Ce români lasă bacşiş boieresc. Angajații care lucrează în localuri ajung să câștige și 200-300 de lei în plus la salariu

Marii antreprenorii se plâng că există în continuare patroni care nu declară nici încasările, nici bacșișul, și le fac concurență neloială. Pentru restaurante ar putea urma, însă, un nou val de creșteri de preț. De la 1 ianuarie, taxa pe valoarea adăugată la alimente cu peste 10% zahăr se majorează de la 9 la 19%.
Alina Costache
23 dec. 2023, 01:23
Ce români lasă bacşiş boieresc. Angajații care lucrează în localuri ajung să câștige și 200-300 de lei în plus la salariu
Legea bacșișului le dă mari bătăi de cap angajaților din HoReCa.

Un bacşiş generos a început să intre şi în cultura consumatorilor români. Cifra de afaceri a restaurantelor a crescut cu 45% față de 2019, iar angajații, care lucrează în localuri, au început să câștige 200-300 de lei în plus la salariu, numai din fiscalizarea bacșișului.

Totuși, marii antreprenorii se plâng că există în continuare patroni care nu declară nici încasările, nici bacșișul, și le fac concurență neloială.

32.000 de restaurante, bistrouri și baruri au rezistat pandemiei, iar majoritatea clienților au rezistat și ei unor creșteri ușoare, însă constante ale costurilor.

Cifra de afaceri a restaurantelor a urcat spectaculos de la 28 de miliarde de lei în 2019, la 40 de miliarde anul trecut. 1,7 miliarde de euro au fost încasările din București. Urmează Constanța, Cluj, Timișoara și Iași. Ultimele în top sunt Ialomița, Tulcea, Sălaj și Mehedinți, unde multe restaurante lucrează la negru, deși își privează personalul de venituri meritate. Cele din bacșișul fiscalizat, care din ianuarie e trecut pe bon.

Un clujean care fost la o terasă s-a trezit cu bacșiș pe bon fără să-l ceară: „I-aș recomanda să-și ia tips din prețurile alea umflate”
Bacșișul e impozitat cu 10% și se regăsește apoi în veniturile oficiale ale angajaților.

Daniel Mischie, reprezentant H.O.R.A.: „Urmează o perioadă în care oamenii vor înțelege acest lucru. Că, dacă vrei să trăiești într-o țară, și un spital, și o stradă, și să poți să stai în siguranță, trebuie o bucățică din veniturile tale să le dai statului. 10% cred, că oriunde în lume e un impozit minim”.

Cât lasă românii bacşiş? 8% în restaurantele mici de cartier, de unde luăm în grabă meniul zilei. 10-15% în localurile mari, unde mergem la ocazii speciale. Și până la 25% în restaurantele de lux, unde șampania și cocktail-urile colorate deschid portofelele. Deci, în medie 12%, dar cifrele nu sunt finale, pentru că peste trei săptămâni încep petrecerile de sărbători ale firmelor, iar pentru prima dată organizatorii pot trece pe factura decontată de companie și bacșișul.

Ion Biriș, reprezentant H.O.R.A.: „Compania nu avea posibilitatea să plătească decât strict contravaloarea bunurilor. Bacșișul, întotdeauna venea un director, un patron, că n-avea posibilitatea legal. În momentul de față, orice companie are posibilitatea în limita a 15% din cuantumul respectivului contract să lase acest bacșiș”.

Pentru restaurante ar putea urma, însă, un nou val de creșteri de preț. De la 1 ianuarie, taxa pe valoarea adăugată la alimente cu peste 10% zahăr se majorează de la 9 la 19%. Scumpirea se va regăsi, teoretic, în prețul deserturilor. Patronatul din industria ospitalității cere Ministerului Finanțelor să mențină TVA-ul de 9% pentru toate produsele din meniu.

Un milionar care a lucrat la McDonald’s a mărturisit când refuză să dea bacşiş: „A devenit o așteptare implicită

Un milionar care a lucrat la McDonald’s a împărtășit 3 situații în care refuză să dea bacșiș.

„Iată una dintre primele mele slujbe: lucram la McDonald’s pentru 4 dolari pe oră, preparând burgeri în fața unei sobe încinse, în timp ce managerul meu mă certa pentru că nu eram destul de rapid.

Astăzi, sunt un milionar autodidact. Dar nu am uitat niciodată cât de grele sunt slujbele în servicii și vreau să fiu generos. În ultima vreme, însă, am observat că acordarea bacșișului nu mai este cu adevărat o demonstrație voluntară de recunoștință. A devenit o așteptare implicită – și una costisitoare”.

