Ce să faci în prima săptămână a anului ca să îți îmbunătățești viața. Cele mai bune metode științifice

La începutul noului an, primele gânduri se referă la ce vrem sau avem de făcut în următoarele 12 luni. Înainte de a ne apuca de treabă, însă, ar trebui să ne punem la punct fizic și psihic.
Filip Stan
03 ian. 2024, 00:15
Ce să faci în prima săptămână a anului ca să îți îmbunătățești viața. Cele mai bune metode științifice
Ce să faci în prima săptămână a anului ca să îți îmbunătățești viața. Cele mai bune metode științifice

O minte și un corp sănătos pot duce la îndeplinire țelurile setate la început de an, însă nu mulțiu știu cum să își îmbunătățească viața înainte de a se apuca de treabă. Datele din anii trecuți dezvăluie că între 17% și 45% dintre noi ne-am abandonat obiectivele încă din prima lună a anului.

Citește și: Metoda prin care adormi mai ușor și poți avea un somn profund. Medicul Vlad Ciurea respectă acest obicei de mulți ani

Cele mai bune metode științifice pentru a-ți îmbunătăți viața

Majoritatea oamenilor renunță la rezoluțiile de Anul Nou pe la jumătatea anului. Aceste eșecuri pot duce la ceea ce psihologii numesc un ciclu anual de „sindromul speranțelor false”. Cercetările arată că e mai bine să îți setezi niște obiective mai ușor de atins, specifice, ușor de măsurat, deoarece au mai multe șanse de reușită, decât cele care se concentrează pe evitarea unui lucru sau vreo abstinență, precum lăsatul de fumat sau de alcool. Un studiu BBC prezintă 7 aspecte ale vieții pe care te poți concentra în prima săptămână a anului, folosind recomandări științifice.

Ziua 1: Concentrează-te pe somn

După noaptea de Revelion, cel mai bine e să te concentrezi pe somn. În acest moment al anului trebuie să petrecem mai mult timp în pat, după cum ne recomandă specialiștii.  Cercetările arată că oamenii experimentează „somnul sezonier”, adică au nevoie de mai multă odihnă iarna decât vara. Un studiu din Germania a arătat că oamenii dorm cu o oră mai mult în decembrie decât în iunie, iar pentru a-ți îmbunătăți somnul, ai putea să mergi mai devreme la culcare, să eviți luminile puternice în cele două ore înainte de somn și să nu folosești telefonul mobil înainte de a te pune să dormi.

Ziua 2: Concentrează-te pe corpul tău

Există beneficii și în agitație: mișcările absente sau ticurile, cum ar fi datul din picior sau trosnitul degetelor, pot arde o cantitate surprinzătoare de calorii și pot ajuta la reducerea stresului. Cercetătorii recomandă exercițiile fizice în frig pentru o mai bună sănătate cardiacă, un sistem imunitar mai puternic și o scădere în greutate accelerată, prin transformarea celulelor adipoase. De asemenea, poți chiar să încerci să alergi în sens invers, căci s-a descoperit că ar arde mai multe calorii decât mersul înainte, întărind în același timp mușchii din spate. Este recomandată în special persoanelor cu probleme la genunchi, deoarece reduce tensiunea asupra articulației genunchiului, crescând în același timp flexibilitatea. De asemenea, poate da un impuls și creierului.

Știința spune să nu-ți fie teamă să te murdărești când ești afară, pentru că poate ajuta la completarea diversității microorganismelor benefice care trăiesc pe corpul uman. Persoanele cu afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul și dermatita atopică, tind să aibă o comunitate mai mică de microbi pe piele. Pielea uscată sau deteriorată poate elibera substanțe biochimice care duc la inflamație la nivelul întregului corp, afectând în cele din urmă și alte organe, cum ar fi inima și creierul. Îngrijirea pielii prin utilizarea cremelor de protecție solară și a cremelor hidratante ajută nu doar la menținerea tinereții, ci și la îmbunătățirea vârstei biologice.

Ziua 3: Concentrează-te pe mintea ta

Fă lucruri ce te-ar putea ajuta să te simți mai fericit, mai puțin stresat, mai rezilient. Poți încerca și ceva nou: când ai prea multă energie, fă câteva genuflexiuni. Lucrând cu și împotriva gravitației, aceste exerciții pot da creierului un impuls surprinzător al fluxului sanguin, care, la rândul său, poate îmbunătăți abilitățile cognitive și abilitățile de rezolvare a problemelor.

