Informaţia a făcut publică după ce Asociaţia contribuabililor germani a făcut un calcul pentru a stabili ce pensie va avea Angela Merkel.
În vârstă de 67 de ani, Angela Merkel se va retrage după alegerile generale din septembrie.
Pentru a calcula ce pensie va avea Angela Merkel, s-a ţinut cont de numeroşii ani petrecuţi de aceasta în Parlamentul german, precum şi de vechimea în posturi de ministru în Guvernul federal şi de cancelar.
Ca toţi foştii cancelari şi preşedinţi germani, Angela Merkel va avea dreptul să ţină un birou după ce îşi va încheia cariera politică. De asemenea, fosta şefă a guvernul federal va primi bani pentru un manager al acestui birou, doi asistenţi, un dactilograf şi un şofer, conform Agerpres.
În ianuarie, Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, favorabil continuării orientării centriste a actualului cancelar german Angela Merkel, a fost ales preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), ceea ce îl plasează în pole position pentru a deveni următorul cancelar german.
Cu o majoritate de 521 de voturi dintre cei 1.001 delegaţi invitaţi să voteze, Armin Laschet l-a devansat pe Friedrich Merz (466 voturi), rival al istoric al cancelarului şi favorabil unei cotituri spre dreapta, potrivit rezultatelor unui scrutin intern şi va conduce tabăra conservatoare în alegerile generale din septembrie, după cum scrie Financial Times. Tradiţional, şeful CDU devine candidat la cancelaria germană pentru „Uniune”, astfel că Laschet ar putea fi noul cancelar.
Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Vestfalia, şi foarte posibil noul cancelar al Germaniei, este un apropiat al Angelei Merkel. Acesta a stârnit însă controverse la conferința de securitate de la München, de anul trecut, când a insistat să vorbească în germană la o dezbatere în limba engleză despre viitorul UE.
Laschet a fost ministrul Integrării în guvernul regional al NRW. Promovând o politică liberală de integrare a străinilor, Laschet şi-a atras adversitatea cercurilor conservatoare din CDU, care l-au poreclit, în batjocură, „Armin al turcilor”. În repetate rânduri, Laschet a pledat pentru recunoaşterea de către Germania a religiei islamice, ceea ce i-ar conferi acesteia un statut juridic asemănător bisericilor creştine şi comunităţilor evreieşti.