Orice persoană a experimentat măcar odată trezirea bruscă în toiul nopții, deci, dacă ești printre acestea, rămâi aici și află care pot fi cauzele, dar și micile remedii.
Citește și Cum să adormi mai repede. Cel mai eficient truc pentru un somn odihnitor
Într-un articol recent din New York Post, dr. Biquan Luo, o expertă în somn din San Francisco, împărtășește câteva dintre cauzele acestui fenomen și oferă sfaturi practice pentru a-l depăși.
Conform specialistei, stresul și anxietatea, durerea și disconfortul, precum și factorii externi din mediu, cum ar fi zgomotul sau temperaturile extreme, sunt printre cele mai comune cauze ale trezirilor nocturne.
De altfel, apneea în somn și sindromul picioarelor neliniștite pot contribui la întreruperile somnului.
Specialista recomandă să nu te ridici imediat din pat dacă te trezești, ci mai degrabă să încerci să te relaxezi și să încerci să adormi din nou.
Spre exemplu, poți folosi tehnici de relaxare progresivă, exerciții de respirație sau mașini cu zgomot alb pentru a-ți calma mintea și corpul.
„Dacă nu reușești să adormi în 10-15 minute, e timpul să te ridici din pat. Mergi într-o zonă liniștită și confortabilă a casei tale, cum ar fi canapeaua, și ocupă-te de activități calmante, cum ar fi cititul unei cărți, până când îți simți ochii grei de somn. Apoi, întoarce-te în pat și încearcă să adormi din nou”, a explicat experta, potrivit Dailymail.com.
Unul dintre obiceiurile la care ar trebui să renunți este acela de a te uita pe telefon să verifici cât este ora, atunci când te trezești în mijlocul nopții.
„Acest lucru poate crește nivelul de stres și poate face mai dificilă reluarea somnului. Verificarea ceasului poate deveni un stimulent care îți poate împiedica relaxarea și adormirea”, a concis specialista.
Pe lângă cele menționat anterior, trezirea în mijlocul nopții ar putea fi rezultatul unui dezechilibru al ritmului circadian al corpului.
„Somnul este influențat de două factori principali: presiunea somnului, care ne determină să adormim, și ritmul circadian, care ne menține în stare de somn. Dacă aceste două factori nu sunt sincronizate corespunzător, este posibil să te trezești în timpul nopții”, a mai explicat specialista.
În caz că nu știai, există multe metode pentru ajustarea ritmului circadian. Una dintre ele este stabilirea unor ore constante de trezire în fiecare zi, modificarea intervalului de mese, exercițiile fizice în aer liber sau utilizarea de suplimente cu melatonină.
Printre altele, experta în somn consideră că, mai mult de jumătate dintre oameni suferă de anxietate și se stresează prea mult, din orice lucru.
Pentru o viață sănătoasă și un somn odihnitor, aceasta recomandă răbdarea, pentru că lucrurile se vor rezolva, și chiar dacă te stresezi prea tare, nu rezolvi nimic. Ține minte că psihicul este cel mai puternic.