ADRIAN IOVAN ŞI AURELIA ION au murit în frig. Haosul în care au lucrat toţi cei care s-au implicat pe 20 ianuarie în operaţiunea de căutare şi salvare a supravieţuitorilor accidentului aviatic din Munţii Apuseni este confirmat, încă o dată, de o mărturie a doctorului Victor Zota, şeful Agenţiei Naţionale pentru Transplant şi unul dintre primii oameni pe care medicul Radu Zamfir i-a sunat, pentru ajutor, după aterizarea forţată.
Coordonatorul naţional pentru transplant povesteşte că a primit nu mai puţin de trei alarme false din partea autorităţilor despre faptul că medicii plecaţi cu aeronava pilotată de Adrian Iovan spre Oradea ar fi fost găsiţi. Prima a venit cu mult înainte ca acest lucru să se întâmple, mai exact la aproximativ o oră şi jumătate după ora 16.00 când de la locul accidentului s-au dat primele telefoane pentru a anunţa ce s-a întâmplat. „De trei ori mi s-a spus că au fost găsiţi. Prima dată la vreo oră şi jumătate. Am vorbit cu doctorul Zamfir şi mi-a spus că nici vorbă. Aşa că atunci când au fost găsiţi de localnici nici n-am mai crezut”, a relatat Victor Zota într-un interviu.
Pilotul Adrian Iovan a efectuat, în ultimii doi ani, aproape 30 de zboruri pentru Agenţia Naţională de Transplant, multe dintre acestea chiar cu avionul din accidentul în urma căruia şi-a pierdut viaţa, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, coordonatorul de transplant Victor Zota.
Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
În urma accidentului, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de un localnic, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi locuitori din zonă.
Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.