„Trei lucruri pe care refuz să dau bacşiş”

„Poți schimba mentalitatea pentru a recompensa oamenii pentru servicii excelente, în timp ce îți protejezi în continuare finanțele. Deși unii ar putea să nu fie de acord, iată trei lucruri pe care refuz să dau bacșiș:

La un terminal de plată unde nu se oferă serviciu

Să zicem că mergi la mall și cumperi un produs de patiserie expus în vitrină. Angajatul folosește un clește pentru a pune produsul într-o pungă de hârtie maro, tastează costul în terminalul electronic și îl întoarce către tine.

Vezi opțiuni implicite de bacșiș de 15%, 20%, 25% sau fără bacșiș. De obicei, apăs butonul pentru fără bacșiș sau ajustez procentajul la ceea ce consider mai rezonabil.

Salariul boieresc câștigat de un shaormar în București, cu tot cu bacșiș. Banii sunt mai mulți decât ai unui profesor sau polițist
Același lucru se aplică și pentru cafea, cu excepția cazului în care am dezvoltat o relație personală cu angajatul sau ei îți înseninează ziua în fiecare dimineață.

Ridicarea unei comenzi pentru luat la pachet

Una dintre situațiile mai stânjenitoare legate de bacșiș apare atunci când ajungi la un restaurant înainte ca comanda ta pentru luat la pachet să fie gata. În timp ce stai în picioare așteptând, s-ar putea să schimbi câteva vorbe cu persoana care lucrează acolo.

Când vine în sfârșit nota de plată, apare cuvântul „bacșiș” sub total. Ce faci?

Rar ezit să trag o linie orizontală peste câmpul de bacșiș. Dat fiind că nu s-a oferit niciun serviciu, nu trebuie să plătesc bacșiș. Nu ar trebui să dau bacșiș unui angajat doar pentru că zâmbește și spune „salut”.

Acum, dacă ajung devreme la restaurant și barmanul mă întâmpină să iau loc, îmi toarnă un pahar de apă și îmi servește o porție de pâine cu unt, un mic bacșiș este potrivit.

Plata unui meseriaș pentru reparații la casă

Atunci când un instalator, electrician, contractor sau muncitor priceput vine la casa mea să repare ceva, chiar dacă oferă un serviciu, eu nu dau bacșiș.

Meseriașii adesea cer o taxă minimă de vizitare și un tarif pe oră. În funcție de zona în care locuiești, tariful pe oră poate fi de sute de dolari. Când îți prezintă factura, nu există nicio rubrică pentru bacșiș.

Desigur, dacă instalatorul meu reușește să repare o scurgere care m-a deranjat ani de zile, las un bacșiș generos!”

Ghidul meu de procente pentru bacşiş

„Regula mea generală este: cu cât apreciez mai mult serviciul, cu atât voi da un bacșiș mai mare. Nu am nicio problemă să nu las bacșiș unei persoane care oferă un serviciu slab, este insultătoare sau mă tratează prost.

Iată procentele mele generale pentru bacșiș:

0%: Serviciu OK, dar sub standardele normale (o așteptare lungă, uitarea unei comenzi)

15%: Linia de bază (serviciu bun, nimic deosebit)

20%: Serviciu excelent (furnizorul de servicii și/sau locația m-au făcut să mă simt bine pentru că am venit)

25%: Serviciu excepțional (au făcut mai mult decât era de așteptat, cum ar fi personalizarea unui tort special pentru ziua mea de naștere, acomodarea în ultimul minut, oferirea gratuită a unei băuturi sau a unui fel de mâncare)

30%: Atunci când o locație preferată a avut probleme sau a fost vandalizată sau jefuită”

Cele mai bune alternative la bacşişul clasic

Sfatul meu atunci când pur și simplu nu îți poți permite să dai bacșiș sau să oferi atât cât se așteaptă este să recomanzi persoana sau afacerea altora. Cu cât vorbești mai mult despre asta, cu atât mai bine.

Un alt mod de a ajuta o afacere este să lași o recenzie pozitivă online. Cu cât este mai elogioasă recenzia, cu atât mai multă afacere va primi persoana sau locația respectivă. Este o modalitate excelentă de a-ți arăta aprecierea fără să-ți golești buzunarul”, a explicat acesta într-un articol pentru cnbc.com.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Șase zodii primesc ajutor divin în următoarele 7 zile. Balanțele sunt cele mai avantajate
Capital.ro
Permis de conducere 2025. Șoferii amendați pe loc din cauza permisului. NU se ține cont că e valabil
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Rețetele secrete, doar pentru Ceaușescu. Prăjitura preferată a dictatorului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru românii cu mașini vechi. Primesc 10.000 de lei de la stat. Înscrieri din 30 aprilie, ora 10:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Cel mai nou sondaj pentru alegerile prezidențiale. Scade diferența dintre primii doi candidați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
A cumpărat Bitcoin de 1,4 miliarde de dolari şi depăşeşte de peste 50 de ori Tesla la deţinerile de criptomonede