Până să iasă la pensie, românii petrec la locul de muncă, în medie, 31,5 ani, în timp ce nemții muncesc un timp considerabil mai mare – 39,3 ani, arată un studiu al Institutului ”Roman Herzog”.
În alte țări europene, până la pensie, se muncește chiar mai mult decât în Germania. În Islanda de pildă, angajații lucrează 45,4 ani până să iasă la pensie, iar în Țările de Jos (Olanda), 43,2 ani, notează stiridiaspora.
În Germania, de regulă, salariații născuți după 1964 se pot pensiona la 67 de ani. Înainte de 67 de ani se pot retrage din câmpul muncii, fără penalizări, doar câteva grupe de vârstă.
Potrivit Deutsche Rentenversicherung, în Germania, formula de calcul a viitoarei pensii depinde, printre altele, de punctele de plată și de așa-numitul factor de acces.
Punctele de plată sunt considerate cea mai importantă valoare ce influențează cuantumul pensiei. Concret, toate câștigurile realizate de pensionar sunt comparate anual cu câștigurile medii ale tuturor persoanelor asigurate. Fiecare câștig mediu din veniturile totale ale pensionarului înseamnă un punct de plată.
Factorul de acces rezultă din adaosurile și deducerile luate în calcul la stabilirea pensiei. În lipsa adaosurilor și a deducerilor, acest factor este egal cu 1,00.
Un exemplu de calcul arată ce pensie primește, în Germania, cineva care a muncit 45 de ani pe un salariu lunar brut de 3.500 de euro. În acest scop, folosim ca bază de calcul câștigul mediu în Germania din 2024 (45.538 euro) și o valoare de 1,0o pentru factorul de acces.
Rezultatul? O pensie de 1.566,74 de euro pe lună, care este considerată de unii beneficiari cam mică în raport cu remunerația din anii petrecuți în câmpul muncii.
Potrivit Allianz, în Germania, raportul dintre pensia standard și venitul mediu pe o perioadă de lucru de 45 de ani a scăzut semnificativ în ultimele decenii. În 2000, acesta era de 52,9 la sută, iar apoi s-a stabilizat la circa 48 la sută din 2014.