O altă recomandare este să te vezi tânăr, pentru că, cu cât te consideri mai „necopt”, cu atât vei trăi mai mult. Și puterea imaginației poate face minuni: dacă-ți imaginezi că escaladezi un munte, te uiți la mare sau plutești spre cer, poți reduce nivelul de stres, îți poți îmbunătăți memoria și te vei simți mai aproape de lumea din jurul tău. Poți încerca și cântatul, alături de exerciții aerobice care eliberează endorfine, „hormonii fericirii”. Sau poți doar să respiri, fiind demonstrat că exercițiile de respirație pot reduce stresul, anxietatea și pot scădea tensiunea arterială, pe lângă că te pot ajuta și să dormi.

Ziua 4: Concentrează-te pe relații

Prietenii îți pot îmbunătăți sistemul imunitar, sănătatea cardiovasculară și te pot face mai fericit. Știința recomandă să te sincronizezi cu prietenii, ca de exemplu atunci când mergeți. Veți avea o comunicare și o conexiune mai bună. Dacă vrei ceva mai mult decât prietenie, știința spune că poți face anumite schimbări inclusiv la modul în care te îmbraci. Gusturile vestimentare și opiniile nonconformiste pot fi atractive în fața unora. Un alt aspect este iertarea: să spui că ierți pe cineva și chiar să o faci îți va reduce nivelul de stres, vei câștiga mai mult și îți va îmbunătăți sănătatea.

Ziua 5: Concentrează-te pe ce mănânci

După mesele festive din decembrie, e normal ca printre rezoluțiile de Anul Nou să se regăsească și dietele. Totuși, dacă mai ai mâncare rămasă, nu o arunca, ci bag-o la microunde, însă nu în recipiente din plastic. Un regim alimentar echilibrat este bun în orice perioadă a anului, dar este recomandat mai ales după excesul de sărbători. Cercetările arată că fast food-ul poate fi la fel de dăunător pentru minte cât este pentru corp.

Când vine vorba de fructe și legume, un curcubeu de fructe și legume de diferite culori poate stimula sănătatea creierului și poate reduce riscul de a dezvolta boli de inimă. Cercetările sugerează și că cei care beau cafea au un risc mai mic de a muri din cauza unui accident vascular cerebral, boli de inimă sau cancer, însă este important să consumi cafeaua cu moderație.

Ziua 6: Concentrează-te pe fitness

Sportul poate contribui la creșterea forței, la arderea grăsimilor și la îmbunătățirea sănătății mintale, dar și la sănătatea intestinală. Pentru cei care vor să intre în formă rapid, numai șase sesiuni de antrenament pe intervale pot crește capacitatea corpului nostru de a arde caloriile. Momentul zilei în care te antrenezi poate face, de asemenea, diferența. Cercetările asupra înotătorilor și bicicliștilor olimpici, de exemplu, sugerează că aceștia tind să fie mai rapizi seara.

Puterea „placebo” poate fi extrem de benefică în sala de fitness. S-a demonstrat că sportivii care iau „pastile inerte” au performanțe mai bune decât cei care nu o fac, un efect care oglindește placebo-ul medical. De folos este și „placebo-ul social”: antrenamentele cu alții, într-un mod care să vă consolideze conexiunea, pot reduce senzația de oboseală și durere.

Ziua 7: Concentrează-te pe hobby-urile tale

O altă metodă pentru începerea în forță a anului este stabilirea unor activități provocatoare și plăcute. Deși câteva momente de inactivitate pentru a-ți lăsa mintea să se relaxeze îți pot aduce beneficii surprinzătoare, unii oameni fac eforturi extreme pentru a scăpa de plictiseală. Oamenii care se plictisesc cu ușurință pot fi absorbiți de comportamente care creează dependență, cum ar fi utilizarea compulsivă a telefonului mobil. În acest sens, oamenii de știință recomandă începerea unui nou hobby, care poate ajuta la menținerea creierul tânăr, la alimentarea creativității și combaterea plictiselii. Oamenii de știință câștigători ai Premiului Nobel, de exemplu, au de trei ori mai multe hobby-uri personale decât o persoană obișnuită – cum ar fi muzica, pictura sau scrierea poeziilor.

Citește și: Ce se întâmplă cu somnul nostru dacă bem o cafea fix la ora 12:00 ziua

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în mălai când îl depozitezi în casă. Nu se va altera niciodată, nu va face musculițe sau molii. Așa o să-l ai perfect pentru cele mai gustoase și pufoase rețete de mămăligă
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
Care ar fi cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Artistul s-a...
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Trupe nord-coreene redistribuite în regiunea Belgorod a Rusiei
MediaFlux
DE ce a MURIT de fapt GABRIEL COTABIȚĂ! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni