Ce pensie vor primi românii care au o vechime în muncă cuprinsă între 25 și 30 de ani după recalcularea de la 1 septembrie 2024

Noua lege a pensiilor își propune să rezolve inechitățile din sistem, astfel a fost elaborată și noua formulă de calcul ce se va aplica de acum înainte. Totuși, pensionarii pot sta liniștiți, deoarece nicio pensie nu va scădea!
Filip Stan
08 iun. 2024, 15:16
Ce pensie vor primi românii care au o vechime în muncă cuprinsă între 25 și 30 de ani după recalcularea de la 1 septembrie 2024

În fiecare an va exista o majorare cu rata inflației. La data de 1 ianuarie 2024 pensiile au crescut cu 13,8% pentru toți vârstnicii ieșiți la pensie.

Citește și EXCLUSIV Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunț important despre recalcularea pensiilor: „Echitate între pensionari! Noua lege asigură un mecanism de creștere sustenabilă a pensiei”

Ministrul Muncii a mai explicat încă o dată cum se vor calcula noile pensii și cum se poate afla simplu câți bani în plus vor primi în câteva luni cei care au o vechime de muncă de peste 25 de ani.

Simona Bucura Oprescu a subliniat că este importantă și contribuția plătită din salariu.

Deci, nu este suficient numai să fi lucrat 30 de ani, de exemplu.

Toate explicațiile despre cum se vor calcula sumele de plată pentru pensionarii care au muncit peste 25 de ani

„Principalul obiectiv al reformei pensiilor îl reprezintă echitatea în sistemul public de pensii.

Adică, pentru contribuții, adică veniturile pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale, deci la contribuții și muncă egală, perioadă de cotizare egală, să ai o pensie egală, astfel să nu mai fim în situația în care suntem azi, dacă ai ieșit la pensie în ani diferiți, după legi diferite, dacă ai fost femeie sau bărbat, să ai un cuantum diferit.

Echitate între pensionari. Apoi, noua lege asigură un mecanism de creștere sustenabilă al pensiei. Aud în piață adesea un fake news prin care se spune că în noua lege dispare contributivitatea, contează doar vechimea. Vreau să știe toți pensionarii că în noua lege cea mai importantă contribuție în cuantumul pensiei îl reprezintă punctele de contributivitate care sunt obținute pe baza contribuțiilor plătite din salarii.

Avem punctele necontributive, aceste puncte necontributive se dau pentru perioade necontributive. Ce înseamnă asta: pe de o parte, pentru a încuraja educația, pentru ca atunci când un român optează dacă să meargă să aibă studii superioare, fie că vorbim de universitate făcută la zi, că vorbim de master, de doctorat, să nu renunțe fiindcă în acea perioadă nu ar contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Pentru asta dăm un punctaj suplimentar de 0,25 puncte pe an, care reprezintă 25% din salariul mediu brut pe economie pentru aceste perioade necontributive, perioade în care încurajăm educația sau perioade în care din motive obiective nu a putut să contribuie la bugetul asigurărilor sociale de stat. În noua lege avem o noutate: punctele de stabilitate, puncte care se dau pentru vechime, pentru o perioadă mai lungă de 25 de ani.

Aceste puncte sunt o recompensă, pentru a recompensa munca, stabilitatea în muncă rămânerea ca asigurat la bugetul asigurărilor sociale de stat, pentru cei care au stagii de cotizare mai lungi de 25 de ani se dau aceste puncte de stabilitate. Pentru perioada 25-30 de ani, 0,5 puncte pe an, pentru perioada 30-35 de ani, 0,75 puncte și pentru stagii mai lungi de 35 de ani avem un punct suplimentar.

În România avem un echilibru mai bun în ceea ce priveşte sustenabilitatea sistemului public de pensii decât în alte state membre, fiindcă în România avem aproximativ 4,8 milioane de pensionari, dar avem 5,7 milioane de salariaţi şi 6,7 milioane contracte de muncă.

Prin urmare, avem un raport mai bun decât alte ţări ale Uniunii Europene şi este important să creştem gradul de ocupare pe piaţa muncii”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, potrivit Româniatv.net.

Ministrul Muncii a dorit să înlăture astfel orice suspiciune cu privire la o minciună care a devenit virală, potrivit căreia în noua lege dispare contributivitatea, astfel, contează doar vechimea, conform Adevărul.ro.

Citește și Pensii 2024: Un român „privilegiat” ia pensie de 17.000 de lei fără să fi muncit vreo zi

Formula de calcul a pensiilor

  • Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte
  • VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.
  • Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
  • Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
  • Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Podul considerat o minune a ingineriei moderne. Are 12 kilometri lungime, viaducte, la construcția lui s-au folosit zeci de mii de tone de oțel, iar acum este și o atracție turistică
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Lapoviţă şi frig, la final de aprilie! Anunţ trist de la ANM pentru următoarele zile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Starul adorat de femei, dar care n-a purtat niciodată verighetă. Secretul ascuns al unui etern burlac
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Accident mortal în Prahova! Două persoane au murit pe loc după ce s-au izbit cu autoturismul de un cap de pod
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
4.400 de euro pentru cei care au avut bani la CEC. Despăgubiri de la stat, anunț de la Ministerul Finanțelor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării