Pe măsură ce populația îmbătrânește, iar numărul salariaților care contribuie la bugetul asigurărilor sociale scade, sistemul public de pensie este tot mai slăbit. Potrivit Capital, specialiștii avertizează că, fără reforme esențiale, pensiile viitoare ar putea fi mult mai mici decât acum, iar viitorii pensionari vor trebui să se bazeze în mare măsură pe economii personale și pensii private.
O analiză a CFA România arată că, în acest moment, raportul dintre angajați și pensionari este de aproximativ 10 la 8, ceea ce permite menținerea sistemului public de pensii. Dar această balanță este pe cale să se schimbe drastic, odată cu retragerea treptată din activitate a generației „Decrețeilor”, cei născuți între 1967 și 1969. Acest val de pensionări va pune o presiune și mai mare asupra bugetului, iar statul va fi nevoit să intervină, estimează specialiștii.
Conform estimărilor, până în 2070, cheltuielile publice pentru pensii ar putea crește cu aproximativ 5,6% din PIB.
„Creșterea cheltuielilor publice pentru pensii din cauza îmbătrânirii populației este de așteptat să fie atenuată prin reducerea ratelor beneficiilor, pensionarea mai târzie și alte efecte structurale ale pieței muncii.
Analizând cheltuielile cu pensiile în detaliu, dinamica poate fi descompusă în patru componente principale: raportul de dependență, raportul de acoperire, rata beneficiului și efectele pieței muncii”, explică analiștii CFA România.
Raportul privind îmbătrânirea populației sugerează că rata de înlocuire a salariului prin pensie va scădea de la aproximativ 43% în prezent, la doar 24% în 2070. Această tendință ar putea determina pensionarii viitorului să se bazeze tot mai mult pe economii personale, pensii private sau alte surse de venit pentru a menține un trai decent.
Citește și: Peste 2.800.000 de români vor primi 700 de lei în plus la pensie. Ce condiții trebuie îndeplinite
„O rată mai mică de înlocuire sugerează că viitoarele generații de pensionari vor trebui să se bazeze mai mult pe economii personale, pensii private sau alte surse de venit pentru a menține un nivel de trai rezonabil după retragerea din activitate”, subliniază analiștii CFA România.