Facturile la energie electrică vor creşte brusc, cel mai probabil în iulie, iar românii ar putea resimți un adevărat șoc, susţine Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România.
„În primul rând, întotdeauna este bine să te interesezi, să vezi și dacă sunt alte oferte. Atenție trebuie să avem în vedere că nu prețul e totul. De multe ori sunt furnizori care au servicii adiționale care pot să fie mai interesante decât prețul, dar întotdeauna este bine să te interesezi de prețuri și de ofertele din piață. Cel mai simplu mod este pe site-ul ANRE, unde există un comparator de oferte atât pentru energie electrică, cât și pentru gaze naturale”, a spus Laurențiu Urluescu, în cadrul emisiunii iBani, moderată de Ștefana Todică, conform ŞtirileProTV.
Citeşte şi: Cât vor costa gazele după eliminarea plafonării. Noile facturi le provoacă coșmaruri românilor
Românii trebuie să fie însă atenţi, deoarece comparatorul ANRE afișează doar prețurile de bază, iar unele oferte includ și beneficii suplimentare, precum verificarea tehnică a centralei sau instalației de gaze, echipamente achiziționate în rate (aer condiționat, panouri fotovoltaice) sau posibilitatea de a amâna plata facturii.
„De exemplu, la gaze sunt oferte în care există și servicii tehnice de verificare a centralei, de verificare a instalației de gaze. La energie electrică, sunt oferte în care puteți să cumpărați și anumite echipamente în rate, aer condiționat, panouri fotovoltaice etc. La fel, sunt alte oferte care permit o plată mai târzie a a facturii”, a mai spus Laurențiu Urluescu.
Citeşte şi: Facturile la electricitate s-ar putea dubla din vară. Cât va ajunge să coste 1KWh
În cazul unei oferte mai bune, furnizorul se poate schimba foarte simplu, de cele mai multe ori chiar online. Mai mult, vechiul furnizor nici măcar nu trebuie anunţat!
„În momentul în care ați încheiat contractul cu noul furnizor nu mai aveți nimic de-a face cu vechiul furnizor. Nu trebuie să anunțați, doar să plătiți factura curentă. Schimbarea furnizorului nu înseamnă schimbare de instalație electrică, de contor sau de altceva. Furnizorul este complet independent de distribuitor, cel care are firele cu care ajunge energia electrică la dumneavoastră în casă. Deci schimbarea de furnizor n-are nicio legătură cu cu instalația tehnică care o aveți. Dumneavoastră faceți un contract cu noul furnizor, care automat notifică vechiul că nu mai sunteți la la ei”, a precizat Laurențiu Urluescu.