Ce riscă şoferii platformelor de ridesharing de mâine. OUG „Uber”, în vigoare de la 1 noiembrie

De mâine şoferii platformelor de ridesharing trebuie să respecte prevederile OUG dată de cabinetul Dăncilă având în vedere că “Legea Uber”, care amână autorizarea platformelor de ridesharing până în februarie 2020, nu a ajuns la promulgare.
Filip Stan
31 oct. 2019, 14:00
Ce riscă şoferii platformelor de ridesharing de mâine. OUG

Ordonanța de ugență adoptată de Guvern la finalul lunii iunie spune clar: după 1 noiembrie vor putea să-și desfășoare activitatea doar aplicațiile de transport alternativ care au avizul tehnic de la Ministerul Comunicaţiilor și doar șoferii autorizați de către Autoritatea Rutieră Română.

Parlamentul a adoptat pe 22 octombrie un proiect de lege prin care împinge până în februarie 2020 termenul până la care aplicațiile precum Uber, Bolt, Clever sau Yango, precum și șoferii acestora se pot autoriza, însă legea nu a fost încă nu a fost trimisă la Cotroceni spre promulgare.

Prin urmare, în vigoare este ordonanța adoptată de Guvern în vară care dă dreptul autorităților ca de la 1 noiembrie să-i sancționeze cu până la 9.000 de lei pe șoferii Uber, Bolt, Clever sau Yango care nu respectă noile reguli sau nu sunt autorizați. Șoferii prinși pe picior greșit riscă și reținerea plăcuțelor de înmatriculare pentru 6 luni.

Cu 269 voturi „pentru” și o abținere deputații au adoptat pe 22 octombrie Legea de aprobare a ordonanței de urgență 49/2019 care reglementează activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto.

„Persoanele fizice şi juridice care derulează operaţiuni ce intră sub incidenţa prezentei ordonanţe de urgenţă beneficiază de o perioadă de tranziţie până la data de 1 februarie 2020”, au stabilit parlamentarii, printr-un amendament.

Conform ordonanței de urgență adoptată de Executiv pe 25 iunie, noile prevederi urmau să intre în vigoare la 1 noiembrie 2019.

Alte amendamente adoptate de Parlament:

    Avizul tehnic pentru platformele digitale va avea o valabilitate de 24 de luni, și nu de 12 luni, cum era prevăzut în OUG.
    În situaţia în care operatorul platformei digitale este o persoană juridică nerezidentă, acesta este obligat să aibă pe toată perioada în care îşi desfăşoară activitatea de intermediere a transportului alternativ pe teritoriul României o filială înregistrată la Oficiul Național al Registrului Comerțului, prin care se derulează activitățile comerciale în România.
    Deputații au eliminat prevederea potrivit căreia copia conformă este eliberată numai pentru autoturismele deținute în proprietate, închiriere sau comodat care sunt înmatriculate în judeţul respectiv sau, după caz, în regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov. Prin urmare, șoferii vor putea presta servicii de transport alternativ în orice localitate, indiferent de județul de înmatriculare a automobilului. Operatorul platformei digitale are obligația să achite la bugetul de stat o taxă în valoare de 100.000 lei la fiecare 24 de luni.

Potrivit unui răspuns al Administrației Prezidențiale pentru G4Media.ro, până în acest moment legea nu a ajuns la Palatul Cotroceni pentru a fi promulgată de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ, adoptat pe 22 octombrie de Camera Deputaților, se află încă în perioada în care poate fi contestat la Curtea Constituțională de către senatori sau deputați.

În urmă cu trei săptămâni, Nicoleta Schroeder, Manager General Uber România, declara, potrivit News.ro, că peste jumătate dintre şoferii parteneri Uber din România ar avea conturile blocate, în condițiile intrării în vigoare a noii legislații la 1 noiembrie.

”O scădere drastică a numărului de maşini disponibile înseamnă un timp mai mare de aşteptare pentru utilizatori. (…) Suntem obligaţi să punem în aşteptare conturile şoferilor care nu vor avea toată documentaţia necesară până la 1 noiembrie. Şi noi, ca platformă, suntem în proces de autorizare, aşteptăm autorizaţia să iasă”, declara aceasta.

Potrivit datelor Ministerului Comunicațiilor, cei de la Clever au obținut aviz tehnic definitiv de funcționare, în timp ce Uber și Bolt au primit aviz tehnic provizoriu. Nu se precizează, însă, nimic despre Yango.

Ce condiții trebuie să respecte de la 1 noiembrie platformele de transport alternativ în privința mașinilor și a șoferilor, potrivit ordonanței 49/2019 adoptată de Guvern în iunie

Autoturismele care desfăşoară transport alternativ:

    nu trebuie să fie mai vechi de 15 ani
    au maxim 5 locuri
    au inspecţia tehnică periodică (ITP) realizată la fiecare 6 luni;
    la momentul cursei trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei;
    deţin copia conformă a autorizaţiei pentru transportul alternativ.

Șoferii:

    să aibă cel puțin 21 de ani
    să dețină permis de conducere de cel puțin 2 ani

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy