Conform statutului deputaților din Parlamentul European, foștii euroaleși au dreptul la pensie după vârsta de 63 de ani, și nu orice pensie, ci una ce se ridică la mai multe mii de euro. Autoritatea legislativă explică faptul că pensia oferită politicienilor reprezintă 3,5% din salariul lor pentru fiecare an în funcție și a doisprezecea parte din salariu pentru fiecare lună întreagă suplimentară, însă nu depășește 70% în total.
Câțiva dintre eurodeputații deja celebri la Bruxelles se califică pentru ieșirea la pensie pentru limită de vârstă, fiind vorba despre parlamentari membri ai PNL, PSD și PMP. Toate pensiile sunt acordate din bugetul Uniunii Europene.
Cea mai mare pensie o va încasa Marian Jean Marinescu, în vârstă de 71 de ani, eurodeputat care a prins primul mandat în Parlamentul European în 2007, legislatura inaugurală după aderarea României la UE. Fost prefect de Dolj înainte de cariera în Parlamentul European, Marian Jean Marinescu a fost mult timp unul dintre euroaleșii influenți și respectați la Bruxelles. Pentru cele trei mandate complete, de câte cinci ani, dar și cele 19 luni din perioada 2007-2009, Marinescu va avea dreptul la o pensie de 5.800 de euro lunar.
Și fosta ministră în patru guverne, Rovana Plumb, în vârstă de 63 de ani, a fost la conducerea mai multor instituții, printre care Ministerul Mediului și Pădurilor, Ministerul Muncii și Familiei și Ministerul Fondurilor Europene. În Parlamentul European a prins aproape doi ani de mandat între 2007-2009, apoi în următoarea legislatură a stat doi ani și zece luni, până când a fost numită ministră. A avut o legislatură completă între anii 2019-2024, astfel că toată perioada petrecută la PE îi va asigura un venit de aproximativ 3.300 de euro lunar.
Fostul președinte Traian Băsescu, acum în vârstă de 72 de ani, a fost lăsat fără indemnizația de fost șef de stat, dat fiind calitatea lui dovedită de colaborator al Securității. Va beneficia, însă, cât de curând, pentru singurul mandat în forul legislativ de la Bruxelles, de pensia oferită de Parlamentul European, ce va ajunge până la circa 1.750 de euro lunar.
Și eurodeputatul Vasile Blaga, de 67 de ani, are dreptul la o pensie de fost membru al PE similară cu a fostului președinte al țării, bifând un mandat la PE. El mai beneficiază, însă, și de pensie de parlamentar. Potrivit ultimei declarații de avere, în anul 2022 a încasat 75.000 de lei de la Parlamentul României, sumă pentru aproape două treimi din an.
Un alt beneficiar al pensiei de fost europarlamentar este Vlad Nistor, în vârstă de aproape 70 de ani. El a preluat funcția de comisar european abia după ce Adina Vălean a renunțat la ea, astfel că nu are un mandat complet, deci nici nu va încasa banii aferenți. El va primi, pe lună, de la Parlamentul European, suma de aproximativ 1.600 de euro.
Citește și: Pensii 2024: Un român „privilegiat” ia pensie de 17.000 de lei fără să fi muncit vreo zi