Ce riscă Diana Șoșoacă, după circul din Parlamentul European. Europarlamentara a premeditat scandalul, având în geantă o botniță și un sac de plastic negru

Eurodeputata Diana Șoșoacă a fost evacuată din plenul Parlamentului European în urma unui protest în care a purtat o botniță și un sac negru, lansând acuzații cu privire la decesele survenite în timpul pandemiei COVID-19. Incidentul a avut loc în timpul dezbaterilor premergătoare votului privind candidatura Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat de președinte al Comisiei Europene. Opt bărbați au fost necesari pentru a o scoate pe Șoșoacă din sala de plen.
Mircea Filipescu
19 iul. 2024, 13:14
Ce riscă Diana Șoșoacă, după circul din Parlamentul European. Europarlamentara a premeditat scandalul, având în geantă o botniță și un sac de plastic negru

Comportamentul Dianei Șoșoacă ridică întrebări cu privire la posibilele sancțiuni pe care le-ar putea suferi. Articolul 10 din Regulamentul de Procedură al Parlamentului European stipulează clar regulile de conduită pentru deputați, subliniind respectul reciproc, demnitatea și reputația Parlamentului. De asemenea, deputații sunt obligați să respecte valorile și principiile din tratate și Carta drepturilor fundamentale.

Conform acestor reguli, eurodeputații nu au voie să perturbe lucrările parlamentare sau să compromită securitatea ori ordinea în clădirile Parlamentului. Diana Șoșoacă a încălcat aceste reguli, iar acum riscă să fie supusă unor sancțiuni disciplinare care pot include avertismente, amenzi sau chiar suspendarea temporară din activitatea parlamentară.

Protestul Dianei Șoșoacă a avut loc într-un moment sensibil pentru Parlamentul European, fiind dezbătută candidatura Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat de președinte al Comisiei Europene. Incidentul a atras atenția asupra măsurilor de securitate și asupra modului în care sunt gestionate protestele în cadrul instituțiilor europene.

Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă

În cazul în care un eurodeputat nu respectă regulile de conduită, președintele PE poate retrage dreptul la cuvânt deputatului respectiv și acesta sau aceasta poate fi exclus(ă) din sală de către președinte pentru restul ședinței, lucru care s-a și întâmplat. De altfel, Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European, a explicat că a recurs la această acțiune după ce eurodeputata a întrerupt de trei ori vorbitori.

„1. Președintele cheamă la ordine orice deputat care încalcă regulile de conduită stabilite la articolul 10 alineatul (3) sau (4).
2. În caz de repetare a încălcării, Președintele cheamă deputatul respectiv din nou la ordine, iar acest fapt se consemnează în procesul-verbal.

3. Dacă încălcarea continuă, sau în cazul unei noi încălcări, Președintele poate retrage dreptul la cuvânt deputatului respectiv și acesta sau aceasta poate fi exclus(ă) din sală de către Președinte pentru restul ședinței. De asemenea, în cazuri deosebit de grave, Președintele poate să recurgă la această ultimă măsură imediat, fără o a doua chemare la ordine. Secretarul General asigură, fără întârziere, punerea în aplicare a unei astfel de măsuri disciplinare cu ajutorul aprozilor și, dacă este necesar, al personalului de securitate al Parlamentului.

4. În cazul în care se produce agitație, iar aceasta compromite continuarea dezbaterilor, Președintele, în vederea restabilirii ordinii, suspendă ședința pentru o perioadă de timp determinată sau o închide. În cazul în care nu se poate face auzit, Președintele părăsește fotoliul prezidențial, fapt ce atrage suspendarea ședinței. Aceasta se reia la convocarea Președintelui.

Citește și: Marcel Ciolacu a convocat Comandamentul pentru energie: ”Am depășit perioada critică de caniculă, dar ne așteaptă o vară provocatoare”

5. Președintele poate hotărî întreruperea transmisiei în direct a ședinței în cazul încălcării articolului 10 alineatul (3) sau (4) de către un deputat.

6. Președintele poate decide să elimine din înregistrarea audiovizuală a lucrărilor acele părți din discursul unui deputat care încalcă articolul 10 alineatul (3) sau (4). Decizia respectivă are efect imediat. Decizia se supune însă Biroului spre confirmare cel târziu la patru săptămâni de la adoptarea ei, sau, dacă Biroul nu se reunește în perioada respectivă, în cadrul următoarei sale reuniuni.

7. Competențele prevăzute la alineatele (1)-(6) sunt atribuite, mutatis mutandis, președintelui de ședință al organelor, al comisiilor și al delegațiilor, astfel cum sunt definite în prezentul regulament.

8. Dacă este cazul, luând în considerare gravitatea încălcării regulilor de conduită, președintele de ședință plenară sau președintele unui organ, al unei comisii sau al unei delegații poate adresa Președintelui o cerere de aplicare a articolului 183, cel târziu până la următoarea perioadă de sesiune sau până la următoarea reuniune a organului, a comisiei sau a delegației în cauză”, sunt alte măsuri imediate prevăzute în Regulamentul de procedură al Parlamentului European în cazul în care un eurodeputat nu respectă regulile de conduită.

Citește și: Maria Grapini o desființează pe Diana Șoșoacă, după scandalul făcut în Parlamentul European: „Nu face decât să ne strice imaginea pentru care tot luptăm”

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul puțin cunoscut unde marea se întâlnește cu muntele. Oferă peisaje care îți taie răsuflarea și e ideal pentru cei care vor să meargă cu cortul sau rulota
Capital.ro
Șoc în România. Marea dezvăluire despre Călin Georgescu și Biserica Ortodoxă
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Oamenii țipă șocați”. Povestea femeii cu cea mai lungă limbă din lume
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
SIE face angajări. Cum arată testul pentru concurs
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dezvăluirea care îl demolează pe Băsescu. România n-a știut nimic: I-am cerut, dar...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Președintele care va împărți România în două. Ce spune cel mai nou sondaj
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns