Paul Anghel, directorul ANPC, a ținut să facă anumite clarificări cu privire la Black Friday, ce urmează să aibă loc pe 8 noiembrie. Acesta avertizează că românii trebuie să fie vigilenți când fac cumpărături online, mai ales în această perioadă, deoarece anumite produse nu respectă normele de siguranță ce sunt impuse la nivelul UE.
”Atenţie la comercianţii şi pieţele online care nu au sediul în Uniunea Europeană! Unele produse comercializate de către aceşti comercianţi nu respectă normele de siguranţă pentru comercializarea în Uniunea Europeană.
În plus, capacitatea autorităţilor europene de a interveni în protejarea intereselor consumatorilor este limitată, astfel încât nu puteţi fi siguri că veţi beneficia de drepturile prezentate mai sus, inclusiv dreptul de retur sau garanţie”, a scris Paul Anghel pe Facebook.
Directorul ANPC a explicat și dacă garanția se aplică și pentru produse cumpărate de Black Friday. Practic, există două tipuri de garanție, și anume garanția legală de conformitate, precum și garanția comercial.
Garanția legală este responsabilitatea vânzătorului și este, în principiu, de doi ani, dar există și excepții.
În cazul bunurilor cu elemente digitale, precum televizoarele sau telefoanele, garanția legală poate fi de cinci ani, dacă bunurile au o durată medie de utilizare mai mare de cinci ani. Aceasta poate fi mai mare de cinci ani, în funcție de producător.
Citește și : Jocurile video vor deveni materie opțională în liceele din România. Decizia a fost luată de Ministerul Educației
În cazul produselor de ocazie, consumatorul și vânzătorul pot să convină asupra unei garanții de cel puțin un an.
Garanția comercială este oferită suplimentar de vânzător, fiind, spre exemplu, de 5 ani pentru anumite electrocasnice sau de 10 ani pentru anumite componente ale electrocasnicelor. Ea este ceva în plus și nu aduce atingere garanției legale.
Citește și : Avion TAROM, reținut la sol în Amsterdam de o firmă de recuperare a compensațiilor
Dacă un bun se defectează sau nu respectă specificațiile, poate fi reparat, înlocuit, se poate restitui contravaloarea sau reduce semnificativ prețul. Vânzătorul poate alege între metode, iar cea mai des utilizată este repararea, care trebuie să se facă în maxim 15 zile calendaristice, pe cheltuiala proprie a acestuia.