O campanie de informare şi educare privind cauzele, consecinţele şi metodele de combatere a somnolenţei la volan, sub sloganul „Siguranţa pe drum începe după un somn bun”, a fost lansată vineri, cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, de către Centrul de Informare şi Îmbunătăţire a Calităţii Vieţii pentru Bolnavii de Distrofie Musculară şi Pacienţii Asistaţi Respirator (ASCID), în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie.
„Este imposibil ca un şofer să nu fi trăit acest moment: o invitaţie de picoteală la volan, anunţată uneori brutal, dar de cele mai multe ori insidios prin câteva semne. Oare unde şi ce ar trebui să facă diferenţa între viaţă şi moarte în traseele şi drumurile pe care le parcurgem zilnic cu maşina? Dacă privim la simplul fapt că somnul reprezintă o treime din viaţă, cred că cele 10 reguli de somn sănătos ar trebui să primeze la un şofer care se respectă. Nu uitaţi că de somnul suficient ca durată, profunzime şi continuitate depinde adesea viaţa dumneavoastră şi a celor dragi din jur”, a spus doctorul Florin Mihălţan, responsabil de Program de Studii Complementare Somnologie şi Ventilatie Noninvazivă.
Medicul Oana Deleanu, preşedintele Secţiunii Somnologie a Societăţii Române de Pneumologie, atenţionează că şoferii somnolenţi reprezintă un risc atât pentru ei înşişi şi familiile lor, cât şi pentru ceilalţi participanţilor la trafic.
„Evident, reprezintă un risc şi din punct de vedere economic, din cauza pierderilor materiale pe care le pot cauza. Dacă o persoană nu a dormit 20-25 de ore, prezintă o stare de vigilenţă cu mişcări şi capacitate de reacţie similare cu ale unei persoane care are o alcoolemie de 10 la mie. Din acest motiv este foarte important ca toţi şoferii să fie conştienţi de riscurile pe care le implică somnolenţa la volan. Le recomandăm să plece la drum după o noapte de odihnă corespunzătoare, iar dacă prezintă orice afecţiune care tulbură somnul, le recomandăm să nu o neglijeze, ci să o trateze corespunzător”, a spus Oana Deleanu.
Statisticile privind somnolenţa la volan explică gravitatea deciziei de a conduce obosit. În 100.000 de accidente care se înregistrează anual în lume, 71.000 de persoane sunt rănite, iar 1.500 mor din cauza aţipitului la volan.
„Toţi şoferii cunosc foarte bine ce înseamnă somnolenţa la volan, când închid ochii câteva secunde, iar clipitul devine greoi, dar nu conştientizează faptul că oboseala acţionează precum alcoolul, pentru că limitează considerabil viteza de reacţie, vizibilitatea şi slăbeşte capacitatea de concentrare. Stimaţi şoferi, dacă atunci când conduceţi, clipiţi şi căscaţi des, sunteţi iritabili şi obosiţi sau visaţi cu ochii deschişi, trebuie să trageţi pe dreapta!”, atenţionează cel mai cunoscut pilot român de raliu, Titi Aur.
Sursa: news.ro.