Ministrul Mediului, Rovana Plumb, va prezenta miercuri în şedinţa de Guvern noua formulă de calcul pentru taxa auto. Aceasta a declarat, pentru gandul.info, de ce este necesară această nouă schimbare pentru încasarea taxei auto, denumită timbrul de mediu.
„Pentru că un produs care vine dintr-un alt stat membru nu poate avea regim juridic diferit faţă de un produs existent pe piaţa internă a unui alt stat membru, aşa cum se întâmpla la noi. Legea spunea aşa: toate persoanele fizice sau juridice care achiziţionează maşini rulate de pe piaţa UE plătesc taxă auto. Toate persoanele care cumpără maşini de pe piaţa internă nu plătesc taxa auto. Aici a apărut încălcarea articolului 110 privind discriminarea din tratatul de funcţionare al UE, cu toate interpretările jurisprudenţei Curţii Europene de Justiţie în ceea ce priveşte cele două cazuri Tatu şi Nisipeanu. Prin timbrul de mediu va exista acelaşi regim juridic atât pentru maşinile achiziţionate în România, cât şi pentru cele cumpărate dintr-un alt stat membru„, a declarat, Rovana Plumb.
Potrivit ministrului Mediului, timbrul de mediu „ar putea să intre în vigoare undeva în cursul lunii martie – sfârşitul lunii martie. Sperăm să adoptăm legea la următoarea şedinţă de Guvern. Dar vor exista câteva termene tranzitorii, este posibil să avem nevoie şi de norme de reglementare”.
Prin timbrul de mediu, maşinile Euro 1, Euro 2 sau non-Euro, care teorectic sunt mai poluante, vor plăti mai puţin.
„Evaluările pe care le-am făcut pentru maşinile cu tehnologii învechite existente deja pe piaţa naţională, care pot polua mai mult sau mai puţin, dar care se apropie de sfârşitul ciclului de viaţă şi se transformă în deşeu, arată că, dacă ridici taxa, înseamnă că blochezi mobilitatea lor pe piaţa internă. Deci, pentru a se evita blocajul pe piaţa internă a acestor autoturisme, am ţinut cont de acest lucru pentru a nu avea o taxă aberant de mare. Producătorii şi importatorii de maşini spun că, prin noul timbru de mediu, piaţa auto va scădea. Asta pentru că maşinile noi au taxe mai mari decât cele poluante”, a adăugat Rovana Plumb.
Pe de o parte, timbrul de mediu va ţine cont de protejarea mediului, prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon, iar pe de altă parte de părerea producătorilor care susţin atât reducerea emisiilor, cât şi înnoirea parcului auto prin care se vor menţine locurile de muncă. Al treilea lucru de care se va ţine cont este puterea de cumpărare a românilor.
Ministrul Mediului a mai menţionat faptul că: „Tot ceea ce înseamnă Euro 6, maşinile electrice şi maşinile hibrid nu vor plăti timbrul de mediu. În ceea ce priveşte tehnologiile Euro 5 nivelul taxei va fi asemănător cu nivelul taxei actuale. Iar la Euro 3 şi Euro 4, timbrul de mediu va avea valoare mai mare cu 10-15 % faţă de nivelul taxei actuale„.
Citeşte şi Cum se modifică noua taxă auto: Pentru ce tipuri de maşini se aplică timbrul de mediu