Ce prevede programa la Religie pentru clasa zero: vizite la biserică, împărtăşanie şi cântări

Curriculumul pentru clasa pregătitoare, supus dezbaterii publice, include şi Religia, copiii urmând sa înveţe rugăciuni precum „Toţi, cu inima curată”; „Doamne, Doamne, ceresc Tată”, texte biblice, colinde sau cântari religioase, cum ar fi „Ţie, Doamne” sau Troparul Învierii Domnului.
Romania TV
01 mart. 2012, 15:47
Ce prevede programa la Religie pentru clasa zero: vizite la biserică, împărtăşanie şi cântări

Ministerul Educaţiei a suspus dezbaterii publice curriculumul pentru clasa pregătitoare, materiile care vor fi studiate fiind Dezvoltare personală, Comunicare în limba română, Educaţie pentru societate, Religie, Matematică şi explorarea mediului, Muzica şi mişcare, Tehnologii de informare şi comunicare, Educaţie fizica şi sport, Arte vizuale şi lucru manual.

Copiii vor avea o oră de Religie pe săptămână, una dintre raţiunile introducerii acesteia în programa pentru clasa pregătitoare fiind aceea că „rolul religiei la vârstele mici este recunoscut şi susţinut de teoreticienii şi practicienii din domeniul educaţiei, care evidenţiază importanţa educaţiei religioase în formarea propriei identităţi a elevilor, aspectele legate de credinţe şi convingeri fiind un element important al acesteia”.

Ministerul propune o programă care se adresează copiilor de religie ortodoxă, programele pentru alte culte urmând să se ghideze după principii similare.

La capitolul competenţe generale, Ministerul îşi propune, printre altele, „colaborarea cu copiii şi cu adulţii din mediul familiar, în acord cu valorile religioase”.

Copiii trebuie ca, până la finalul clasei pregătitoare, să poată identifica elemente de bază ale credinţei religioase, să poată analiza „caracteristicile comportamentale ale unui bun creştin, pe baza valorificării unor situaţii din viaţa de zi cu zi”, să poată aplica „reguli de comportament moral-creştin în contexte de viaţa familiare”, să poată identifica elemente de diferenţiere între oameni.

De asemenea, copiii vor trebui să poată explica semnificaţia unor elemente religioase cunoscute, obiectiv ce va fi atins prin dialoguri pe baza unor audiţii de texte biblice şi despre vieţile sfinţilor, descrierea unor icoane, învăţarea de rugăciuni, cântări, colinde. Copiii vor mai trebui să poată identifica „sărbători şi evenimente cu semnificaţii religioase, cu incidenţa asupra vieţii familiei”, abilitate dobândită în urma audierii unor texte din literatura română şi universală despre marile sărbători creştine, analizarea unor imagini relevante din viaţa copiilor şi a familiilor lor, realizarea unor proiecte pe diferite teme religioase („Cum am sărbătorit Crăciunul”, „Cum ne pregătim de Paşte” etc).

Procesul de învăţare include vizite la biserici, vizionarea de filme având conţinut religios sau căutarea pe internet a unor informaţii sau imagini având conţinut religios.

„Profesorul poate organiza vizite la biserică cu elevii cu diferite ocazii şi scopuri: pentru participarea şi observarea anumitor slujbe bisericeşti; pentru a primi Sfânta Împărtăşanie; pentru discuţii cu preotul pe teme religioase sau pentru a organiza în comun diferite evenimente importante pentru comunitate”, precizează documentul elaborat de Ministerul Educaţiei.

Copiii vor învăţa rugăciuni precum „Toţi, cu inima curată”, „Doamne, Doamne, ceresc Tată”, „Înger, îngeraşul meu”, „Tatăl nostru”, „Doamne, cât este de bine”, dar şi cuvintele care însoţesc semnul Sfintei Cruci, la începutul şi la sfârşitul rugăciunii. Le vor fi citite şi texte biblice: „Te voi lăuda, că sunt o făptură aşa de minunată!” (Psalmi 138, 14); „Copii, ascultaţi pe părinţii voştri în Domnul că aceasta este cu dreptate” (Efeseni 6, 1); „Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură, plângeţi cu cei ce plâng” (Romani 12, 15); „Nu răsplătiţi nimănui răul cu rău” (Romani 12, 17). Copiii din clasa pregătitoare vor învăţa şi cântări religioase: „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi”; „Ţie, Doamne”; „Fie numele Domnului binecuvântat”; Troparul Învierii Domnului.

Programa include şi colinde: „Astăzi S-a născut Hristos”; „Steaua sus răsare”; „Trei păstori”; „Am plecat să colindăm”; „Viflaime, Viflaime”.

Curriculumul pentru clasa pregătitoare este supus dezbaterii publice timp de două săptâmâni, începând din 1 martie.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum trebuie să cultivi, de fapt, legumele în grădină ca să ai o recoltă bogată și să culegi zeci de kilograme. Ce se pune după salată, ceapă verde sau ridichile de primăvară și combinațiile pe care să nu le faci niciodată. O să uzi non stop, dar nu vei culege nimic
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
„Cuda” și „Sirin”: Proiectele secrete care vor revoluționa apărarea României
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI