Ce reguli trebuie să respecte pacienţii care fac tratament balnear. Ordinul ministrului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial

Ordinul ministrului Sănătăţii privind măsurile ce trebuie luate în vederea limitării răspândirii coronavirusului, în unităţile care fac tratament balnear, au fost publicate luni în Monitorul Oficial, anunță Ministerul Sănătăţii.
Romania TV
15 iun. 2020, 14:25
Ce reguli trebuie să respecte pacienţii care fac tratament balnear. Ordinul ministrului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial

Potrivit acestui ordin, pacienții care intenţionează să urmeze tratamente balneare vor fi programați și informați despre regulile de distanțare socială, siguranță și igienă. Primul pas pe care va trebui să-l facă unitatea balneară este triajul telefonic al pacienților. De asemenea, în vederea programării, se va evita pe cât posibil contactul între pacienți.

La intrarea în unitatea balneară se va realiza triajul epidemiologic al pacienţilor, constând în termoscanare. De asemenea, pacienţii vor completa o declaraţie pe propria răspundere cu privire la noul coronavirus.

„Triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, iar temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius. În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3 grade Celsius, se recomandă repetarea măsurării temperaturii după o perioadă de 2-5 minute de repaus. Dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius sau/și prezența de simptome respiratorii și/sau alte semne/simptome de boli infectocontagioase acute, pacienții nu sunt primiți în incinta unității balneare și li se anulează în mod obligatoriu programarea. Totodată unitatea balneară le va recomanda acestora să ia legătura cu medicul de familie”, se menționează în comunicat.

Citeşte şi Raed Arafat, avertisment dur după ce numărul cazurilor de COVID-19 a crescut pentru a treia zi consecutiv: Situaţia s-a deteriorat!

În interiorul unităţii balneare, pacienţii vor trebui să poarte mască de protecţie şi protecție pentru încălțăminte. De asemenea, angajații vor trebui să schimbe mănușile după fiecare consultaţie. La recepţia unităţilor va exista un singur angajat pe tură, cu mijloace de protecție (vizieră sau panou transparent, halat de protecție, mănuși de unică folosință). Acolo unde unitatea balneară permite, accesul personalului se va face printr-o cale de acces diferită de cea a pacienților.

„La intrarea personalului în tură se va realiza termometrizarea acestuia de către o persoană desemnată în acest sens. Totodată, personalul unității balneare are obligația de a curăța și dezinfecta încălțămintea de la intrarea și ieșirea din tură. Se recomandă pe cât posibil evitarea contactului între personalul unității balneare, cu menținerea distanței de 2 m în timpul interacțiunilor profesionale. Personalul care efectuează proceduri de tratament se va spăla în mod obligatoriu cu apă și săpun minimum 20 de secunde și își va dezinfecta corespunzător mâinile și antebrațele înainte și după efectuarea fiecărui tratament. Sălile de așteptare trebuie să fie dotate cu recipiente ce conțin substanțe dezinfectante pentru pacienți.Este recomandat ca în sala de așteptare să fie un singur pacient, care urmează să fie consultat sau tratat. De asemenea, în cazul în care în sala de așteptare se află mai mulți pacienți, unitatea balneară va asigura o distanță minimă de 2 m între aceștia”, mai precizează MS.

Pauză de 15 minute între consultaţii, pentru dezinfecţie

Între consultaţii, vor exista pauze de 15 minute, timp în care se va aerisi și efectua dezinfecția cabinetului și instrumentarului acestuia, precum și schimbarea echipamentului medical acolo unde este cazul.

Pacineţii nu vor putea fi însoţiţi de aparţinători în cabinetele de consultații și tratament fizic, excepţie făcând pacienții cu dizabilități care au nevoie de însoțitor, pacienții minori sau pacienții cu afecțiuni grave care obțin acceptul medicului curant.

Înn sala de kinetoterapie și în celelalte încăperi folosite pentru tratament fizic, echipamentele vor avea între ele o distanţă de 1,5-2 metri şi, eventual, dacă spaţiul permite, vor fi amplasate în zigzag. În aceste spaţii, vor beneficia de tratament maximum doi pacienți în acelaşi timp, cu respectarea distanței de 2 metri.

Procedurile de aerosoloterapie și hidrotermoterapie se vor desfăşura doar în spaţiu deschis.

Conform Ordinului MS, se recomandă ca procedurile fizice care vor fi urmate de pacient de către medicul curant să țină cont și de mijlocul de deplasare a pacientului.

Spaţiile destinate pacienţilor, dezinfectate şi aerisite la intervale regulate de timp

De asemenea, în cabinete, săli de tratament, holuri, grupuri sanitare se vor amplasa recipiente cu dezinfectanți. Bagajele pacienților se vor depozita în compartimentele special destinate, compartimente ce vor fi dezinfectate după eliberare, sau se vor depozita într-un spațiu bine delimitat în saci de unică folosință etichetați cu numele pacientului.

Citeşte şi Nelu Tătaru, despre noile măsuri de relaxare: „Pericolul poate fi la oricare dintre aceste relaxări”

În recepția unității balneare, în sălile de așteptare, se afișează în locuri vizibile instrucțiuni cu privire la regulile de conduită și circuitele impuse pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în vigoare. Personalul unității balneare va fi obligat să se spele frecvent pe mâini cu apă și săpun și să utilizeze soluții dezinfectante.

Totodată, cabinetele medicale, spațiile destinate pacienților (căi de acces, sală de așteptare, recepție, toaletă, vestiare, clanțe, mânere, balustrade), mobilierul din sala de așteptare vor fi dezinfectate regulat cu dezinfectant de suprafață.

Sălile de consultație/tratament vor fi aerisite după fiecare pacient şi toate dispozitivele medicale folosite la consultarea sau tratamentul pacientului vor fi,d e asemenea, dezinfectate, conform recomandărilor producătorului.

Masca de protecţie și mănușile vor trebui schimbate la intervale regulate de timp, conform regulilor în vigoare, iar viziera va fi curățată și dezinfectă când este cazul.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Femeile din România au acest drept. Anunțul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Cel mai ieftin loc din lume. Poți să trăiești ca un rege aici
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Crin Antonescu avertizează asupra riscului de influență rusă prin alegerile prezidențiale din România
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe