Desi, singura metoda 100% sigura este abstinenta, nu multe cupluri reusesc sa supravietuiasca in lipsa unei vieti sexuale. Sunt o multime de metode de contraceptie, insa asta nu inseamna ca toate ti se potrivesc.
Iata cateva sfaturi in legatura cu alegera metodelor de contraceptie.
Pilulele anticonceptionale
Multe femei aleg ca metoda de contraceptie pilulele anticonceptionale.
Acestea sunt de doua feluri: pilulele combinate si pilulele doar cu progestative. Fiecare actioneaza in mod diferit, asa ca ar trebui sa stii despre ce e vorba pentru a putea alege in functie de stilul tau de viata.
Pilulele combinate au doi hormoni – estrogen si progestativ. Acesti hormoni opresc ovulatia si limiteaza mobilitatea spermei. Desi aceste pilule sunt foarte eficiente in prevenirea sarcinii, NU protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv HIV. De aceea este recomandat ca pe langa pilulele contraceptive sa adaugi si prezervativul ca metoda de protectie.
Luate corect, dupa prescriptie medicala, pilulele contraceptive combinate au multe beneficii: scad riscul aparitiei cancerului ovarian, reduc riscul de cancer mamar, ajuta la curatarea acneei si fac durerile premenstruale mai usor de suportat.
Totusi, pilulele combinate au si dezavantaje: trebuie luate in fiecare zi la aceeasi ora. Daca intarzii cu cateva ore, nu mai sunt eficiente si exista riscul sa ramai insarcinata.
In plus, pilulele contraceptive combinate au efecte adverse precum greata, sangerari intre menstre, dureri de cap si chiar depresie.
In categoria de risc a persoanelor care n-ar trebui sa ia aceste pilule contraceptive sunt fumatoarele si femeile care au probleme cu coagularea sangelui, intrucat acest tip de anticonceptionale pot duce la formarea de cheaguri de sange.
In ceea ce priveste pastilele contraceptive doar cu progestative, acestea sunt la fel de eficiente ca si pilulele combinate. Neavand estrogen, aceste pilule sunt recomandate femeilor care intra in categoria de risc pentru pilulele combinate.
Alte avantaje sunt reducerea crampelor menstruale, a durerilor de cap si a schimbarilor de dispozitie. Se pare, totusi, ca aceste pilule nu sunt la fel de eficiente si in cazul femeilor cu ciclu neregulat.
De asemenea, unele femei s-au plans ca pilulele doar cu progestative le-au cauzat balonari si la acumularea de kilograme in plus. Specialistii recomanda o dieta echilibrata si multa miscare in cazul in care iei acest tip de anticonceptionale.
Citeste mai mult pe sfatulparintilor.ro