Lidia Buble este o artistă apreciată din România, mai ales pentru că a cucerit publicul prin talentul său muzical remarcabil. Artista provine dintr-o familie cu o credință profundă, însă nu mulți știu toate detaliile din viața acesteia.
Tatăl său este pastor, iar artista se mândrește cu tainele învățate în familia sa, chiar dacă în copilărie era jignită pentru religia avută.
Deși s-a confruntat cu stigmatizare din partea societății din cauza religiei sale, artista și-a exprimat mereu recunoștința pentru familia sa și educația primită.
Lidia Buble a vorbit despre problemele cu care s-a confruntat încă din copilărie și cum a reușit să treacă peste răutățile celor din jur cu privire la religia pe care o are.
Lidia Buble a dezvăluit, într-un interviu acordat recent, faptul că experiența cu batjocura nu este una nouă, fiind nevoită să se confrunte cu ea încă din copilărie. Pe vremea școlii, era ținta glumelor și a jignirilor din partea colegilor din cauza religiei sale penticostale.
„Încă din copilărie, când eram la școală, cam de prin clasa a IV-a, toți copiii știau că eu sunt de religie penticostală și mă jigneau foarte mult pe tema asta. Pocăita în sus, pocăita în jos. Nu mă deranja pentru că eu sunt foarte mândră de ceea ce sunt și cum am crescut și cultul din care fac parte, dar nu înțelegeam de ce îi deranjează pe oamenii de lângă mine.
Te-ar putea interesa și Cu ce se ocupa Lidia Buble înainte să devină celebră. Ce meserie avea când a venit de la Deva în Bucureşti
De ce ar fi avut o problemă atâta timp cât eu niciodată nu am avut o problemă cu alte religii? Nu înțelegeam care este problema lor. Este deranjant uneori, dar acum m-am obișnuit”, a povestit Lidia Buble.
Cultul Crestin Penticostal este unul dintre cultele creștine neoprotestante recunoscute oficial în România. Potrivit recesamantului din 2022 numara peste 404.000 de adepți. Potrivit rezultatelor recensământului din 2011, penticostalii numărau 367.938 de adepți, adică 1,9% din populație. Penticostalii reprezintă a patra confesiune ca mărime, după ortodocși (85,9%), romano-catolici (4,6%) și reformați (3,2%).
Deși există tradiții orale despre diverse manifestări penticostale (în speță, glosolalie) în zona Mediaș (Dârlos) sau în zona Bucovinei (Vicovu de Sus) înainte de Primul Război Mondial, nu există informații scrise cu privire la ele. Personajul fondator al penticostalismului românesc este considerat Gheorghe Bradin din Cuvin, Arad. Deși Bradin n-a fost un om educat, a ținut un jurnal (rămas până astăzi inedit) în care a notat informații extrem de utile pentru reconstituirea convertirii sale. La 19 ani Bradin a aflat prima dată de existența unor denominațiuni „neoprotestante”, în speță adventiștii de ziua a șaptea și baptiștii. În 1914, când avea vârsta de 19 ani, a intrat, mânat de curiozitate, într-o biserică baptistă, unde a avut experiența convertirii.
În iunie 1922 Gheorghe Bradin s-a rugat pentru vindecarea soției sale care suferea de tuberculoză și hidropizie; ea a fost vindecată. Bradin a trimis o scrisoare la o adresă găsită în cartea de cântări. În septembrie 1922 a primit un răspuns de la Budeanu și a hotărât să deschidă prima biserică penticostală din România în Păuliș, ceea ce a făcut pe 10 septembrie 1922. La sfârșitul anului 1922 această biserică avea 30 de membri. În februarie 1923 a fost fondată o noua biserică penticostală în localitatea Cuvin de lângă Păuliș, în casa soților Vasile și Persida Semenascu; din ea făceau parte alți trei credincioși.
Monica Tatoiu este de religie creștin ortodoxă și de fiecare dată când vine vorba despre partea spirituală, afacerista vorbește extraordinar de frumos despre Dumnezeu.
Recunoaște, însă, că nu este foarte legată de biserică ca și instituție și recunoaște cu regret că omenirea este într-un declin din acest punct de vedere.
”Am o problemă cu moscheele, cu religiile în care femeile sunt disprețuite. Eu nu am cu biserica o relație foarte bună. Ne îndreptăm spre declin, în Occident oamenii nu cred în nimic. Crăciunul este o sărbătoare consumeristă”, a spus aceasta.
Totodată, Monica Tatoiu a vorbit despre felul atât de frumos în care a fost crescută de mama ei, aceasta oferindu-i adevărate lecții despre iubire și moralitate.
Monica Tatoiu explică ideea că suferința în viață este menită să șteargă din păcate, ea nu vine nicicum să distrugă, ci să construiască, diferă doar de noi cum ne raportăm la ea.
”Tot mama m-a învățat. L-a învățat și pe tata… nu te duci la biserică cu alcool în cap mai ales în noaptea de Crăciun. În noaptea aceea, toți creștinii se roagă. Puterea acestor rugăciuni împreună deschide cerul și atunci Maica Domnului … (plânge) … Suntem formați din țărână, teluric și transcedentral. Numai Dumnezeu e perfect … trebuie să jertfești plăceri care sunt vremelnice. E greu să renunți. … Dumnezeu nu-ti da suferinta mai mult decât poți duce. Suferința nu e durere, e purificare așa cum te speli. Are rolul de a-ți curăți comunicarea cu tatăl tău spiritual ceresc. Asta am învățat de la mama”, a spus Monica Tatoiu.
De asemenea, Monica Tatoiu a precizat că ea se simte bine în orice biserică intră, pentru că Dumnezeu este același pentru noi toți, iar importantă este dragostea cu care ne privim și ne raportăm în viață unii la alții.
”Occidentul, unde bisericile sunt goale și unde în Franța 900 de biserici catolice sunt distruse, nu ne poate da o lecție de religie. Noi, spre deosebire de greci sau ruși, avem o componentă ecumenică. Papa Ioan Paul al II-lea a spus că suntem Grădina Maicii Domnului. Eu am crescut în casa Mitropolitului Banatului și am învățat de la el despre ecumenism. Îmi dădea exemplu că tata ne iubește la fel pe mine și fratele meu. Dacă era slujbă la catolici intram, dar mă rugam și la ortodocși”, a mai spus Monica Tatoiu într-un interviu pentru Realitatea.