Ce faci cu ambalajele SGR când automatul magazinului nu funcționează? Dacă echipamentele automate de returnare ale unui magazin nu funcționează, nu există o alternativă automată disponibilă în punctul de returnare, iar defecțiunea nu este remediată în termen de șapte zile calendaristice, comerciantul are obligația, conform contractului cu RetuRO să asigure colectarea manuală a ambalajelor care respectă cerințele sistemului.
Citește și: Ce se întâmplă cu garanția SGR de 50 de bani. Schimbarea importantă de care românii trebuie să țină cont
„Acest aspect este prevăzut în contractul dintre RetuRO și comercianți, și are ca scop garantarea continuității funcționării Sistemului de Garanție-Returnare, asigurând consumatorilor posibilitatea de a returna ambalajele în orice moment. După remedierea defecțiunilor, comercianții pot reveni la preluarea automată, lucru ce necesită o notificare transmisă către RetuRO, prin intermediul platformei”, au precizat reprezentanții RetuRo, citați de Economica.net.
Conform legislației, operatorii punctelor de returnare au obligația legală de a asigura monitorizarea și securitatea acestora, inclusiv a echipamentelor și a ambalajelor returnate, printr-un regulament propriu, astfel încât integritatea punctului de returnare să fie garantată.
Rezultatele din primul an sunt impresionante: românii s-au mobilizat și au returnat prin SGR peste 3,36 miliarde de ambalaje. Ca un exercițiu de imaginație, dacă am presupune că toate acestea ar fi ambalaje de 0,5 litri și le-am stivui, volumul rezultat ar fi suficient pentru a umple Casa Poporului, a treia cea mai mare clădire administrativă din lume.