Ce PROGRAME DE FINANŢARE se deschid începând de miercuri. Cum poţi obţine BANI DE LA STAT pentru FIRMA TA

Antreprenorii interesați de începerea unor afaceri agricole și non-agricole în spațiul rural vor avea la dispoziție 14 programe de finanțare cu un buget total de aproximativ 680 de milioane de euro. Agricultorii, grupurile de fermieri, dar și microîntreprinderile și IMM-urile pot solicita un sprijin financiar de până la 100% din valoarea proiectelor. Iată tot ce trebuie să știi despre acest apel de proiecte.
Romania TV
03 mai 2017, 14:32
Ce PROGRAME DE FINANŢARE se deschid începând de miercuri. Cum poţi obţine BANI DE LA STAT pentru FIRMA TA

Antreprenorii interesați de înființarea sau dezvoltarea unor afaceri non-agricole în spațiul rural, au la dispoziție două linii de finanțare, scrie avocatnet.ro:

1. Înfiinţarea unor activităţi non-agricole în spaţiul rural

Submăsura 6.2 acordă sprijin pentru înființarea unor activități non-agricole la țară, bugetul disponibil fiind de 18,3 milioane de euro. Această măsură este una dintre cele mai atractive soluții de finanțare pe care antreprenorii le au la dispoziție, sprijinul nerambursabil fiind de până la 70.000 de euro, fără a fi solicitată o contribuție proprie din partea beneficiarului.  Mai mult, 70% din bani vor sosi sub forma unui avans, din care antreprenorul poate începe și își poate susține activitatea pe o perioadă de până la cinci ani de zile.

Prin intermediul acestei linii de finanțare, antreprenorii pot înființa activități economice noi, pe care nu le-au mai desfășurată în trecut, în domenii de activitate diverse. După ce anul trecut au fost finanțate sute de pensiuni agro-turistice, în sesiunea din acest an vor fi încurajate activitățile de servicii pentru populația rurală.

2. Înfiinţarea sau dezvoltarea unor afaceri non-agricole

Prin intermediul submăsurii 6.4, antreprenorii pot solicita sprijin nerambusabil pentru înființarea sau dezvoltarea unor activități non-agricole în spațiul rural, bugetul disponibil fiind de 35 de milioane de euro.

În acest caz, banii pot fi folosiți pentru acoperirea cheltuielilor cu investiția inițială, antreprenorul fiind obligat să susțină activitatea economică din fondurile generate de afacere. Ajutorul nerambusabil nu este 100%, beneficiarii contribuind cu 10% în cazul activităților de producție, agro-turism sau servicii medicale sau cu 30% în cazul serviciilor pentru populația rurală.

Agricultura va primi, în acest an, fonduri importante pentru înființarea sau dezvoltarea unor ferme mici, pentru încurajarea fenomenului de asociere a fermierilor, sau preluarea unor exploatații agricole de către fermieri tineri, cu vârsta sub 40 de ani. Tot ce trebuie să faci este să calculezi dimensiunea exploataţiei agricole pe care o deții și, în funcție de aceasta, să accesezi una dintre liniile de finanțare de mai jos:

1. Investiții în exploatații agricole

Submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole” are la dispoziție un buget total de 218 milioane de euro, împărțiți astfel:

  • 33 de milioane de euro la dispoziția fermierilor din zona Deltei Dunării;
  • 185 de milioane de euro la dispoziția fermierilor din restul țării.

În cadrul acestei măsuri, fondurile alocate pot fi utilizate pentru realizarea unor construcții cu destinație agricolă (grajduri, silozuri, sere și solarii etc), achiziția de echipamente și utilaje specifice activităților desfășurate în cadrul fermei (tractoare, combine agricole, săli de muls, tancuri de răcire a laptelui etc). Sunt eligibile atât fermele agricole vegetale, cât și fermele zootehnice. De asemenea, persoanele interesate de investiții în ferme mixte, în cadrul cărora cultivă cereale și cresc animale, pot primi, de asemenea, finanțare nerambursabilă.

2. Investiții în exploatații pomicole

Prin intermediul submăsurii 4.1.A, proprietarii de livezi, dar și cei care vor să înființeze o astfel de afacere, beneficiază de o alocare financiară de 105 milioane de euro, dintre care cinci milioane sunt rezervate zonei Deltei Dunării, iar restul bugetului fiind la dispoziția antreprenorilor din restul țării.

