„Din dispoziția ministrului afacerilor externe, însărcinatul cu Afaceri a.i. al Federației Ruse la București a fost convocat de urgență la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Acesteia i-a fost comunicată condamnarea fermă a violării repetate a spațiului aerian al României de către vehicule fără pilot ale forțelor militare Ruse care reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional de către un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. Ministerul român al afacerilor externe a subliniat că aceste atacuri ilegale și iresponsabile trebuie să înceteze, România rezervându-i-și dreptul să ia măsurile de răspuns care se impun.
MAE reamintește că aceste acțiuni sunt parte inseparabilă a agresiunii ilegale și neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei, care de aproape trei ani generează riscuri de securitate pentru întreaga regiune a Mării Negre și a Flancului Estic al Alianței Nord Atlantice. MApN și MAE au informat asupra acestui nou incident structurile aliate și rămân în contact permanent cu acestea”, a precizat MAE.
”O echipă de specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Afacerilor Interne au efectuat joi, 13 februarie, investigaţii în două zone de pe teritoriul naţional, în proximitatea frontierei româno-ucrainene, unde au fost descoperite fragmente rezultate în urma impactului unor drone de tip Geran 1/2, folosite de Federaţia Rusă în atacurile executate asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre”, a anunțat, joi, Ministerul Apărării.
Instituţia a mai explicat că prima zonă în care au fost descoperite fragmente de dronă a fost localizată în apropierea frontierei, la aproximativ 5 km vest de localitatea Reni din Ucraina, la mai puţin de 1.000 m de malul stâng al Dunării.
A doua zonă de impact a fost localizată tot în proximitatea frontierei, într-un punct situat la 500 m de malul fluviului, la o distanţă de circa 5 km sud de localitatea Reni, unde, de asemenea, au fost găsite resturile unei drone.
”În urma cercetărilor realizate la faţa locului a fost stabilit că ambele drone au avut la bord încărcături explozive, care s-au distrus la impactul cu solul. Ambele locaţii se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură de pe teritoriul naţional. Echipa de investigatori a ridicat probe de la cele două locaţii”, au spus autoritățile române.
Potrivit instituției, în cursul nopţii trecute, armata rusă a executat, în mod nejustificat şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional, un nou atac asupra unor obiective civile şi de infrastructură ucrainene, în apropierea frontierei cu România.
”Forţele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spaţiului aerian şi de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situaţii. MApN a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea”, a relatat Ministerul Apărării.