Medicamentele expirate vor fi colectate în containere speciale, localizate în curțile spitalelor din țară. În acest sens există și un proiect de lege în Parlament care prevede o traiectorie clară a deșeurilor medicale de care românii, până acum, se descotoroseau cum considerau de cuviință, dar cum nu se putea mai periculos atât pentru mediu, cât și pentru cei din jur.
Conform proiectului de lege, de la începutul anului viitor, respectiv de la 1 ianuarie 2024, oamenii vor trebui să ducă medicamentele expirate sau nefolosite în containere special amenajate în curţile spitalelor. Lista acestor spitale urmează să fie făcută publică odată cu normele de aplicare a legii. Se preferă ca locațiile să fie unități medico-sanitare aflate în subordinea primăriilor locale, pentru ca procesul de colectare să fie mai ușor de către firmele cu care acestea au contract.
„Noi de anul trecut am încercat să evidenţiem această problemă, a fost făcută o Hotărâre de urgenţă dar fără norme de aplicare în ceea ce priveşte farmaciile, să fie responsabile de colectarea deşeurilor, a medicamentelor expirate de la populaţie. Problema a fost că nu au existat norme iar în codul CAEN al farmaciilor nu se prevede această muncă de colectare deşeuri. Medicamentele expirate sunt doar medicamentele care expiră într-o farmacie, cele care expiră la populaţie au rol de deşeu”, a explicat, pentru news.ro, Beatrice Speteanu, farmacistă şi preşedintă a Asociaţiei Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor.
Alegerea spitalelor ca zone de colectare a deșeurilor medicale și medicamentelor expirate sau nefolosite nu a fost la întâmplare.
„Se vorbeşte de spitale pentru că acolo există şi o pază, există şi camere de filmat astfel încât să nu existe riscul ca cineva să vină şi să vandalizeze sau să fure medicamente, vor fi ţinute în siguranţă în curtea spitalelor. Pacienţii le vor duce în curtea spitalului. De asemenea, prospectele medicamentelor vor fi schimbate, de acum în colo pe ele va fi specificat că medicamentele nefolosite, nu vorbim doar de cele expirate, nefolosite, se vor arunca în containerele special destinate din curţile spitalelor”, a mai explicat farmacista.
De asemenea, medicamentele trebuie aruncate în ambalajul original. Alte țări, care deja au implementat colectarea selectivă a medicamentelor, aruncă separat cartoanele tocmai în scopul reciclării. În niciun caz medicamentele nu vor fi aruncate în toaletă sau chiuvetă, indiferent că sunt pastile, siropuri sau alte lichide din sfera medicală. Ajunse în pânza freatică, acestea produc efecte negative ireversibile asupra naturii, astfel că se recomandă aducerea lor la aceste centre unde vor fi preluate și distruse în conformitate cu normele actuale.
„Din păcate, ne trezeam şi cu pungi aruncate, vă spun, şi noi suntem o farmacie, ţinem totul separat, dar să umblăm cu mănuşi în pungi unde găseam şi resturi de mâncare, şi comprese cu sânge, îmbibate, nu era deloc igienic ca în farmacie să se facă acest lucru, nu preluăm noi deşeurile populaţiei, şi pe costurile SRL-urilor, al farmaciilor, nu era nimic decontat de către stat, de către DSP, de către Ministerul Mediului, acest demers a fost făcut tocmai pentru această protecţie şi a ajuta oamenii să fie mult mai uşor pentru toată lumea, să fie colectate şi aruncate în mod corespunzător”, a mai declarat Beatrice Speteanu, pentru sursa citată.
Citește și: Cele mai periculoase combinatii de medicamente si alimente