Manevra Heimlich i-ar fi putut salva viața lui Silviu Prigoană, însă, din păcate, foarte puțini oameni știu ce presupune aceasta. Manevra reprezintă o metodă esențială de prim ajutor pe care oricine ar trebui să o cunoască și este necesară atunci când cineva se află în situația în care un obiect i-a blocat tractul respirator, trebuind acționat imediat. În același timp, este important și cum este realizată manevra.
Această manevră este obligatorie atunci când cineva se sufocă, acest lucru întâmplându-se din cauza unui obiect blocat la nivelul laringelui. Sufocarea apare atunci când corpul străin nu a trecut prin esofag și a rămas blocat la nivelul laringelui, existând riscul să fie aspirat de plămân. Astfel, vom observa că persoana nu poate vorbi, respira sau tuși, dar că este conștientă.
Specialiștii recomand evitarea manevrei Heimlich în cazul femeilor însărcinate, sugarilor sau pacienților inconștienți. În cazul acestora sunt recomandate bătăi ușoare la nivelul spatelui.
Atunci când o persoană prezintă semne de sufocare, trebuie să știm cum se realizează această manevră. În cazul în care nu este făcută corect și se aplică o presiune prea mare, pot apărea leziuni intraabdominale ca facturarea coastelor, perforațiile gastrice, esofagiene sau ruptură splenică. Înainte de aplicarea manevrei, persoana trebuie sfătuită să se ridice în picioare, să se aplece în față și să fie încurajată să tușească. Dacă manevra nu funcționează, specialiștii recomandă să aplicați compresii consecutive, cu podul palmei, între omoplați.
Dacă situația tot nu se îmbunătățește, experții spun că trebuie aplicată manevra Heimlich. Salvatorul se plasează în spatele victimei și își pune brațele în jurul acesteia, la nivelul abdomenului. Pentru a crea o bază de susținere bună, cel care efectuează manevra trebuie să își depărteze picioarele, să își flexeze genunchii și să ducă unul dintre membrele inferioare între picioarele victimei, în cazul în care aceasta își pierde starea de conștiență și se prăbușește. Următorul pas este poziționarea pumnului, peste care se suprapune cealaltă mână, la mijlocul distanței între ombilic și apendice, în partea inferioară a sternului. Palma trebuie să cuprindă acum pumnul, pentru a avea o forță suplimentară. În continuare, trebuie să se efectueze compresii în mod repetat, înspre salvator și, simultan în sus. Această manevră se poate efectua de 5-6 ori, apoi se reiau compresiile de la nivelul omoplaților.
Specialiștii din domeniul medical au vorbit de-a lungul timpului despre cum se acordă primul ajutor în caz de infarct, dar puțini oameni știu asta. Infarctul miocardit, cunoscut și drept infarct miocardic acut înseamnă, de fapt, întreruperea fluxului sangvin la nivelul unei porțiuni a cordului. Din păcate, acest lucru determină moartea celulelor miocardice.
Persoana care suferă un atac de cord trebuie să stea în poziție așezat și să își păstreze calmul pe cât posibil. În plus, i se va administra nitroglicerină sublingual cât mai rapid. În același timp, în cazul unui infarct spune că este nevoie să se facă resuscitare cardiopulmonară dacă situația o impune. Așadar, se fac compresii toracice, cu o frecvență de 100 compresii/minue, urmate de 2 respirații gură la gură și reluarea compresiilor.