Ce poliţă să alegi pentru asigurarea locuinţei: obligatorie sau facultativă?

Incepand de astazi, cetatenii sunt obligati sa aiba o asigurarea obligatorie a locuintei pentru a putea sa incheie si o asigurare facultativa pri care sa isi protejeze casele, conform unei noi legi. Din moment ce polita obligatorie acopera doar trei riscuri de baza, cei care vor protectie suplimentara pot incheia si o polita facultativa. Insa, pentru a face o alegere cat mai buna, cetatenii trebuie sa stie ce diferente sunt intre cele doua polite si ce pot sa obtina in baza fiecareia dintre ele.
Iulian Tudor
09 iul. 2015, 10:32
Ce poliţă să alegi pentru asigurarea locuinţei: obligatorie sau facultativă?

Prevederile referitoare la asigurarea obligatorie a locuintei impotriva dezastrelor naturale (polita PAD) sunt incluse in Legea nr. 260/2008, care a fost modificata astazi de Legea nr. 191/2015. Principala noutate adusa de acest act normativ este ca societatile de asigurare nu mai au voie sa incheie polite facultative pentru casele lipsite de polite obligatorii.

„Societatile de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa nu pot incheia asigurari facultative pentru o locuinta care nu are incheiat in prealabil o asigurare obligatorie PAD”, prevede documentul mentionat.

Citeşte şi Se schimbă legea asigurării locuinţelor. Ce OBLIGAŢII au proprietarii după intrarea în vigoare a legii

Totodata, nu scapa de polita obligatorie nici persoanele care in prezent au asigurari facultative multianuale. Acestea sunt nevoite sa incheie asigurarea obligatorie la momentul primei aniversari anuale.

Practic, legislatia in vigoare stabileste ca polita obligatorie este separata fata de polita facultativa si doar aceasta poate sa acopere daunele produse din cauza dezastrelor naturale (cutremurele de pamant, alunecarile de teren si inundatiile).

In cazul asigurarii obligatorii, locuintele sunt impartite in doua categorii, in functie de cum sunt construite, astfel ca pretul politei si suma asigurata depind de acestea.

Mai exact, casele de tip A sunt constructiile cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic. Pentru acestea, pretul asigurarii este de 20 de euro/an, iar suma asigurata – de 20.000 de euro. Casele de tip B sunt constructiile cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic, pretul politei fiind, in acest caz, de 10 euro/an si suma asigurata – de 10.000 de euro.

In momentul de fata exista 23 de societati autorizate sa incheie polite PAD, lista completa a acestora fiind disponibila pe site-ul Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

De retinut este ca persoanele care nu incheie polita PAD risca sa fie amendate – de primar sau de persoanele imputernicite de acesta – cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Important! Noua lege intrata astazi in vigoare dispune eliminarea certificatului de asigurare. Asta inseamna ca dovada incheierii unei asigurari obligatorii se poate face doar cu polita PAD. Totodata, actul normativ introduce posibilitatea ca PAID sa supuna locuintele, in anumite cazuri, unei inspectii de risc. Informatii mai multe despre noutatile aduse de Legea nr. 191/2015 pot fi gasite in acest articol.

Citeşte şi Ce locuinţă poţi să îţi cumperi cu 50.000 de euro

Ce riscuri acopera cele doua asigurari

Polita obligatorie – a carei valabilitate este de 12 luni – acopera trei mari riscuri, in timp ce o polita facultativa poate acoperi cam toate celelalte riscuri ce pot viza o locuinta.

Astfel, dezastrele naturale pentru care se dau despagubiri in baza politei PAD sunt cutremurele de pamant, alunecarile de teren si inundatiile. „Bineinteles, aceasta polita acopera si daunele directe produse locuintelor, consecinta indirecta a producerii unuia dintre riscurile enumerate”, a precizat mai demult, pentru AvocatNet.ro, Marius Lungu, Sef Departament Asigurari la Corciu si Asociatii.

Mai multe amănunte pe avocat.net.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Dispozitivele care cresc factura la energie electrică. Consumă chiar și atunci când sunt în stand-by
Capital.ro
Călin Georgescu a mințit! Ce notă a luat la BAC, de fapt
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Coșmarul unei programări pentru un control cardiologic. Piedicile de care s-a lovit un nepot când a vrut să-și ducă bunica la medic
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Nu sunt bani pentru majorări de pensii. Promisiunile sunt minciuni
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
TikTok a fost interzis oficial în SUA! Ce au pățit utilizatorii când au încercat să acceseze platforma
Cancan.ro
Ce a făcut David Popovici cu Porsche-ul său nou, după tot scandalul în care a fost implicat
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
România a pierdut-o pe regina muzicii lăutărești! Nimeni nu va mai fi ca ea
StirileBZI
Efectele Ordonanţei Trenuleţ asupra alocaţiilor în 2025: Ce sume intră pe card în februarie
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Eliberarea Prizonierilor Palestinieni: Tensiune și Speranță în Cisiordania
MediaFlux
PENSIONARE la doar 45 de ani! Reduceri la VÂRSTA de pensionare pentru mai mulți români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă