Întrebat dacă este sigur ca absolvenţii claselor a VII-a şi a XII-a să susţină examenele, medicul Alexandru Rafila a spus în direct la România TV că Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul pot fi susţinut cu respectarea normelor de igienă.
„Mască neapărat, mai puţini în clasă, spălat pe mâini când intră în clasă, spălat pe mâini când ies din clasă. E foarte important acest lucru”, a declarat dr. Alexandru Rafila.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a explicat că „activitatea şcolară este o activitate care prezintă un anumit risc când vine vorba despre această infecţie. Pe de altă parte nici nu ne putem să ne imaginăm că vom face în continuare online ani de zile de acum încolo cât timp va circula coronavirusul”.
„Nu cred că este de conceput aşa ceva pentru că activitatea într-o şcoală nu are doar componentă de obţinere a cunoştinţelor, ci există şi o problemă legată de interacţiunea cu profesorul, intercaţiunea copiilor. Ei se formează ca şi caracter prin interacţiunea pe care o au unii cu alţii”, a menţionat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
Cât despre redeschiderea şcolilor, dr. Alexandru Rafila a spus că acest lucru este posibil dacă ne pregătim până în septembrie. Medicul a oferit exemplul Elveţiei care a înregistrat un număr mare de cazuri raportat la populaţie.
„Trebuie să vă spun exemplul din Elveţia. La opt milioane de locuitori au avut 30.000 de cazuri, deci au avut multe cazuri. În Elveţia ca în Suedia s-a întâmplat. Şcoala a început deja de o săptămână – din 15 mai. Regulile sunt următoarele: 10 copii în clasă, copiii nu poartă mască în timpul orelor, dar poartă mască când ies în pauză. Ei sunt distanţaţi unii de ceilalţi. Distanţă, mască şi igienă”, a conchis medicul Alexandru Rafila.