Ce riscă Diana Șoșoacă, după circul din Parlamentul European. Europarlamentara a premeditat scandalul, având în geantă o botniță și un sac de plastic negru

Eurodeputata Diana Șoșoacă a fost evacuată din plenul Parlamentului European în urma unui protest în care a purtat o botniță și un sac negru, lansând acuzații cu privire la decesele survenite în timpul pandemiei COVID-19. Incidentul a avut loc în timpul dezbaterilor premergătoare votului privind candidatura Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat de președinte al Comisiei Europene. Opt bărbați au fost necesari pentru a o scoate pe Șoșoacă din sala de plen.
Mircea Filipescu
19 iul. 2024, 13:14
Ce riscă Diana Șoșoacă, după circul din Parlamentul European. Europarlamentara a premeditat scandalul, având în geantă o botniță și un sac de plastic negru

Comportamentul Dianei Șoșoacă ridică întrebări cu privire la posibilele sancțiuni pe care le-ar putea suferi. Articolul 10 din Regulamentul de Procedură al Parlamentului European stipulează clar regulile de conduită pentru deputați, subliniind respectul reciproc, demnitatea și reputația Parlamentului. De asemenea, deputații sunt obligați să respecte valorile și principiile din tratate și Carta drepturilor fundamentale.

Conform acestor reguli, eurodeputații nu au voie să perturbe lucrările parlamentare sau să compromită securitatea ori ordinea în clădirile Parlamentului. Diana Șoșoacă a încălcat aceste reguli, iar acum riscă să fie supusă unor sancțiuni disciplinare care pot include avertismente, amenzi sau chiar suspendarea temporară din activitatea parlamentară.

Protestul Dianei Șoșoacă a avut loc într-un moment sensibil pentru Parlamentul European, fiind dezbătută candidatura Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat de președinte al Comisiei Europene. Incidentul a atras atenția asupra măsurilor de securitate și asupra modului în care sunt gestionate protestele în cadrul instituțiilor europene.

Ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă

În cazul în care un eurodeputat nu respectă regulile de conduită, președintele PE poate retrage dreptul la cuvânt deputatului respectiv și acesta sau aceasta poate fi exclus(ă) din sală de către președinte pentru restul ședinței, lucru care s-a și întâmplat. De altfel, Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European, a explicat că a recurs la această acțiune după ce eurodeputata a întrerupt de trei ori vorbitori.

„1. Președintele cheamă la ordine orice deputat care încalcă regulile de conduită stabilite la articolul 10 alineatul (3) sau (4).
2. În caz de repetare a încălcării, Președintele cheamă deputatul respectiv din nou la ordine, iar acest fapt se consemnează în procesul-verbal.

3. Dacă încălcarea continuă, sau în cazul unei noi încălcări, Președintele poate retrage dreptul la cuvânt deputatului respectiv și acesta sau aceasta poate fi exclus(ă) din sală de către Președinte pentru restul ședinței. De asemenea, în cazuri deosebit de grave, Președintele poate să recurgă la această ultimă măsură imediat, fără o a doua chemare la ordine. Secretarul General asigură, fără întârziere, punerea în aplicare a unei astfel de măsuri disciplinare cu ajutorul aprozilor și, dacă este necesar, al personalului de securitate al Parlamentului.

4. În cazul în care se produce agitație, iar aceasta compromite continuarea dezbaterilor, Președintele, în vederea restabilirii ordinii, suspendă ședința pentru o perioadă de timp determinată sau o închide. În cazul în care nu se poate face auzit, Președintele părăsește fotoliul prezidențial, fapt ce atrage suspendarea ședinței. Aceasta se reia la convocarea Președintelui.

Citește și: Marcel Ciolacu a convocat Comandamentul pentru energie: ”Am depășit perioada critică de caniculă, dar ne așteaptă o vară provocatoare”

5. Președintele poate hotărî întreruperea transmisiei în direct a ședinței în cazul încălcării articolului 10 alineatul (3) sau (4) de către un deputat.

6. Președintele poate decide să elimine din înregistrarea audiovizuală a lucrărilor acele părți din discursul unui deputat care încalcă articolul 10 alineatul (3) sau (4). Decizia respectivă are efect imediat. Decizia se supune însă Biroului spre confirmare cel târziu la patru săptămâni de la adoptarea ei, sau, dacă Biroul nu se reunește în perioada respectivă, în cadrul următoarei sale reuniuni.

7. Competențele prevăzute la alineatele (1)-(6) sunt atribuite, mutatis mutandis, președintelui de ședință al organelor, al comisiilor și al delegațiilor, astfel cum sunt definite în prezentul regulament.

8. Dacă este cazul, luând în considerare gravitatea încălcării regulilor de conduită, președintele de ședință plenară sau președintele unui organ, al unei comisii sau al unei delegații poate adresa Președintelui o cerere de aplicare a articolului 183, cel târziu până la următoarea perioadă de sesiune sau până la următoarea reuniune a organului, a comisiei sau a delegației în cauză”, sunt alte măsuri imediate prevăzute în Regulamentul de procedură al Parlamentului European în cazul în care un eurodeputat nu respectă regulile de conduită.

Citește și: Maria Grapini o desființează pe Diana Șoșoacă, după scandalul făcut în Parlamentul European: „Nu face decât să ne strice imaginea pentru care tot luptăm”

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Capital.ro
Călin Georgescu a fost folosit. Românii n-au știut ce se ascunde în spate: Nu există gesturi gratuite
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Diana Șoșoacă, prezentă la învestitura lui Nicolas Maduro, președintele-dictator al Venezuelei. Mii de oameni care l-au contestat au fost arestați
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Un obiect casnic, un mare pericol. Toată lumea îl are în bucătărie
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marele actor ne-a părăsit. Tragedie fără margini. A murit mult prea devreme: „Mi-e dor de tine!”
StirileBZI
Aceste vouchere nu s-au tăiat în 2025! Cine primește tichete de 280 de lei
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Inah Canabarro Lucas devine cea mai în vârstă persoană din lume la 116 ani
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CUTREMUR în POLITICĂ!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre