Ce religie are Veta Biriș, doamna moților și a cântecului patriotic. Nepotul său, actorul Silviu Biriș, absolvent de Teologie, are altă religie decât mătușa lui

"Tu, Ardeal", "Dac-am plecat, Ardealule, din tine", "Aşa-i românul" sunt doar o mică parte din celebrele şlagăre patriotice interpretate de îndrăgita Veta Biriş. Cu o voce inconfundabilă şi având o abilitate desăvârşită de transpunere în muzică a sentimentelor autentice, artista de pe Valea Târnavei Mici reuşeşte să trezească în sufletele românilor mândria naţională.
Irina Dumitrescu
20 iul. 2024, 15:05
Ce religie are Veta Biriș, doamna moților și a cântecului patriotic. Nepotul său, actorul Silviu Biriș, absolvent de Teologie, are altă religie decât mătușa lui

Veta Biriş poate fi văzută şi ascultată, adesea, nu doar pe scenele marelor festivaluri, dar şi în biserici, unde interpretează cele mai frumoase pricesne. Artista este foarte credincioasă şi are o legătură profundă cu Dumnezeu.

Ce religie are Veta Biriș, doamna moților și a cântecului patrioti

S-a născut în 1949 în satul Veseuș, comuna Jidvei, jud. Alba, o regiune în care comunitatea greco-catolică este foarte bine reprezentată. Veta Biriş s-a născut, aşadar, într-o familie greco-catolică, religie în care şi ea a fost botezată.

Veta Biriș este prima cântăreață care a cântat cântecele moților, melodii ce au fost interzise foarte mulți ani, de unde i se trage şi denumirea „Doamna moţilor”.

Sunt prima cântăreață care a cântat cântecele moților care au fost interzise foarte mulți ani, până să vină Adrian Păunescu și să le scoată la lumină. Aceste cântece n-am avut voie să le cântăm. Fiecare cântec de acolo este o lecție de istorie a neamului românesc”, spunea artista într-un interviu mai vechi.

Citeste si Regretul uriaș pe care Veta Biriș îl poartă cu ea de mai bine de jumătate de secol. „Doamna moților” nu a avut voie să poarte rochie de mireasă în ziua nunții

În 2004, a fost decorată de președintele Românei, Ion Iliescu, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D — „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Nepotul Vetei Biriş, actorul Silviu Biriș, absolvent de Teologie, este botezat în religia ortodoxă

Nu mai puţin celebrul nepot al Vetei Biriş, actorul Silviu Biriş, are altă religie decât mătuşa sa. Născut în Bucureşti, o zonă în care comunitatea greco-catolică este extrem de slab reprezentată, Silviu Biriş a fost botezat în religia ortodoxă.

Silviu Biriş este absolvent a două facultăţi, prima fiind UNATC, iar cea de-a două, absolvită relativ recent, fiind cea de Teologie Ortodoxă.

Actorul, născut în anul 1973, a absolvit în 1997 cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, secția Actorie, la clasa profesorului Ion Cojar. Din 1997, este angajat al Teatrului Național I.L.Caragiale din București. În anul 2021, însă, pe când avea 48 de ani, acesta a absolvit şi Universitatea Teologică Justinian Patriarhul, Secţia Pastorală. Nu a fost, însă, niciodată preot şi nici nu şi-a dorit să profeseze.

Citeste si Cine a fost singurul Patriarh al României care a fost căsătorit şi a avut copii. A rămas în memoria românilor prin celebra replică: „Hristos este sovietic”

A dat la Teologie într-un moment de răscruce al vieţii sale, când avea nevoie de răspunsuri pe care avea convingerea că nu le poate găsi decât la Dumnezeu.

Nu, facultatea asta a fost doar pentru sufletul meu, pentru înțelegerea unor lucruri care mi s-au întâmplat. Am o legătură destul de strânsă cu instituția bisericii, cu Patriarhia”, dezvălui Silviu Biriș într-un interviu acordat în 2022 pentru Fanatik.

Pe de altă parte, în mod surprinzător, Silviu Biriș a mărturisit și că, dacă ar fi avut mintea de acum, actoria nu s-ar mai fi numărat printre alegerile sale.

Este o componentă foarte importantă aceea a mediului în care te naști. Dacă aș avea mintea de acum, știu că o să sune rău, dar nu mă mai făceam actor. Mă făceam agricultor sau preot. Aș fi ales o profesie care să nu mă facă să sufăr pe plan personal, să ajung să nu mai știu cine sunt, de fapt„, a mai spus actorul, pentru sursa citată.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Produsul autentic românesc pentru care nemții plătesc oricât. Se vinde ca pâinea caldă și profitul a ajuns și la 1 milion de euro. „Un singur retailer german a comandat 100 de TIR-uri”
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
Declarațiile cutremurătoare ale bărbatului din București care își plimba iubita decedată într-un căruț. Cum ar fi murit, de fapt, femeia: "Am lăsat-o vie..."
Spynews
Moarte suspectă în cartierul bogaților. Andrei Versace a fost găsit fără suflare într-un apartament din blocul milionarilor | VIDEO
Evz.ro
Aerul condiționat și cea mai enervantă problemă. Poate fi rezolvată foarte simplu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING NEWS. Andrei Versace, găsit mort în casă. Poliția a deschis un dosar de moarte suspectă, ultimele detalii
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Autoturism Căzut de pe un Pod din Lemn în Râul Bolătău: Trei Persoane Transportate la Spital
MediaFlux
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'