Ce să adaugi în mămăligă la final, după ce stingi aragazul. Singurul ingredient care o face cu adevărat gustoasă și cremoasă, fără cocoloașe

Mămăliga, un preparat tradițional cu rădăcini adânci în bucătăria românească, este mai mult decât o simplă garnitură: e o adevărată emblemă a culturii culinare. Populară nu numai în România, ci și în alte țări europene, mămăliga poate fi gătită în diferite variante. Află cum să pregătești o mămăligă moale, cremoasă și fără cocoloașe, urmând câțiva pași simpli și folosind un ingredient surpriză.
Irina Dumitrescu
06 dec. 2024, 14:30
Ce să adaugi în mămăligă la final, după ce stingi aragazul. Singurul ingredient care o face cu adevărat gustoasă și cremoasă, fără cocoloașe

Mămăliga a început să fie consumată pe scară largă în România, începând cu secolul al XVII-lea. Totuși, tradiția unui preparat asemănător datează încă din epoca dacilor, când terciul din mei era nelipsit de pe mesele strămoșilor. Astăzi, pentru a obține o mămăligă perfectă, este esențial să respecți câteva reguli simple.

Cum să prepari o mămăligă pufoasă, delicioasă și fără cocoloașe

Apa și sarea: Pune apa la fiert, adaugând un vârf de sare și un praf de mălai. Când apa începe să fiarbă, adaugă mălaiul treptat, în ploaie, înainte ca apa să dea în clocot. Pe tot parcursul fierberii amestecă energic cu o lingură de lemn pentru a uniformiza compoziția. Dacă folosești mălai tradițional, ține cont că timpul de fierbere este mai lung, fiind necesare 15 minute în plus față de mălaiul din comerț.

Citește și Ce se pune în mămăligă ca să nu se mai lipească. Ingredientul secret folosit de străbuni care îi dă o textură fină

Un ingredient special poate transforma mămăliga obișnuită într-un preparat deosebit. Pentru patru porții, folosește patru căni de apă și o cană de mălai. Adaugă 100 g de unt la final, după ce stingi focul, și amestecă puțin pentru o consistență cremoasă. Mămăliga este gata atunci când se desprinde ușor de marginile vasului sau dacă lingura de lemn, introdusă în mijloc, rămâne dreaptă.

Varianta pentru cuptor: budinca de mămăligă

Dacă preferi o abordare diferită, mămăliga poate fi transformată într-o budincă delicioasă: Fierbe mălaiul în lapte timp de 3 minute,  amestecând continuu. Încorporează unt pentru un plus de savoare. Toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, uniformizeaz-o și las-o să se răcească. Dă tava la cuptor pentru 10-15 minute, la 210°C. După ce este gata, tăiați mămăliga în forma dorită. Această budincă poate fi folosită ca bază pentru diverse rețete sau savurată ca atare.

Câte calorii are mămăliga

Deși este considerată o alternativă sănătoasă la pâine, mămăliga are un aport caloric similar: aproximativ 80 de calorii pe felie. Consumată cu măsură, poate fi integrată cu succes într-o dietă echilibrată, fără riscuri majore pentru siluetă.

Fie că o servești simplă, ca garnitură sau în variante mai elaborate, mămăliga rămâne un preparat delicios. Prin respectarea acestor sfaturi, vei obține o mămăligă cremoasă și fără cocoloașe. Indiferent de modul în care o prepari, secretul stă în echilibrul dintre ingredientele de calitate și tehnica de gătire.

Vezi și Cele mai bune garnituri pentru friptura de porc. Nutriționista Tania Fântână recomandă combinațiile apetisante: „În copilărie o mâncam cu mămăligă”

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Marius Șumudică, devastat după decesul lui Aaron Boupendza: „Era născut în aceeași zi cu băiatul meu. Nu pot să îmi stăpânesc lacrimile”. Exclusiv
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
Playtech.ro
Cea mai toxică carne din comerţ. Când o prăjeşti este şi mai periculoasă
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Un profesor român din SUA explică pe înțelesul tuturor dedesubturile succesului lui Trump și ce ne așteaptă
wowbiz.ro
Vlad Pascu, în doliu! Vestea fulgerătoare a dimineții. A fost găsit mort în casă
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Lanț de magazine cu produse la un leu. Românii profită de prețurile extrem de mici
Ego.ro
EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu Armin Nicoară, imediat după ce a născut Claudia Puican
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Un șofer de camion a fost ucis din greșeală de colegul său, în Maramureș. O manevră greșită i-a fost fatală
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut-o pe cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Rămâne veșnic în amintirea tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Câtă ceapă trebuie să pui la 1 kilogram de carne pentru sarmale. Secretul unui gust senzațional
MediaFlux
Politico: Toți ochii pe București. Scenariul alegerilor din România sperie Bruxelles-ul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți