Procurorii au formulat, inclusiv la adresa Ioanei Băsescu, acuzații extrem de grave, incluzând constituirea unui grup infracțional organizat, spălare de bani, evaziune fiscală și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.
Potrivit informațiilor publicate de G4Media, contractele de vânzare-cumpărare au fost semnate la birourile notariale ale Ioanei Băsescu și Andreei Cosma. Conform Camerei Notarilor Publici București (CNPB), notarul public are obligația de a solicita și de a acorda clarificări părților privind conținutul actelor, pentru a se asigura că acestea au înțeles și acceptat efectele juridice, prevenind astfel posibile litigii.
„Actul autentificat de notarul public face dovadă deplină cu privire la identitatea părților, exprimarea consimțământului, semnătura acestora și data înscrisului, constatate de către notarul public prin propriile sale simțurile, cu prilejul autentificării. În vederea autentificării, părțile citesc sau li se citește actul de notar iar apoi confirmă notarului public că au înțeles conținutul acestuia și că cele cuprinse în act exprimă voința lor, semnând în fața notarului public. Actele autentice notariale se întocmesc într-un singur exemplar original, care se păstrează în arhiva notarului public. Părțile vor primi un duplicat de pe actul original, care are forța probantă prevăzută de lege ca și originalul actului. Actul autentificat de notarul public care constatată o creanță certă, lichidă și exigibilă constituie titlul executoriu în condițiile legii”, se arată pe site-ul oficial al CNPB.
Astfel, Ioana Băsescu și Andreea Cosma ar fi avut rolul de a proteja interesele clienților și de a se asigura că tranzacțiile imobiliare dintre vânzători și cumpărători respectă prevederile legale.
Ioana Băsescu a fost anterior implicată într-un alt dosar penal. Aceasta a fost condamnată în primă instanță la cinci ani de închisoare cu executare în cazul finanțării campaniei prezidențiale din 2009. Ulterior, atât ea, cât și Elena Udrea, condamnată la opt ani în același dosar, au beneficiat de o decizie a Curții Constituționale privind prescripția, ceea ce a dus la încetarea procesului penal. Conform rechizitoriului procurorilor, sumele utilizate pentru campania electorală ar fi provenit din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală.
Andreea Cosma a declarat luni seară, la Antena 3, că în biroul său au fost semnate doar 59 din cele peste 2000 de promisiuni de vânzare-cumpărare și că în biroul său notarial nu a fost dublată nicio promisiune și ”nici nu se pune problema” de dublarea vreunei vânzări.
”În legătură cu promisiunile de vânzare le-am pus la dispoziție un tabel (…) 59 din cele peste 2000 de promisiuni (au fost semnate 59 de promisiuni de vânzare în cabinetul ei notarial, n.red.). Le-am pus la dispoziție și numărul de contracte de vânzare, de circa 200. În cadrul biroului meu nu s-a dublat nicio promisiune, de vânzări nici nu se pune problema, pentru că poate fi atribuită unei singure persoane”, a declarat Andreea Cosma.