Ce să faci dacă eşti muşcat de o căpuşă. A început sezonul căpuşelor, iar tot mai mulţi români apelează la medicul de familie sau chiar merg la urgenţe după ce au fost muşcaţi de o căpuşă.
Medicii avertizează că în această perioadă, ieşirile la iarbă verde sau în parcuri ne pot costa scump, deoarece riscăm să fim muşcaţi de căpuşe. Specialiştii de la Spitalul Victor Babeş ne spun cum să prevenim şi să tratăm muşcătura de căpuşă.
Citeşte şi OMS anunţă o nouă epidemie în Europa. Avertismentul care dă fiori românilor
Masuri de prevenire a expunerii la capusa
– Evitati zonele cunoscute cu expunere foarte mare la capuse
– La iarba verde purtati imbracaminte de culoare deschisa, sa se vada mai usor capusele; acoperiti-va bratele si picioarele, trageti sosetele peste pantaloni; incaltaminte deschisa la culoare, fara orificii sau decupaje
-Folositi pleduri si paturi pentru picnic, iar acestea sa fie de culoare deschisa
– In drumetii mergeti pe mijlocul cararii, evitati sa atingeti cu corpul plantele din jur
– Folositi substante repelente, spray-uri impotriva capuselor (atentie la contraindicatii la gravide, la copii)
– Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, incaltaminte si echipamente, un insecticid pe baza de permetrina 0,5 %
– Daca dormiti in natura, pe pamant sau in cort, folositi plase anti insecte in jurul patului si folie de protectie
– La sosirea acasa, verificati atent bagajele, hainele si mai ales animalele de companie.
-Faceti dus zilnic. La dus, verificati cu atentie prezenta vreunei capuse, mai ales in partile moi,cu piele fina (sub brate, in spatele urechilor, intre picioare, in spatele genunchilor, ombilic, pielea paroasa a capului). La nevoie, puteti verifica folosind oglinda sau lupa.
-Tratarea hainelor folosite in zonele posibil contaminate cu capuse, prin spalarea si uscarea cel putin 1h cu aer cald/fierbinte.
Este recomandata identificarea precoce a capusei pe corp, pentru a scadea cat mai mult riscul de boala produsa prin muscatura de capusa:
-Pentru a transmite Boala Lyme, capusa trebuie sa se fixeze si sa se hraneasca cel putin 24-72 ore
-Virusul care provoaca Encefalita de Capusa se transmite din momentul in care capusa incepe hranirea
Citeşte şi Boala care ucide anual mii de români. Sfaturi pentru a te proteja
Medicii recomandă ca scoaterea căpuşei să se facă la spital, în primele 24 de ore de la muşcătură.
”In situatia in care nu puteti apela la serviciul medical, se poate scoate capusa, folosind o penseta cu varf subtire, in unghi; penseta se fixeaza cat mai aproape de punctul de acces al intepaturii. Se trage lent, uniform, cat mai drept, fara a invarti, cu atentie sa nu zdrobiti striviti capusa. Ulterior dezinfectati cu apa si sapun, apoi aplicati o solutie antiseptica. Mainile salvatorului se protejeaza cu manusi sau tifon”, recomandă Dr. Daniela Mihalcea, medic primar Boli Infectioase.
Atenţie, este important să se înlăture toată căpuşa, fără să rupem partea posterioară a corpului, iar capul să rămână înfipt în rană.
Evitaţi să folosiţi căldura sau diferite substanţe pentru a ucide căpuşa. Aceasta se poate adanci mai mult in piele, sa elibereze o cantitate mai mare de saliva, sau varsarea continutului stomacal al capusei in rana, crescand riscul de infectie.