Ce pensii vor avea salariaţii de azi. Cum poţi beneficia de o PENSIE DECENTĂ

Un român care va ieși la pensie peste 30 de ani va primi de la stat mai puțin de 30% din ultimul salariu, iar pensia privată obligatorie îi va completa veniturile până la aproximativ 40%. În aceste condiţii, pensia facultativă devine o necesitate, dar trebuie contribuit de tânăr, de la 25-30 de ani, pentru a avea un venit decent la bătrânețe.
Iulian Tudor
29 mart. 2016, 07:51
Ce pensii vor avea salariaţii de azi. Cum poţi beneficia de o PENSIE DECENTĂ

Estimările specialiștilor sunt alarmante, scrie jurnalul.ro. În anul 2046, când se va pensiona o persoană care acum are 35 de ani, pensia sa va fi foarte mică. Nu putem calcula cât pentru că nu se știe cum vor evolua salariile, însă, dacă acum pensia ar reprezenta doar 40% din salariu, cineva care ar avea salariul mediu net pe economie (1.998 lei în 2016, conform Comisiei Naţionale de Statistică) ar ieşi la pensie cu numai 800 de lei, potrivit estimărilor realizate de Comisia Europeană. Însă tânărul de astăzi şi-ar putea majora venitul la bătrâneţe cu 379 de lei lunar dacă ar contribui la un fond facultativ (Pilonul III) cu 150 de lei lunar, timp de 30 de ani. Dacă se hotărăşte să cotizeze de la 40 de ani, va avea o pensie facultativă de 162 de lei, iar dacă începe să cotizeze de la 50 de ani, va avea numai 87 de lei, potrivit estimărilor Certinvest Pensii. Aceste calcule se bazează pe un randament mediu anual de 2% pentru fondul de pensii, sub nivelul mediu actual, care este de 8%, deci sumele ar putea fi mai mari. Pensia poate fi mai consistentă dacă se contribuie mai mult, maximul legal permis fiind de 15% din venitul brut lunar.

Citeşte şi Protest al poliţiştilor, la sediul MAI. Nemulţumirile sunt legate de deficitul de personal şi subfinanţare

Şi angajatorul poate plăti

Pensiile facultative beneficiază de deductibilitate fiscală în limita a 400 de euro pe an pentru angajat, plus 400 de euro pe an pentru angajator. Cu alte cuvinte, statul ne permite să deducem din impozitul pe venit 1.800 de lei anual, ceea ce înseamnă circa 150 de lei lunar, bani pe care nu-i mai dăm Fiscului, ci îi punem în contul de pensie facultativă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru angajator, care poate să deducă 1.800 de lei anual pentru fiecare angajat, din impozitul pe profit. Deci, un tânăr de 30 de ani care vrea să beneficieze în totalitate de această facilitate va contribui cu 150 de lei la Pilonul III, iar dacă şi angajatorul său mai achită 150 de lei, tânărul va lua o pensie facultativă de 757 de lei, timp de 20 de ani. Procedura de deductibilitate intră exclusiv în sarcina angajatorului. „Deductibilitatea fiscală a contribuțiilor la Pilonul III se acordă exclusiv de către angajator, pe baza documentelor justificative prezentate de angajat, printre care copie a actului de aderare, copie a ordinului de plată și/sau un document emis de fondul de pensii facultative pentru situația în care angajatul plătește din propriul salariu net o contribuție individuală la Pilonul III”, a declarat Raluca Țintoiu, director general NN Pensii și președinte al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

2,5 pensionari la un angajat

În România, populația va continua să se diminueze pe termen lung, de la aproximativ 19 milioane de locuitori, câți vor fi în 2020, la 17,4 milioane de români în 2060, conform predicțiilor Eurostat. Odată cu această situație, scade numărul persoanelor angajate din economie și se accentuează fenomenul de emigrare, ceea ce va duce la creșterea dependenței pensionarilor de populația activă în următorii ani, cu impact major asupra modului în care vom trăi la pensie. În prezent, contribuțiile la pensia de stat ale unui angajat trebuie să susțină 1,3 pensionari. Până în 2032, când va ieși la pensie cel mai numeros val de participanți la pensiile private obligatorii, se estimează că raportul se va dubla, ajungând la 2,5 pensionari per angajat.

Cum putem beneficia de 150 de lei pe lună

Artiştii, actorii, avocaţii, ziariştii, toţi cei care au profesii liberale, inclusiv cei care lucrează pe drepturi de autor, beneficiază de deductibilitate la contribuțiile către fondurile de pensii facultative, în limita echivalentului în lei a sumei de 400 euro anual. „Venitul net anual înscris în Declarația 200 se diminuează cu suma respectivă și, implicit, impozitul pe venit este aplicat unei baze de calcul mai mici cu valoarea aferentă cheltuielilor deductibile”, a explicat Raluca Țintoiu. Aceasta a adăugat că procedura este aceeași, inclusiv în cazul unei persoane fizice care lucrează pe drepturi de autor, indiferent de numărul firmelor cu care o entitate colaborează. Limita de deductibilitate fiscală este aceeași și în cazul profesiilor liberale, anume 400 de euro pe an. Cu precizarea că persoanele care lucrează fie ca PFA (comercianți), fie ca PFI (profesii libere), fie prin drepturi de autor vor beneficia de un singur plafon de deductibilitate în limita celor 400 de euro anual. „În cazul persoanelor fizice care lucrează prin drepturi de autor cu impozit de 16% reținut la sursă de către firmele colaboratoare, reprezentând impozit final, precum și pentru PFA/PFI care lucrează cu normă anuală de venit, deductibilitatea fiscală a contribuțiilor la Pilonul III nu se aplică, întrucât aceste entități nu țin evidențe contabile și nu au obligația depunerii Declarației 200”, a mai explicat președintele APAPR.

Citeşte şi Victor Ponta, pe Facebook: Guvernul Boc-Băsescu „a luat” de la oameni, să vedem ce face „Guvernul Lui”

Piața pensiilor facultative este împărțită între 10 fonduri de pensii la care contribuie 382.318 de români, cu 10% mai mulți decât în 2014. În total, aceștia au cumulat contribuții de 214 milioane de lei în 2015, valoarea fiind cu 18% mai mare comparativ cu anul precedent. În total, activele celor 10 fonduri se ridică la 1,25 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că, în medie, fiecare participant deţine 3.269 de lei. Specialiştii estimează că această piaţă va atinge un număr de 500.000 de participanți și active nete de două miliarde de lei până în 2018.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...