Ce s-a întâmplat cu tunelul de sub munții Bucegi. Lucrările au fost abandonate pe neașteptate

Lucrările de la tunelul Bucegi trebuiau să fie finalizate în trei ani, dar investiția a fost abandonată.
Mircea Filipescu
19 oct. 2024, 12:29
Ce s-a întâmplat cu tunelul de sub munții Bucegi. Lucrările au fost abandonate pe neașteptate

Lucrările de la tunelul Bucegi trebuiau să fie finalizate în trei ani, dar investiția a fost abandonată. Lucrările blocate de mai mult timp au fost subiectul unor controverse în ultima vreme.

Lucrările de la tunelul Bucegi au fost oprite

Cel mai lung tunel feroviar a fost construit în patru ani în localitatea Teliu din județul Brașov. Acesta a fost inaugurat în 1928, după ce peste 1.500 de oameni au muncit la săpare. Acesta a rămas cel mai lung tunel din România, cu toate că mai devreme cu câțiva ani au început lucrările la un alt tunel feroviar, care l-ar fi putut depăși la distanță.

La începutul secolului XX a fost construită calea ferată Târgoviște-Pietroșnița, de aproximativ 66 de km. Autoritățile au plănuit prelungirea căii ferate cu încă 40 de km, dar pentru finalizarea ultimului tronson era nevoia de construcția unui tunel de aproximativ șase kilometri pe sub Munții Bucegi.

„Consiliul de miniștri a hotărât construirea tunelului Izvor, ca linia Sinaia – Moreni – Titu – București să poată fi dată în circulație cu ocazia jubileului de 50 ani de domnie a Regelui Carol în 1916. Linia aceasta va fi cu 12 kilometri mai lungă decât linia Sinaia – Ploiești – București și va servi ca linie dublă pentru degajarea acesteia din urmă”, informa Consiliul de Miniștri în 1913, potrivit Adevărul.

Noul traseu urma să decongestioneze nodurile de cale ferată București și Ploiești, urmând să preia o parte din garniturile care circulau pe această linie și să scurteze ruta dintre vestul și nordul României.

Societatea care a construit ulterior și Turnelul Teliu a fost aleasă pentru construirea integrală a liniei ce urma să lege stațiile dintre Sinaia și Pietroșița.

„Lucrarea s-a contractat în anul 1913, având un termen de execuție de 28 luni, condiționat de lucrul în trei schimburi de câte 8 ore. Lucrarea a fost începută în ianuarie 1914 și a fost continuată până în august 1914. În acest timp s-au realizat 100 metri de tunel complet, inclusiv portalurile, cămășuiala și radierul. În plus, au fost executate galerii de bază și de creștet pe 800 metri lungime. În această situație, lucrarea a fost sistată în august 1914 din cauza începerii Primului război mondial”, informa, în 1969, Revista Căilor Ferate.

Tunelul a fost proiectat fără capete, iar punctul de creastă era prevăzut la mijloc. Ramura de nord, cea spre Sinaia, urma să aibă 2.960 de metri și declivitatea de 1 la mie, iar ramura de sud 2.958 de metri și declivitatea de 3,30 la mine. Intrarea se făcea de pe partea dreaptă a râului Prahova, din satul Izvor, iar un pod de lemn fusese construit peste valea de la intrarea în tunel.

Citește și: Progresul tunelului feroviar Ormeniș, pe cale să devină cel mai lung din țară, înaintează ca melcul. Când ar putea circula pe aici primele trenuri

„Natura rocilor de străbătut, izvoarele de apă și emanațiile de gaz metan apărute în timpul lucrului au produs multe greutăți la avansare. În partea de nord, infiltrațiile de apă au fost foarte puternice (8 l/s), ceea ce a produs mari greutăți constructorilor. Aceste infiltrații au impus sprijiniri puternice, care se întindeau uneori până la punctul de lucru. În partea de sud, greutățile au fost mai mari din cauza izvoarelor de gaz metan care apăreau prin fisuri și împiedicau lucrul de înaintare. Structura rocii prin care străbătea tunelul fiind instabilă și parțial degradată, s-a adoptat pentru excavare metoda de lucru austriacă, cu avansarea prin galeria de creștet, susținerea făcându-se cu grinzi puternice speciale. Lucrarea a fost atacată de la ambele capete, folosindu-se centrale puternice de curent electric și compresoare de aer, betoniere etc., însumând în total 1 600 CP”, informa Revista Căilor Ferate Române.

Când lucrările au fost întrerupte, șantierul a fost părăsit, iar după Primul Război Mondial, proiectul a stat pe loc.

„După terminarea războiului, firma a fost rechemată, dar i s-a încredințat executarea altor lucrări, socotite mai urgente: linia de legătură dintre Hărman și Nehoiu și prin Teliu și Întorsura Buzăului, unde s-a executat tunelul Teliu pentru cale dublă, de 4 376 metri (care este azi cel mai lung tunel de pe rețeaua C.F.R.), cum și un viaduct peste Valea Teliu, de 142 metri lungime, cu șapte bolți din beton”, arăta Revista Căilor Ferate Române.

Lucrările la tunel au intrat în conservare după război și, după 1928, la terminarea lucrărilor de la Tunelul Teliu, societatea responsabilă era așteptată să le reia, dar asta nu s-a întâmplat, așa că șantierul a fost abandonat.

Citește și: CUM arată primul tunel săpat pentru o autostradă din România. Imaginile sunt spectaculoase!

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Andrei Caramitru știe cine va câștiga turul 2 al alegerilor: “Nu e nicio șansă”
Capital.ro
Vehiculele interzise în oraș! Amenda de aproape 2.000 de lei. NU au drept de circulație
Playtech.ro
Ce drepturi ai ca moștenitor dacă nu ești trecut în testament. Care sunt prevederile legale
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Cât câștigă un cuplu de români pe un vas de croazieră pentru „o muncă de doar trei luni de zile”
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Doliu în fotbalul internațional. A murit un cunoscut jucător
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie cutremurătoare în lumea artistică. S-a stins o tânără actriță: Acum vei străluci pe cer...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele