Autoritătile au decis ce restricţii se prelungesc în Bucureşti în contextul pandemiei de COVID-19 după ce incidenţa cazurilor COVID-19 la mia de locuitori este într-o scădere continuă, DSP Bucureşti anunţând sâmbătă un coeficient de 3.94 cazuri la mia de locuitori.
Prefectul Capitale, Alin Stoica, a anunţat că în şedinţa de sâmbătă Comitetul Municipiului Bucureştiului pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis prelungirea actualelor măsuri dispuse în contextul pandemiei de SARS-CoV-2. Totuși, sunt și două excepții. În data de 30 aprilie, când creştinii ortodocşi sărbătoresc Vinerea Mare, magazinele vor fi deschise până la ora 20.00, şi nu ora 18.00, cum se întâmplă în prezent în localităţile cu incindeţă mare.
De asemenea, prefectul Capitalei a anunţat că în noaptea de Înviere, bucureştenii care vor merge la biserică să ia Lumina Sfântă nu vor fi obligaţi să completeze declaraţie pe propria răspundere. Excepţia aceasta se aplică şi în noaptea de 8 spre 9 mai, de Ramazam.
„Vinerea viitoare, pe 30, avem program cu publicul până la ora 8, în noaptea de Paşte circulaţie liberă toată noaptea şi în noaptea de Ramadan, 8 spre 9, circulaţie liberă toată noaptea. Dar circulaţia este doar pentru a merge şi a ne întoarce la lăcaşurile de cult, nu este circulaţie liberă oriunde. Vor ieşi fără adeverinţe din casă, se va vedea probabil, având în vedere că sunt chestiuni specifice, mergi şi iei lumină, te deplasezi la şi de la biserică. Nu vor fi deschise alte unităţi, deci nu au unde anume să circule în perioada respectivă. Referitor la alte măsuri, sunt aceleaşi măsuri pe care le avem în vigoare în ultimele două săptămâni, care se prelungesc, cu derogările pe care le-am amintit”, a spus Alin Stoica, după şedinţa CMBSU.
Alin Stoica le-a recomandat enoriaşilor să meargă la bisericile din apropierea locuinţei, însă a precizat că nu există interdicţia ca aceştia să poată să meargă la alte lăcaşuri de cult sau la mănăstiri. Prefectul a ţinut să precizeze însă că populaţia „trebuie să avem grijă că în Ilfov mai sunt localităţi care sunt carantinate” şi că „în localităţile carantinate nu este voie acest lucru”.
Ce restricţii se prelungesc în Bucureşti
Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22,00 – 5,00 în zilele de luni până joi, și în intervalul orar 20.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, cu condiția menținerii incidenței cumulată la cel mult 7,5/1000 de locuitori, cu următoarele excepţii:
*deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
*deplasarea pentru asistență medicală, care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului conform programării;
*deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;
* părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112.
Pentru verificarea motivului deplasării, în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, legitimația de serviciu/adeverința eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere.
Pentru verificarea deplasărilor în interes personal sunt obligate să prezinte declarația pe propria răspundere, completată în prealabil.
Pentru deplasarea către centrul de vaccinare, persoanele sunt obligate să prezinte dovada programării.
Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată pe o perioada de 14 zile scade sub 3,5/1.000 de locuitori.
Pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase oficiate cu ocazia Paștelui, se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în perioada 1 mai – 2 mai 2021, în intervalul orar 20.00 – 05.00.
Pentru deplasarea și participarea la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan, se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în perioada 8 mai – 9 mai 2021, în intervalul orar 20.00 – 5.00.
Programul operatorilor economici care desfașoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și /sau deschise, publice și/sau private, se poate desfășura în intervalul 05.00 – 18.00 în zilele de vineri, sâmbata și duminica. În zilele de luni – joi, programul poate fi desfășurat în intervalul orar 05.00 – 21.00, cu condiția menținerii incidenței cumulată la cel mult 7,5/1000 locuitori.
Prin excepție de la prevederile de mai sus, în intervalul orar 21,00 – 05,00, în zilele de luni până joi, respectiv 18.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă duminică, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatori economici cu activitate de livrare la domiciliu.
Tot prin excepție unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, și cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.
În data de 30 aprilie 2021, operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private își pot organiza și desfășura activitate în intervalul orar 05.00-20.00.
Se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise, în domeniul sălilor de sport/fitness. Aplicabilitatea acestei măsuri încetează când rata de incidență scade sub 3,5/1.000 de locuitori.
Accesul clienților în cadrul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți agenți economici, de tip mall, se va realiza astfel încat să se asigure menținerea distanței fizice de minimum 2 metri și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 m.p./persoană, cu respectarea tuturor prevederilor Ordinului Comun al Ministrului Sănătății și Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr.1088/1910 din 2020.
Accesul în piețele agroalimentare și în piețele volante se face cu respectarea distanțării de minimum 2 m între oricare două persoane, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a pieței, cu aplicarea prevederilor Ordinului comun 335/2020 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
STB S.A. va monitoriza permanent gradul de încărcare a mijloacelor de transport pe care le deservește, în scopul diminuării aglomerației din vehicule și stații, mai ales la orele de vârf.
Se va respecta circuitul de urcare/coborâre în mijloacele de transport, după cum urmează:
– în autobuze și troleibuze, accesul pasagerilor se va efectua prin ușa din față, iar coborârea pe celelalte uși;
– în tramvaie, accesul pasagerilor se va efectua prin ușa din mijloc, iar coborârea pe celelalte uși.
STB SA va informa călătorii cu privire la obligativitatea purtării corecte a măștii de protecție și a evitării consumului de produse alimentare în mijloacele de transport în comun, prin mijloace audio-video și prin afișare în mijloacele de transport în comun.
Metrorex SA va informa și îndruma publicul călător prin stațiile de sonorizare despre situațiile de aglomerare apărute și îl va informa asupra obligativității de a păstra distanțarea fizică și de a purta corect masca de protecție.
Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și în interiorul altor spații publice închise care au acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de faptul că sunt construcții cu caracter temporar sau permanent.
Se interzice activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, cu excepția deservirii persoanelor cazate în interiorul acestor unități.
Este permisă prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, precum și în spațiile publice dacă au un tavan și un singur perete cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.
Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci.
Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția desfășurării activității de comercializare a biletelor de tip LOTO, pariuri și loz, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.
Este interzisă organizarea şi desfăşurarea activităţii cu publicul în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, inclusiv celor de tipul drive-in.
Este interzisă organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale
Este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice
Menționăm că regimul contravențional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor dispuse este cel stabilit la art. 64 – 70 din Legea nr.55/2020.
Citeşte şi: Masca se poartă şi în apă, marea este spaţiul public. Anunţul făcut de secretarul de stat Paul Ene
Creştinii ortodocşi sărbătoresc duminică Floriile. Este al doilea an în care în duminica Floriilor românii vor avea parte de restricţii. Poliţia Capitalei a anunţat că agenţii vor acţiona în perioada Floriilor şi în zonele destinate grătarelor şi reaminteşte populaţiei că circulaţia în grupuri de peste 6 persoane este interzisă în această perioadă din cauza pandemiei.
„Poliţia Capitalei, în perioada premergătoare şi în perioada sărbătorilor de Florii, va acţiona cu efective sporite în principalele zone aglomerate tocmai pentru a descuraja faptele de natură penală şi contravenţională. Poliţia Capitalei va acţiona în zonele aglomerate cum ar fi: centre comerciale, pieţe şi, pe lângă verificările privind respectarea legislaţiei privind prevenirea şi combaterea COVID-19, verificări vor fi efectuate şi pentru modul în care sunt transportate, depozitate şi comercializate produsele alimentare, în special produsele din peşte şi din carne de peşte, produse foarte căutate în această perioadă”, a transmis Ciprian Romănescu, de la Poliţia Capitalei.