Bruxismul e o boală care constă în încleştarea puternică a maxilarelor şi scrâşnirea dinţilor în mod conştient, atât în timpul zilei, dar mai ales în timpul nopţii, scrie doctorulzilei.ro. Acest lucru duce, în timp, la abrazarea smalţului dentar, iar în cazurile grave se ajunge la reducerea importantă a dimensiunilor dinţilor din cauza abraziunii puternice, afirmă Lucia Fătu, medic stomatolog.
Stresul reprezintă cauza esenţială a bruxismului, susţin experţii. Multe persoane pot fi inconştiente de faptul că suferă de această boală deoarece se manifestă în special noaptea, în tmpul somnului.
Cea mai folosită metodă de tratament pentru bruxism este gutiera specială, care se poartă noaptea. În cazurile mai grave de bruxism se pot face reconstrucţii ale suprafeţelor afectate.
Citeşte şi Ce se întâmplă dacă uiţi să te speli pe dinţi
În cazuri care nu sunt tratate mult timp, coroanele dentare se pot abraza. Odată cu abraziunea, etajul inferior ale feţei se micşorează, ceea ce face ca persoana afectată să capete o fizionomie neplăcută. Pentru refacera fizionomiei şi a morfologiei dinţilor este nevoie de reconstrucţii protetice la un număr însemnat de dinţi.
La copii, medicii sunt mai rezervaţi şi nu indică gutiera dacă micuţii au dinţi de lapte. O soluţie care poate da rezultate foarte bune ar fi psihoterapia, combinată sau nu cu tratamente stomatologice. În cazul copiilor, bruxismul este frecvent în perioada în care micuţii schimbă dinţii de lapte.
„Jumătate dintre copii prezintă acest fenomen. Cauzele pot fi legate de un somn mai agitat, cauzat de visele tipice ale copilăriei sau de o alimentaţie nepotrivită. Recomand părinţilor să aibă grijă cu alimentaţia: ultima masă să fie servită cu cel puţin două ore înainte de ora de somn a micuţului şi să nu fie foarte consistentă. În cazul în care somnul e agitat, se poate da un ceai calmant. În niciun caz nu se pun gutiere pe dinţi de lapte”, e sfatul medicului stomatolog Bogdan Bader.
Citeşte şi Un ingredient natural, folosit zilnic, îţi poate salva dinţii