Ce s-a întâmplat când elevii au mers la şcoală în timpul pandemiei de gripă din 1918

Pandemia de gripă din 1918 a făcut ravagii în întreaga lume. Astfel că, nu este prima dată când există discuţii dacă să se redeschidă sau nu şcolile într-o pandemie. În timp ce majoritatea oraşelor închideau unităţile de învăţământ, autorităţile din New York, Chicago şi New Haven au decis să le ţină deschise, deoarece elevii erau mai în siguranţă în şcoală - era, totuşi, apogeul erei progresiste, cu mare accent pe igiena în şcoli şi numarul de asistente pentru fiecare elev era mult mai mare decat e putem imagina, scrie CNN.
Romania TV
21 aug. 2020, 07:03
Ce s-a întâmplat când elevii au mers la şcoală în timpul pandemiei de gripă din 1918

Nicio tara nu a fost ocolita de virusul gripal de acum mai bine de 100 de ani. Pandemia de gripa din 1918 a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni in intreaga lume, inclusiv 675.000 de americani. Pandemia a durat din ianuarie 1918 pana in decembrie 1920.

New York avea aproape 1 milion de elevi, in 1918, si aproximativ 75% dintre ei traiau in conditii aglomerate, adesea insalubre, potrivit unui articol din 2010, din Public Health Reports, jurnalul oficial al Sanatatii Publice din SUA.

„Pentru elvii din cartierele cu astfel de locuinte, scoala oferea un mediu curat, bine ventilat, unde profesorii, asistentele si medicii practicau deja – si se documentau – inspectii medicale de rutina, amanuntite”, se spune in articolul Rapoarte de sanatate publica.

Potrivit dr. Howard Markel, istoric medical si director al Centrului pentru Istoria Medicinii de la Universitatea din Michigan, New York-ul a fost unul dintre cele mai afectate oraşe de gripă, scrie CNN, citat de ziare.com.

„Copiii isi parasesc casele, adesea insalubre, pentru cladiri scolare mari, curate si aerisite, unde exista intotdeauna un sistem de inspectie si examinare aplicat”, declara comisarul de sanatate al New York-ului de la acea vreme, Dr. Royal S. Copeland.

Citeşte şi Noul an şcolar. Elevii sunt primiţi în şcoală doar cu declaraţie pe propria răspundere semnată de părinţi. DESCARCĂ model

Elevii nu aveau voie sa se adune in afara scolii si trebuiau sa-i raporteze profesorului imediat, potrivit Copeland. In plus, profesorii verificau elevii pentru orice semne de gripa, iar elevii care aveau simptome erau izolati. Daca vreun copil avea febra, cineva de la departamentul de sanatate il ducea acasa, iar oficiali de sanatate hotarau daca conditiile erau potrivite pentru „izolare si ingrijire”, conform rapoartelor de sanatate publica. Daca nu, erau trimisi la un spital.

„Departamentul de sanatate a cerut familiilor copiilor care se recupereaza la domiciliu, fie sa aiba un medic de familie, fie sa utilizeze serviciile unui medic de sanatate publica, fara taxa”, se mai spune in Raportul de sanatate publica.

Argumentul de la Chicago pentru a lasa scolile deschise pentru 500.000 de elevi a fost acelasi: pastrarea scolilor deschise i-ar tine pe copii departe de adultii infectati – rationamentul a continuat.

Daca distantarea fizica ar fi fost de ajutor atunci, ar fi fost mai usor, pentru ca absenteismul in scoli a crescut in timpul pandemiei – poate din cauza a ceea ce un oficial de sanatate publica din Chicago a numit „flupobie” (fobia de gripa), in randul parintilor.

„Rata absentelor a fost atat de mare, nu a contat ca scolile au fost deschise”, a spus Markel.

O parte din strategia Chicago-ului a fost sa asigure circulatia aerului curat. Camerele scolilor au fost supraincalzite in timpul iernii, astfel incat ferestrele sa poata ramane deschise in orice moment, potrivit unui document din 1918 al Departamentului de Sanatate din Chicago. Concluzia raportului, in urma analizarii datelor vremii, a fost ca „decizia de mentinere a scolilor deshise in timpul epidemiei recente de gripa a fost justificata”.

Si la New York, comisarul pe sanatate de atunci, Copeland, a declarat pentru New York Times: „Cat de bine a fost sa ai copiii sub observatia constanta a persoanelor calificate, in loc sa inchizi scolile”.

Markel si alti cercetatori au examinat datele si inregistrarile istorice din 1918, din 43 de orase. Si nu sunt la fel de convinsi.

New York „nu a facut ce se putea mai rau, dar nici ce era cel mai bine”, a spus Markel.

Cercetarile au aratat ca orasele care au implementat carantinarea si izolarea, inchiderea scolilor si interdictiile la adunarile publice au inregistrat cele mai mici pierderi de vieti omenesti.

„Orasele care au luat mai mult de una dintre aceste masuri s-au descurcat mai bine. Iar inchiderea scolilor a contribuit la asta”, subliniaza Markel.

Expertii in sanatate publica, inclusiv Markel, atrag atentia ca in momentul de fata nu avem de-a face cu o gripa. Mai sunt inca multe de aflat despre noul coronavirus si boala pe care o provoaca, Covid-19.

Decizia corecta astazi, spune Markel, este inchiderea scolilor.

Citeşte şi Klaus Iohannis: Anul şcolar începe pe 14 septembrie. Sunt trei scenarii în funcţie de îmbolnăviri. Decizia se descentralizează

Spynews
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Singurele 3 zodii care își vor schimba total viața până la finalul lunii iulie. Iese soarele și pe strada acestor nativi
Capital.ro
Este INTERZIS prin lege pentru șoferii care intră în țară. Nu poți circula dacă ai asta în mașină
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Vor fi înghețate pensiile, chiar înainte de recalculare? Ce se întâmplă cu datoria publică a României
Adevarul
Scandalul OUG 84. Guvernul face un pas înapoi în privința testelor antidrog. Reacția polițiștilor și a medicilor
Spynews
Știrile Antena Stars. Alina Eremia, incident neașteptat pe scena de la Neversea. Ce a pățit artista când se afla în fața publicului: „Simțeam adrenalina” / VIDEO
Spynews
Mira și Levi Elekes, vacanță de lux în Santorini! Cum arată locul fabulos în care s-au cazat: ”E ireal de frumos” / VIDEO
Evz.ro
Scandalul testelor antidrog. Condițiile în care șoferii pot primi permisul înapoi
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
wowbiz.ro
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
A dat Bacalaureatul, însă moartea l-a luat la scurt timp după. Un tânăr de 18 ani a murit într-un cumplit accident în Slatina
Capital.ro
Ilegal pentru românii cu telefon mobil. Apelul care îți aduce Poliția la ușă. Amendă 4.000 de lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini fierbinți cu Aza Gabriela, iubita lui Horațiu Moldovan, în costum de baie!
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
substantial.ro
Nicki Minaj Anulează Concertul de la Festivalul SAGA cu 3 Ore Înainte de Aparența Programată
MediaFlux
BENEFICII suplimentare la pensie. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!