Prevederile referitoare la asigurarea obligatorie a locuintei impotriva dezastrelor naturale (polita PAD) sunt incluse in Legea nr. 260/2008, care a fost modificata astazi de Legea nr. 191/2015. Principala noutate adusa de acest act normativ este ca societatile de asigurare nu mai au voie sa incheie polite facultative pentru casele lipsite de polite obligatorii.
„Societatile de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa nu pot incheia asigurari facultative pentru o locuinta care nu are incheiat in prealabil o asigurare obligatorie PAD”, prevede documentul mentionat.
Totodata, nu scapa de polita obligatorie nici persoanele care in prezent au asigurari facultative multianuale. Acestea sunt nevoite sa incheie asigurarea obligatorie la momentul primei aniversari anuale.
Practic, legislatia in vigoare stabileste ca polita obligatorie este separata fata de polita facultativa si doar aceasta poate sa acopere daunele produse din cauza dezastrelor naturale (cutremurele de pamant, alunecarile de teren si inundatiile).
In cazul asigurarii obligatorii, locuintele sunt impartite in doua categorii, in functie de cum sunt construite, astfel ca pretul politei si suma asigurata depind de acestea.
Mai exact, casele de tip A sunt constructiile cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic. Pentru acestea, pretul asigurarii este de 20 de euro/an, iar suma asigurata – de 20.000 de euro. Casele de tip B sunt constructiile cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic, pretul politei fiind, in acest caz, de 10 euro/an si suma asigurata – de 10.000 de euro.
In momentul de fata exista 23 de societati autorizate sa incheie polite PAD, lista completa a acestora fiind disponibila pe site-ul Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
De retinut este ca persoanele care nu incheie polita PAD risca sa fie amendate – de primar sau de persoanele imputernicite de acesta – cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei.
Important! Noua lege intrata astazi in vigoare dispune eliminarea certificatului de asigurare. Asta inseamna ca dovada incheierii unei asigurari obligatorii se poate face doar cu polita PAD. Totodata, actul normativ introduce posibilitatea ca PAID sa supuna locuintele, in anumite cazuri, unei inspectii de risc. Informatii mai multe despre noutatile aduse de Legea nr. 191/2015 pot fi gasite in acest articol.
Citeşte şi Ce locuinţă poţi să îţi cumperi cu 50.000 de euro
Ce riscuri acopera cele doua asigurari
Polita obligatorie – a carei valabilitate este de 12 luni – acopera trei mari riscuri, in timp ce o polita facultativa poate acoperi cam toate celelalte riscuri ce pot viza o locuinta.
Astfel, dezastrele naturale pentru care se dau despagubiri in baza politei PAD sunt cutremurele de pamant, alunecarile de teren si inundatiile. „Bineinteles, aceasta polita acopera si daunele directe produse locuintelor, consecinta indirecta a producerii unuia dintre riscurile enumerate”, a precizat mai demult, pentru AvocatNet.ro, Marius Lungu, Sef Departament Asigurari la Corciu si Asociatii.
Mai multe amănunte pe avocat.net.