Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre numărul mare de cutremure produse în ultimele luni în România și a venit cu sfaturi despre ce trebuie să faci dacă ești surprins de un cutremur în timpul nopții.
”Activitatea seismică s-a extins spre Oltenia, spre Banat, în Muntenia e acum mai redusă. Eu sper să nu vină acum un cutremur mai mare. Dar, doar Dumnezeu știe! Probabilitatea de a prevesti un cutremur nu există nicăieri în lume, în plus, nici nu se potrivește structura geologică, pe zone. Eu am lucrat și am colaborat foarte mult cu americanii, am ajuns la ei pe 6 septembrie 1968. Am stat aproape doi ani, acolo, la specializare. Chiar și ei sunt supărați că nu știu exact când se produce un cutremur. S-a tot încercat să se facă foraje în pământ, să se studieze scoarța terestră, la foarte mare adâncime, dar s-au abandonat forările. Nu știm exact ce e în pământ, sunt mari surprize. Pământul înghite tot”, ne-a mai spus Gheorghe Mărmureanu, pentru Impact.ro.
Citește și: România se cutremură din nou. Cinci cutremure au avut loc sâmbătă în țara noastră
Gheorghe Mărmureanu spune că marii constructori nu cer sfatul specialiștilor și că înalță blocuri, mai ales în București, cu mult peste nivelul maxim admis.
”Nimeni nu-mi cere părerea, sunt foarte mulți căpoși. În sectorul 1 din București se construiesc blocuri cu foarte multe etaje, e o prostie! Trebuie de maximum 7-8 etaje, e riscant cu mai multe, iar eu văd blocuri noi, de 10, chiar și de 15 etaje. De exemplu, în Pantelimon, la 4 martie 1977, un coleg a fost izbit, din perete în perete, la etajul 7. A fost bine că a durat doar atât seismul, căci, dacă mai dura alte 5 secunde, era și mai mare dezastrul în București”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.
”În România, nu se pune problema unui cutremur catastrofal, nici în Vrancea, nici în Oltenia, nici în Banat. Însă, în caz de cutremur, chiar și de mai mică intensitate, dacă are loc noaptea, cobori din pat pe dușumea și te lipești cu spatele de saltea, de pat, pe o parte. Dacă e să cadă planșeul, tavanul, acolo se formează un triunghi al vieții, salvator. Americanii au experimentat acest lucru și 100% îți poate salva viața. Nu încercați sub nicio formă să ieșiți pe scări. Nu știi ce formă ia scara, cum se prăbușește. A fost și situația actorului Toma Caragiu. Dacă rămânea în apartament, trăia. Sticla și paharele nici măcar nu s-au răsturnat pe masă. Cutremurul din 1977 nu trebuia să aibă loc, conform statisticilor. Unul castrofal are loc cam la 100 de ani. Dar, se pare că marele cutremur din 1940 nu și-a făcut atunci toată treaba”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.