3. Bani pentru tinerii fermieri

Fermierii ce dețin exploatații de mici dimensiuni pot accesa două programe de finanțare, începând de astăzi:

Prima linie de finanțare este 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Prin intermediul acesteia, persoanele care încă nu au împlinit 41 de ani în la data depunerii cererii de finanțare, pot solicita un sprijin financiar nerambursabil de 40.000 sau 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricile.

Principala condiție pe care tinerii interesați de încasarea acestui sprijin de instalare trebuie să o îndeplinească este să preia sau să înființeze, prin efort financiar propriu, o fermă agricolă, pentru care să solicite ajutor nerambusabil în primii doi ani de activitate. Bugetul disponibil acestei linii de finanțare este de 170 de milioane de euro, fiind așteptată finanțarea unui număr cuprins între 3.400 și 4.250 de tineri fermieri.

4. Fonduri europene pentru ferme de mici dimensiuni

Submăsura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” acordă sprijin nerambusabil de până la 15.000 de euro fermelor de mici dimensiuni, care își propun dezvoltarea și extinderea, ca urmare a realizării proiectului. Fermierii nu trebuie să contribuie financiar la implementarea proiectului, iar 75% din fonduri vor fi încasate în avans. Bugetul disponibil este de 105 milioane de euro, având, de asemenea, o dublă alocare:

  • cinci milioane de euro se vor afla, începând de astăzi, la dispoziția micilor fermieri din Delta Dunării;
  • o sută de milioane de euro vor putea fi accesați de către fermele amplasate în restul țării;

Dacă întregul buget va fi consumat, ceea ce este de așteptat, atunci vor fi sprijinite 7.000 de ferme mici.

Pregătirea proiectului necesar accesării fondurilor

Antreprenorii interesați de accesarea oricărei linii de finanțare dintre cele prezentate mai sus trebuie să întocmească o documentație economică și tehnică, conform specificațiilor din ghidul solicitantului, pe care să o depună online, prin intermediul aplicației dezvoltate pe site-ul AFIR. Astfel, pregătirea și depunerea unui proiect presupun parcurgerea următoarelor etape:

1. Întocmirea planului de afaceri, prin intermediul căruia întreprinderile detaliază istoricul, activitățile desfășurate, dar și inevstiția propusă pentru finanțare. În cadrul oricărui plan de afaceri trebuie întocmită o prognoză economică ce trebuie să demonstreze sustenabilitatea afacerii, după ce ajutorul financiar nerambursabil va înceta.

2. Redactarea unei cereri de finanțare pentru proiectul urmărit. Acest document este, practic, un rezumat al planului de afaceri, având rolul de a prezenta, într-o manieră succintă, obiectivele urmărite, bugetul solicitat și sursele de finanțare pe care antreprenorul le ia în calcul, pe lângă banii europeni, pentru implementarea propriului său proiect.

3. Obținerea documentelor suport. Orice proiect va presupune obținerea unor documente justificative, care să demonstreze îndeplinirea condițiilor de eligibilitate solicitate de către finanțator. Acestea cuprind, în cele mai multe cazuri, documente precum: copii ale actelor de înființare (certificat de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțului, Act constitutiv), situații financiare încheiate în ultimul an, oferte financiare și tehnice pentru investiția propusă, etc.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce sunt, de fapt, restanțele karmice. Cum se face abordarea corectă a relațiilor din viața noastră
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 15 ani. Nu se mai repară?! Comisia Europeană a dat ordin
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Adevărul despre tăierile de posturi la CJ Bihor. Cine sunt cei doi angajați care au reușit să câștige în instanță
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Noi reguli la îmbarcarea în avion. Aveți mare grijă cu ce vă îmbrăcați
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
S-a dezvăluit! Cine e sigur în spatele lui Călin Georgescu: Este al lor!
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Donald Trump suspendă asistenţa externă pentru dezvoltare la început de mandat
MediaFlux
Se MAJOREAZĂ PENSIILE și în 2025! ANUNȚ privind INDEXAREA veniturilor SENIORILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
De la horă la petarde: cum s-a transformat Ziua Unirii în Ziua Dezbinării