate în România în mod normal, pentru a obţine o condamnare cu suspendare în instanţă. Cătălin Hideg, care are o condamnare de patru ani de închisoare, în primă instanţă, în urma unei anchete desfăşurate de Parchetul European, afirma că i s-a spus că Florian Coldea este „singurul din România care are pârghiile necesare pentru a rezolva” dosarul său penal.

Hideg afirma că a dat deja avocatului Trăilă 100.000 de euro, suma totală convenită fiind de 600.000 de euro. Coldea, Dumbravă, Trăilă şi Tocaci au părăsit sediul DNA vineri, după ora 3 dimineaţa. DNA a transmis, vineri după-amiază, primele date despre dosar, fără a invoca însă niciunul dintre numele celor vizaţi.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, începând cu data de 24 mai 2024, faţă de patru persoane (doi foşti militari, în prezent asociaţi în cadrul unor societăţi, un avocat din cadrul Baroului Bucureşti şi o persoană fără calitate specială), pentru săvârşirea unor infracţiuni de trafic de influenţă, forma participaţiei penale fiind autoratul şi complicitatea”, arăta DNA în comunicat.

„În perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpaţi (cei doi oameni de afaceri şi avocatul din cadrul Baroului Bucureşti) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influenţă asupra unor magistraţi din cadrul unor instanţe de judecată şi că i-ar putea determina pe aceştia să pronunţe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpaţi a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranşe egale”, afirmau procurorii în ordonanţă.

Potrivit sursei citate, martorul ar fi remis celor trei inculpaţi o plată parţială în sumă de aproximativ 100.000 euro. DNA a mai transmis că de sfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane juridice, cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

Pe perioada controlului judiciar, cei patru inculpaţi trebuie să respecte o serie de obligaţii, printre care să nu părăsească teritoriul României şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

„Inculpaţilor li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauţiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. De asemenea, inculpaţii vor depune o cauţiune în valoare de 500.000 lei (stabilită faţă de cei doi oameni de afaceri şi avocatului din cadrul Baroului Bucureşti) respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sau prin constituirea unor garanţii reale, mobiliare ori imobiliare, în limita acelorași sume de bani, în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, mai arăta DNA.

Fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, a declarat luni, când s-a prezentat la Poliţie conform obligaţiilor stabilite prin măsura controlului judiciar, că are încredere totală în justiţie și că nu va face declarații decât după finalizarea anchetei.

Citește și: Victor Ciutacu, despre modus operandi în reţeaua Coldea: „Nu prea mai merge pe cash, ca odinioară”

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?