Poziția Comisiei Europene este că atât Bulgaria, cât și România îndeplinesc pe deplin criteriile de a deveni membre ale spațiului Schengen, a declarat joi, într-o conferință de presă la Bruxelles, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Natasha Bertaud, ca răspuns la o întrebare a jurnaliștilor, potrivit agenției bulgare BTA.
CRIZA IMIGRANŢILOR. Noua SCHEMĂ de redistribuire a refugiaţilor. Ce cotă îi va reveni ROMÂNIEI
„Acum nu mai este o decizie a Comisiei. Este o decizie politică ce trebuie luată de Consiliul UE și de Consiliul European”, a menționat ea.
În urmă cu câteva ore, vicepremierul bulgar Meglena Kuneva afirma că admiterea Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen este parte a soluţiei pentru depăşirea crizei imigranţilor din Uniunea Europeană. „Admiterea Bulgariei şi României în sistemul de liberă circulaţie Schengen este parte a ecuaţiei securităţii comune a Uniunii Europene”, a declarat Meglena Kuneva.
„Fiind expusă valurilor de refugiaţi, dar şi ţară de tranzit în acelaşi timp, Bulgaria este foarte interesată să existe o politică la nivelul UE şi să adere la Zona Schengen”, a subliniat vicepremierul bulgar.
Aderarea la Schengen este cu atât mai relevantă în acest moment, când se discută despre securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene, a subliniat Meglena Kuneva.