Malformații ale fătului
Odată cu înaintarea în vârstă a mamei, riscul de a avea un copil cu malformații crește foarte mult. Și asta pentru că există riscul ca o celulă să aibă un număr anormal de cromozomi, situație ce poartă numele, în termeni medicali, de nondisjuncție. Problema poate duce ca bebelușul să se nască cu sindromul Down.
O sarcină multiplă
Femeile de peste 35 de ani sunt, de asemenea, susceptibile să aibă o sarcină multiplă. Posibilitatea ca ele să aibă gemeni crește odată cu vârsta înaintată. De asemenea, apelarea la fertilizarea in vitro a crescut numărul de copii gemeni, în ultimii douăzeci de ani.
Avort
Vârsta înaintată a mamei poate duce la avort spontan, situație cu care se confruntă 25% din femeile în vârstă de până în 40 de ani. Asta se întâmplă din cauza anomaliilor cromozomiale. De asemenea, moartea fătului este frecventă la femeile de peste 35 de ani și acestea sunt, de asemenea, mult mai susceptibile de a avea un copil cu o greutate mică la naștere.
Probleme de sănătate
Viitoarele mame de peste 35 de ani pot avea în timpul sarcinii numeroase probleme de sănătate. Hipertensiunea arterială se poate dezvolta în timpul sarcinii. De aceea, ele trebuie să fie monitorizate cu atenție și în cazul în care problema se agravează, există riscul ca bebelușul să se nască prematur.
Diabetul gestațional este o altă problemă cu care femeile de peste 35 de ani se pot confrunta în sarcină. Dacă medicul ți-a confrimat că ai diabet, este important să verifici constant nivelul zahărului din sânge și să ții dietă pe tot parcursul sarcinii. În cazul în care boala nu este tratată corect, copilul poate lua foarte mult în greutate și să apară complicații la naștere.
Naștere prin cezariană
Din moment ce femeile de peste 35 de ani au un risc crescut de a se confrunta cu multe probleme medicale, apare situația ca ele să trebuiască să facă cezariană. În plus, ele se pot confrunta cu placenta previa sau cu preeclampsie, boală care este cauzată de tensiunea arterială mare.