CE: România a făcut progrese, dar ar trebui să facă mai mult pentru statul de drept VIDEO

Comisia Europeană afirmă că deşi unele progrese s-au făcut, România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept. Purtătorul de cuvânt Mark Gray a precizat că s-au făcut câţiva paşi, dar nu toţi cei recomandaţi. Parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea, sunt câteva dintre solicitările CE.
Iulian Tudor
30 ian. 2013, 09:44
CE: România a făcut progrese, dar ar trebui să facă mai mult pentru statul de drept VIDEO

„Există anumite progrese în ultimele 6 luni, dar România trebuie să facă mai mult pentru a respecta independenţa justiţiei şi a condiţiilor din MCV”, a declarat Mark Gray, în cadrul conferinţei de presă. 

Gray a spus că în cazul recomandărilor făcute Guvernului de la Bucureşti de către Comisia Europeană acestea au fost parţial îndeplinite, parţial nu. 

Potrivit acestuia, există restanţe privind protecţia sistemul judiciar faţă de atacuri, demiterea miniştrilor cu probleme de integritate şi demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate.

Comisia susţine că deşi respectarea Constituţiei şi a hotărârilor pronunţate de Curtea Constituţională a fost restabilită, nerespectarea independenţei sistemului judiciar şi instabilitatea cu care se confruntă instituţiile judiciare rămân o sursă de îngrijorare.

România îndeplineşte condiţiile specifice pentru intrarea în Schengen, a mai declarat Gray.

Comisia Europeană solicită, în raportul MCV privind România, ca parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Gray.

Candidaţii la funcţiile de procuror general şi, respectiv, de şef al DNA să fie avizaţi de CSM, recomandă Comisia Europeană. „Fireşte că era de sperat ca până acum să fi avut un procuror general şi un şef DNA în funcţie”, a mai declarat Mark Gray.

El a amintit că, în ultimele şase luni, Comisia Europeană şi-a exprimat de mai multe ori temerile în legătură cu procedura de selecţie a procurorului general şi a şefului DNA.

Executivul UE a primit plângeri de la reprezentanţi ai CC, CSM şi ICCJ printre altele în legătură cu atacuri de intimidare şi hărţuire prin media.

Comisia Europeană va face un nou raport despre progresele României în Justiţie sub MCV până la sfârşitul anului şi va continua să monitorizeze cu atenţie evoluţiile legate de reforma judiciară, de problemele de integritate precum şi de lupta împotriva corupţiei, a mai spus Gray.

El a precizat, de asemenea, că va fi menţinut dialogul cu autorităţile române, iar până la finalul anului Comisia va face un nou raport pe MCV.

Întrebat dacă Executivul UE nu are încredere în autorităţile române, având în vedere că nu le-a comunicat raportul înainte de publicare, Gray a răspuns: „În ceea ce priveşte accesul la acest raport, nu cred că trebuie să consideraţi că a fost o abordare neobişnuită. Recomandările specifice pentru fiecare ţară care sunt elaborate în cadrul semestrului european urmează tocmai această procedură”.

Acesta a arătat că şi în cazul raportului din iulie 2012 despre România şi Bulgaria s-a urmat aceeaşi procedură. „Singura diferenţă acum este faptul că informaţiile din raport nu s-au mai scurs în presă cu o săptămână înainte de adoptare”, a subliniat Mark Gray.

Purtătorul de cuvânt al CE a afirmat că este important să existe un schimb foarte clar între Bucureşti şi Bruxelles. „Am avut nenumărate întâlniri cu miniştrii cheie din România în ultimele luni şi cred că acest fapt demonstrează cel mai bine că avem încredere şi sperăm ca această încredere să continue”, a ţinut să precizeze acesta.

Pe de altă parte, el a menţionat că România se găseşte într-o situaţie „un pic aparte”, pentru că şi-a luat nişte angajamente în momentul aderării, la fel ca şi Bulgaria.

Gray a spus că există un mecanism special care se aplică celor două ţări, pentru că cele două Guverne şi-au luat nişte angajamente în momentul aderării. Ea a spus Executivul UE va coopera în continuare cu autorităţile din cele două ţări pentru a se asigura că angajamentele sunt respectate.

În ceea ce priveşte încrederea reciprocă şi relaţiile cu autorităţile române, există un sentiment de încredere şi faptul că domnul prim-ministrul Ponta se întâlneşte cu preşedintele Barosso luni e un exemplu bun al dialogului constant pe care l-am purtat cu autorităţile române”, a menţionat Gray.

El a exprimat, de asemenea, încrederea că autorităţile române vor profita de această ocazie, de noile alegeri care au avut loc şi de noul Parlament, pentru a respecta aceste angajamente.

„E important să transmitem mesajul că, atât în legătură cu acordul obţinut între prim-ministrul Ponta şi domnul Barosso în iulie, vara trecută, totul e foarte clar şi există un acord intern între preşedintele Băsescu şi prim-ministrul Ponta care, sperăm noi, va spori sentimentul de stabilitate în sistemul politic din România”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray.

EurActiv: Raport CE favorabil României, după un 2012 extrem de dificil pentru relaţiile cu UE

Premierul Ponta consideră că raportul CE conţine anumite erori materiale, precum faptul că nu s-ar fi întâmplat nimic în cazul miniştrilor verificaţi de ANI sau că ar fi miniştri cercetaţi pentru corupţie, iar acestea puteau fi îndreptate dacă „Mecanismul era şi de Cooperare, nu doar de Verificare”.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București