Ce RELAŢIE există între VISE şi starea de sănătate a oamenilor

Visele pot reprezenta indicii importante în ceea ce priveşte starea de sănătate a oamenilor, visele violente putând fi un semn precoce al dezvoltării unor afecţiuni ale creierului, cum ar fi Alzheimer, potrivit cercetătorilor britanici.
Iulian Tudor
19 oct. 2013, 12:59
Ce RELAŢIE există între VISE şi starea de sănătate a oamenilor

Analiza viselor a reprezentant mereu pentru oamenii de ştiinţă un subiect fascinant. Aceştia au ajuns la concluzia că visele pot transmite indicii valoroase în ceea ce priveşte sănătatea oamenilor şi chiar pot transmite semne ale unor boli, înainte ca simptomele specifice să apară, scrie Mediafax care citează dailymail.co.uk

Cei mai mulţi oameni au între patru şi şase vise pe noapte, dar îşi amintesc numai două sau trei pe săptămână. Oamenii îşi amintesc visele numai dacă se trezesc în timpul lor. În cazul în care continuă să doarmă când visele se termină, oamenii nu le vor ţine minte. Se pare că femeile îşi amintesc visele mai frecvent decât bărbaţii, o posibilă expicaţie fiind aceea că au somnul mai uşor.

Visele nu au loc pe tot parcursul nopţii. Creierul începe să le creeze în timpul somnului REM (Rapid Eye Movement), etapă a somnului caracterizată prin mişcări oculare rapide sub pleoapele închise. Aceasta este o formă uşoară a somnului, de aceea oamenii se pot trezi cu uşurinţă în timpul viselor. Acest tip de somn apare de aproximativ patru ori pe noapte, prima etapă începând la circa 90 de minute după ce o persoană adoarme.

Prin urmare, dacă o persoană visează mai mult decât în mod normal, are coşmaruri sau vise ciudate, acestea ar putea fi simptome că sănătatea ei este în pericol.

Medicamentele betablocante în tratamentul hipertensiunii arteriale pot determina aceste vise „urâte”. Experţii cred că aceste medicamente pot modifica indirect echilibrul anumitor substanţe chimice din creier, care produc coşmaruri.

Citeşte şi Interpretare vise: Cele mai dese coşmaruri şi ce înseamnă ele

Coşmarurile pot fi conectate însă şi cu problemele cardiace, potrivit unui studiu efectuat pe mai mult de 6.000 de persoane. În urma cercetării, s-a constatat că riscul de a avea coşmaruri este de trei ori mai mare în rândul persoanelor care au bătăi neregulate ale inimii, în timp ce riscul creşte cu până la şapte ori în rândul persoanelor care acuză dureri în piept. Acest lucru se întâmplă pentru că persoanele care au probleme cardiace sunt mai predispuse în a avea probleme respiratorii, care duc la scăderea nivelului de oxigen din creier.

De asemenea, coşmarurile pot fi un avertisment pentru dezvoltarea migrenelor. Durerile de cap pot apărea în timpul nopţii şi, potrivit unui studiu realizat pe 37 de pacienţi, acestea sunt urmate de coşmaruri, care implică furie şi agresivitate. O teorie în acest sens este aceea că durerile de cap provoacă schimbări la nivelul creierului.

Temperatura ridicată sau prea scăzută în timpul nopţii poate duce la crearea mai multor vise. Cu cât somnul este mai deranjat – din cauza faptului că este prea cald sau prea frig -, cu atât creşte posibilitatea ca o persoană să se trezească în timpul somnului, ceea ce înseamnă că îşi va aminti visele. În acest sens, experţii recomandă ca temperatura camerei să fie menţinută la 18 grade.

De asemenea, fluctuaţiile hormonale în rândul femeilor pot cauza apariţia viselor. Unele femei spun că visează mai mult în timpul menstruaţiei. Acest lucru poate avea loc din cauza faptului că femeile se simt inconfortabil, sunt balonate şi au crampe în perioada menstruaţiei, motiv pentru care se trezesc mai des.

Totodată, insomnia şi durerile îi pot face pe oameni să se trezească în mod repetat în timpul nopţii, ceea ce înseamnă că îşi amintiesc cu mai multă uşurinţă visele. Medicii spun că dacă o persoană doarme prea puţin câteva nopţi la rând, ea poate să aibă vise ciudate în prima noapte de odihnă.

Dacă o persoană visează că este atacată sau urmărită, acesta poate fi un semn al unei afecţiuni a nervilor sau a creierului, precum Alzheimer sau Parkinson. Persoanele care se luptă în mod constant în timpul somnului sau ţipă pot suferi de o afecţiune numită tulburare comportamentală REM. Această tulburare ar putea fi provocată de o dereglare a unei părţi a creierului care controlează „întrerupătorul de siguranţă” al creierului, care, în mod normal, îi împiedică pe oameni să acţioneze în timpul viselor. Această afecţiune provoacă visele violente – cum sunt cele în care apar atacuri sau urmăriri – şi din acest motiv persoana care visează îşi poate face rău sieşi sau partenerului. Aceste vise violente pot reprezenta un semn pentru prezenţa bolii Alzheimer şi, de obicei, apar cu zece ani înaintea altor simptome specifice, cum ar fi pierderea memoriei.

Citeşte şi Dreamcatcher, secretul unui somn usor

Meniurile bogate în grăsimi înainte de culcare tind să rămână în stomac o perioadă îndelungată, motiv pentru care se pune presiune pe valva dintre stomac şi esofag, ceea ce provoacă arsuri la stomac. De obicei, acest lucru se întâmplă în primele ore după ce o persoană adoarme şi există posibilitatea de a se trezi noapte, chiar în timpul etapei de visare.

Persoanele care suferă de depresie sau de stres sever intră în etapa de visare mult mai repede, motiv pentru care visele apar mai devreme în timpul nopţii.

Dacă o persoană consumă alcool înainte de culcare poate visa mai mult în timpul nopţii. Acest lucru se întâmplă pentru că alcoolul rămâne în corp până dimineaţă, motiv pentru care pot fi afectate anumite chimicale de la nivelul creierului într-un fel care provoacă vise ciudate.

Visele de natură sexuală sunt frecvente la persoanele de toate vârstele, dar cresc pe măsură ce înaintează în vârstă şi sunt comune în rândul persoanelor trecute de 60 de ani. Oamenii îşi găsesc hobby-uri noi la pensionare, ceea ce poate explica numărul ridicat de vise cu tentă sexuală.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
Playtech.ro
Cele trei zodii care au noroc cu carul în ianuarie, februarie și martie 2025. Au șanse mari de câștiguri
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Denzel Washington s-a făcut preot! E înrăzboi cu Hollywood-ul
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Acuzatii privind planul Republicii Moldova de a prelua controlul asupra Transnistriei
MediaFlux
ESTE OFICIAL! DATA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE, anunțată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!