Gura uscată, simptom frecvent
Senzaţia de uscăciune a gurii (xerostomia) nu este o etapă normală a procesului de îmbătrânire. Este bine de știot că acest simptom este şi un efect secundar al numeroaselor medicamente administrate persoanelor de vârsta a treia, cum ar fi cele prescrise pentru alergii sau astm, hipertensiune arterială, colesterol mărit, dureri, anxietate sau depresie. Totodată, uscăciunea gurii este cauzată de reducerea cantităţii de salivă, care poate fi şi rezultatul tratamentelor împotriva cancerului, precum radiaţiile direcţionate către zona capului şi gâtului.
Îngălbenirea accentuată a dinţilor
Modificarea culorii este cauzată de schimbările apărute la nivelul dentinei, ţesutul osos care formează coroana și rădăcina dintelui. Alţi factori care determină nuanţa mai închisă sunt fumatul, alimentele şi băuturile care pătează dinţii (mai ales dacă au fost consumate ani la rând), dar şi subţierea stratului exterior de smalţ.
Afecțiuni gingivale
Cauzate de placa bacteriană, bolile gingivale sunt prezente la multe persoane în vârstă. Bacteriile irită gingiile, iar acestea se umflă, se înroşesc şi sângerează.
Citeşte şi 7 trucuri surprinzătoare pentru dinţi mai albi şi un zâmbet de milioane
Căderea dinţilor
Dacă gingivita nu este tratată, iar persoana are o igienă orală precară, gingiile se vor retrage din jurul dintelui şi astfel se vor forma spaţii adânci în care vor pătrunde resturi de alimente şi alte particule, iar placa bacteriană va continua să se acumuleze. Boala distruge în cele din urmă gingiile, osul şi ligamentele, ducând la căderea dinţilor.
Odată cu înaintarea în vârstă, receptorii gustativi de pe limbă se deteriorează, ceea ce duce la diminuarea simţului gustativ.
Carii pe rădăcina dintelui
Degradarea sau carierea este cauzată de expunerea zonei la un mediu acid care provoacă apariţia cariilor. Rădăcinile sunt din ce în ce mai expuse, pe măsură ce ţesutul gingival se retrage din jurul dinţilor. Astfel, ele nu mai au smalţul necesar care să le protejeze şi sunt mai vulnerabile în faţa cariilor.
Stomatită cauzată de protezele dentare
Protezele dentare care nu sunt bine fixate sau potrivite, o igienă orală precară sau o creştere excesivă a microorganismelor determină apariţia stomatitei. Boala constă în inflamaţia mucoasei cavităţii bucale.
Protezele dentare pot provoca neplăceri
Dacă porţi proteză dentară, aceasta trebuie fixată bine în cavitatea bucală. În caz contrar, pot apărea inflamaţii ale gurii şi gingiilor, dificultăţi de vorbire şi în timpul mestecării, infecţii ale cavităţii bucale, iar în cazuri severe, proteza se mişcă vizibil de la locul său, iar persoana nu poate mesteca.