Ce s-a întâmplat în supermarketuri în ziua boicotului instigat de Călin Georgescu. Toată campania desfășurată de politicianul suveranist pentru promovarea produselor românești, vândute în piete, pare să fi eșuat deoarece ziua în care românii ar fi trebuie să boicoteze marile lanțuri de supermarketuri străine a fost una obișnuită pentru retaileri.
Potrivit jurnaliștilor de la ziare.com, în supermarketurile din Iași ziua de luni, 10 februarie, a fost una obișnuită. Angajații au spus că nu au observat nicio schimbare în fluxul de clienți pe parcursul zilei.
„A fost o zi ca oricare alta, după cum observați. Ziua de luni e oricum mai puțin aglomerată decât finalul de săptămână. Dar chiar și așa, n-am văzut nicio scădere la numărul de oameni. Au venit ca de obicei”, a spus o angajată de la Kaufland pentru sursa citată.
Și în Iulius Mall atmosfera era cea obișnuită unei seri de luni, iar pe culoarele din Carrefour Market clienții mai tineri nici nu știau că a fost ziua boicotului supermarketurilor.
„Nu știu nimic, eu am venit să-mi iau niște mâncare și să mă întorc în cameră. N-am timp să mă duc în piață. Ce, nu sunt și aici produse românești, uite!”, spune o tânără, în fața raftului de lactate.
Casierele de la Kaufland și Carrefour au declarat pentru sursa citată că ziua boicotului a decurs normal și că nu a fost cu nimic mai diferită față de o zi normală de luni. La fel au spus și angajații de la LIDL.
„Măcar de-ar fi fost, stăteam și noi mai liniștiți astăzi. Lucrez de dimineață de-mi sar capacele, pe la toți mă duc. Și să știți că nu vreau să aud nici de produsele astea românești din piață. Credeți că nu i-am văzut cum aduc din camioane fructe și legume în piață la Nicolina, alții le cumpără și merg cu ele în piață la CUG? Măcar aici, la Lidl, știm sigur că cumpără și de la producători de la noi”, a spus o casieriță.
În Piața Obor din Capitală a lipsit aglomerația, comercianții precizând că s-au închis multe tarbe din cauza magazinelor deschise în zonă.
„Nu e multă lume și să știți că e din ce în ce mai puțină, că s-au deschis multe magazine în zonă. Dacă vedeți, sunt mai multe tarabe goale”, apreciază o vânzătoare.
Numărul de persoane nu este diferit față de cel din oricare altă zi de luni. O vânzătoare spune că nu este impresionată de boicotul supermarketurilor.
„Am auzit ceva pe Facebook, dar nu se vede aici, e mai mare daraua decât ocaua”, declarau vânzătorii din Obor.
Între timp, clipurile legate de boicot de pe TikTok au fost foarte agresive. Călin Georgescu spunea pe internet că lanțurile de hypermarketuri declară profit zero în România.
Economistul Christian Năsulea l-a contrazis, însă, pe politicianul suveranist.
„Călin Georgescu a afirmat în urmă cu două zile că „Marile multinaționale raportează zero profit. Rulează sute de milioane de euro, dar raportează profituri zero? Pentru că exportă profitul” îndemnând românii să boicoteze supermarketurile si hipermarketurile. Primele 8 companii din România (după cifra de afaceri), care se încadrează în categoria supermarketurilor sau hipermerketurilor, au declarat în 2023 profituri de 2,7 miliarde de lei. Din 8 companii, 6 au fost pe plus și 2 au declarat pierderi.
Au plătit estimativ 435 milioane lei impozit pe profit către statul român. Și dacă ar fi fost toate pe roșu tot au contribuit semnificativ la colectarea a aproximativ 17 miliarde lei TVA și la plata unor contribuții pentru pensii și sănătate foarte importante pentru menținerea acestor sisteme pe linia de plutire. Business-ul în această zonă de retail e complicat. Companiile acestea investesc sume uriașe de fiecare dată când deschid noi magazine, sume pe care nu le pot deduce din impozitul pe profit.
Creează locuri de muncă. Vând produse românești, când este posibil, pentru că știu că eticheta „produs în România” vinde marfa. Nu are mai mult sens să încurajăm consumul voluntar de produse românești, daca într-adevăr ne pasă, în loc să căutăm noi moduri de a ne tăia singuri craca de sub picioare?”, spunea Christian Năsulea, într-un mesaj pe social media.