Ce PROGRAME DE FINANŢARE se deschid începând de miercuri. Cum poţi obţine BANI DE LA STAT pentru FIRMA TA

Antreprenorii interesați de începerea unor afaceri agricole și non-agricole în spațiul rural vor avea la dispoziție 14 programe de finanțare cu un buget total de aproximativ 680 de milioane de euro. Agricultorii, grupurile de fermieri, dar și microîntreprinderile și IMM-urile pot solicita un sprijin financiar de până la 100% din valoarea proiectelor. Iată tot ce trebuie să știi despre acest apel de proiecte.
Romania TV
03 mai 2017, 14:32
Ce PROGRAME DE FINANŢARE se deschid începând de miercuri. Cum poţi obţine BANI DE LA STAT pentru FIRMA TA

Antreprenorii interesați de înființarea sau dezvoltarea unor afaceri non-agricole în spațiul rural, au la dispoziție două linii de finanțare, scrie avocatnet.ro:

1. Înfiinţarea unor activităţi non-agricole în spaţiul rural

Submăsura 6.2 acordă sprijin pentru înființarea unor activități non-agricole la țară, bugetul disponibil fiind de 18,3 milioane de euro. Această măsură este una dintre cele mai atractive soluții de finanțare pe care antreprenorii le au la dispoziție, sprijinul nerambursabil fiind de până la 70.000 de euro, fără a fi solicitată o contribuție proprie din partea beneficiarului.  Mai mult, 70% din bani vor sosi sub forma unui avans, din care antreprenorul poate începe și își poate susține activitatea pe o perioadă de până la cinci ani de zile.

Prin intermediul acestei linii de finanțare, antreprenorii pot înființa activități economice noi, pe care nu le-au mai desfășurată în trecut, în domenii de activitate diverse. După ce anul trecut au fost finanțate sute de pensiuni agro-turistice, în sesiunea din acest an vor fi încurajate activitățile de servicii pentru populația rurală.

2. Înfiinţarea sau dezvoltarea unor afaceri non-agricole

Prin intermediul submăsurii 6.4, antreprenorii pot solicita sprijin nerambusabil pentru înființarea sau dezvoltarea unor activități non-agricole în spațiul rural, bugetul disponibil fiind de 35 de milioane de euro.

În acest caz, banii pot fi folosiți pentru acoperirea cheltuielilor cu investiția inițială, antreprenorul fiind obligat să susțină activitatea economică din fondurile generate de afacere. Ajutorul nerambusabil nu este 100%, beneficiarii contribuind cu 10% în cazul activităților de producție, agro-turism sau servicii medicale sau cu 30% în cazul serviciilor pentru populația rurală.

Agricultura va primi, în acest an, fonduri importante pentru înființarea sau dezvoltarea unor ferme mici, pentru încurajarea fenomenului de asociere a fermierilor, sau preluarea unor exploatații agricole de către fermieri tineri, cu vârsta sub 40 de ani. Tot ce trebuie să faci este să calculezi dimensiunea exploataţiei agricole pe care o deții și, în funcție de aceasta, să accesezi una dintre liniile de finanțare de mai jos:

1. Investiții în exploatații agricole

Submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole” are la dispoziție un buget total de 218 milioane de euro, împărțiți astfel:

  • 33 de milioane de euro la dispoziția fermierilor din zona Deltei Dunării;
  • 185 de milioane de euro la dispoziția fermierilor din restul țării.

În cadrul acestei măsuri, fondurile alocate pot fi utilizate pentru realizarea unor construcții cu destinație agricolă (grajduri, silozuri, sere și solarii etc), achiziția de echipamente și utilaje specifice activităților desfășurate în cadrul fermei (tractoare, combine agricole, săli de muls, tancuri de răcire a laptelui etc). Sunt eligibile atât fermele agricole vegetale, cât și fermele zootehnice. De asemenea, persoanele interesate de investiții în ferme mixte, în cadrul cărora cultivă cereale și cresc animale, pot primi, de asemenea, finanțare nerambursabilă.

2. Investiții în exploatații pomicole

Prin intermediul submăsurii 4.1.A, proprietarii de livezi, dar și cei care vor să înființeze o astfel de afacere, beneficiază de o alocare financiară de 105 milioane de euro, dintre care cinci milioane sunt rezervate zonei Deltei Dunării, iar restul bugetului fiind la dispoziția antreprenorilor din restul țării.

3. Bani pentru tinerii fermieri

Fermierii ce dețin exploatații de mici dimensiuni pot accesa două programe de finanțare, începând de astăzi:

Prima linie de finanțare este 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Prin intermediul acesteia, persoanele care încă nu au împlinit 41 de ani în la data depunerii cererii de finanțare, pot solicita un sprijin financiar nerambursabil de 40.000 sau 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricile.

Principala condiție pe care tinerii interesați de încasarea acestui sprijin de instalare trebuie să o îndeplinească este să preia sau să înființeze, prin efort financiar propriu, o fermă agricolă, pentru care să solicite ajutor nerambusabil în primii doi ani de activitate. Bugetul disponibil acestei linii de finanțare este de 170 de milioane de euro, fiind așteptată finanțarea unui număr cuprins între 3.400 și 4.250 de tineri fermieri.

4. Fonduri europene pentru ferme de mici dimensiuni

Submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” acordă sprijin nerambusabil de până la 15.000 de euro fermelor de mici dimensiuni, care își propun dezvoltarea și extinderea, ca urmare a realizării proiectului. Fermierii nu trebuie să contribuie financiar la implementarea proiectului, iar 75% din fonduri vor fi încasate în avans. Bugetul disponibil este de 105 milioane de euro, având, de asemenea, o dublă alocare:

  • cinci milioane de euro se vor afla, începând de astăzi, la dispoziția micilor fermieri din Delta Dunării;
  • o sută de milioane de euro vor putea fi accesați de către fermele amplasate în restul țării;

Dacă întregul buget va fi consumat, ceea ce este de așteptat, atunci vor fi sprijinite 7.000 de ferme mici.

Pregătirea proiectului necesar accesării fondurilor

Antreprenorii interesați de accesarea oricărei linii de finanțare dintre cele prezentate mai sus trebuie să întocmească o documentație economică și tehnică, conform specificațiilor din ghidul solicitantului, pe care să o depună online, prin intermediul aplicației dezvoltate pe site-ul AFIR. Astfel, pregătirea și depunerea unui proiect presupun parcurgerea următoarelor etape:

1. Întocmirea planului de afaceri, prin intermediul căruia întreprinderile detaliază istoricul, activitățile desfășurate, dar și inevstiția propusă pentru finanțare. În cadrul oricărui plan de afaceri trebuie întocmită o prognoză economică ce trebuie să demonstreze sustenabilitatea afacerii, după ce ajutorul financiar nerambursabil va înceta.

2. Redactarea unei cereri de finanțare pentru proiectul urmărit. Acest document este, practic, un rezumat al planului de afaceri, având rolul de a prezenta, într-o manieră succintă, obiectivele urmărite, bugetul solicitat și sursele de finanțare pe care antreprenorul le ia în calcul, pe lângă banii europeni, pentru implementarea propriului său proiect.

3. Obținerea documentelor suport. Orice proiect va presupune obținerea unor documente justificative, care să demonstreze îndeplinirea condițiilor de eligibilitate solicitate de către finanțator. Acestea cuprind, în cele mai multe cazuri, documente precum: copii ale actelor de înființare (certificat de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțului, Act constitutiv), situații financiare încheiate în ultimul an, oferte financiare și tehnice pentru investiția propusă, etc.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Cât timp trebuie încălzit motorul mașinii când e ger afară. Sfatul lui Titi Aur pentru toți șoferii: “Atenție, uzurile sunt foarte mari”
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Mario Balint cere, din nou, bani pentru dedicații. Cât i-a dat lui Salam
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Alerta ONU: Epoca ‘dictatorilor’ ar putea reveni, avertizează Volker Turk
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!