„Regulile pe care trebuie să le urmezi pentru cel puțin un an ca să reversezi ceea ce s-a stricat în ficatul tău – ficatul tău se repară în timp, nu-i ajunge o lună sau două. Dacă începi de astăzi, o să simți efectele benefice de astăzi, dar îți poți repara ficatul în realitate în cel puțin un an. De multe ori poate dura până la doi ani de respectare a acestui program, pentru ca tu să ajungi de la un ficat intens steatozic, la un ficat care artă >”, începe el.
Cea mai importantă este odihna, spune medicul, dar nu doar acele opt ore de somn pe noapte contează.
„E foarte important să te odhnești. Așa cum tu dormi noaptea și te odihnești, ficatul tău trebuie să doarmă și el și să se odihnească. Cum am zis, atunci când mâncăm alimente, tot ce scoatem din ele se duce spre ficat. Așa că singura odihnă a ficatului este atunci când nu mâncăm. Ăsta este unul din beneficiile postului intermitent”, explică medicul. Dacă reușim să avem o pauză alimentară între 18 și 20 de ore pe zi, în care putem bea apă, cafea sau ceaiuri, atunci ficatul nostru ar avea timp să se refacă, a mai spus el.
2. Mâncarea procesată de evitat
Alimentele procesate consumate în exces sunt cele mai nocive. „Orice este la pungă, orice este ambalat și are un termen de expirare foarte departe în timp, este procesat și nu-ți trebuie”, mai spune el.
3. Alimente integrale
Sunt bune pentru sănătatea ficatului fiindcă au mulți nutrienți. „Poți să găsești cereale, dar care nu sunt integrale, sunt fine, s-a scos coaja din ele, au fost într-un fel măcinate – aceea nu este mâncare integrală. Sau, un alt exemplu: sucul de portocale. Nu este o mâncare integrală, pentru că tu scoți anumite chestii din acele fibre pe care le ai într-o portocală”, mai spune el.
„Mâncarea integrală înseamnă să mănânci mâncarea exact cum crește ea în copac. Dacă vorbim de fructe, mănâncă fructe întrgi. Când vorbim de legume, mănâncă legume întregi în diverse forme: poate un pic trase la tigaie. Când vorbim de carne, caută carne care nu este procesată, care este fix așa cum a fost tăiată din animal, așa o pui în cuptor și așa o procesezi. Deci mâncare cât mai puțin procesată și cât mai mult integrală”, a explicat medicul.
4. Fără zaharuri
Fără zaharuri. Aceasta e recomandarea. Sau cel puțin să le reducem cât se poate de mult. „Poți să mănânci din când în când o înghețată, dar renunță la ce înseamnă zahar procesat, cu indice glicemic mare și care se absoarbe rapid. Aici vorbim despre dulciuri, zahăr, pîine, orez, cartofi, siropuri și tot felul de alte dulcegării”, mai arată el.
5. Alcoolul nu trebuie consumat zilnic
„Renunță la 90% din alcoolul pe care îl bei, nu mai face din alcool o obișnuință zilnică. Chiar dacă ai impreisa că nu ești alcoolic, dar bei o bere pe zi, un pahar de vin, două pe zi, mai ieși la o terasă și bei două cocktailuri, a treia zi ieși la o petrecere și bei trei shoturi și așa mai departe. Dacă stai și le pui pe o foaie de hârtie, ai să constați că tu consumi prea mult alcool. Eu nu zic să renunți complet la alcool – e viața ta și meriți să te bucuri de viața asta, iar alcoolul poate face parte din bucuriile tale – dar bea alcool o dată la două săptămâni, lasă-l pentru seara aia în care ieși în oraș și vrei să bei o sticlă de vin cu cineva. Există soluții fără alcool, există bere fără alcool, care poate să-ți dea senzația aceea”.
6. Cafeaua
Probabil că nu așteptați la acest lucru, dar cafeaua ajută ficatul. Medicul spune că până la trei căni de cafea pe zi sunt suficiente pentru un ficat sănătos. „Cafeaua este un foarte puternic antioxidant, inclusiv pentru ficat. Concret, se duce la ficat și scade oxidarea din acel ficat”, explică medicul.
7. Greutatea corporală
„Pentru că ficatul tău gras este datorat în mare parte obezității sau supraponderalității tale, aceste grăsimi viscerale. Colacul ăsta de pe abdomen – și grăsimea din interior practic – conține celule care produc toxine încontinuu, pentru ficatul tău. Deci nu atât mâncarea procesată pe care o mănânci – pentru că persoanele slabe pe care le-am văzut mâncau și mâncare procesată, poate beau și ei alcool din când în când, mâncau și ei zaharuri, dar niciodată nu am văzut o persoană slabă, cu un ficat gras”, mai arată el.
8. Sportul
Sportul e sfânt pentru sănătate. Ajută, într-adevăr, la scăderea în greutate, dar și la sănătatea ficatului și a organismului în general.
„Ce trebuie să vă doriți este să scădeți în greutate, pentru că acea greutate în mod real vă crește riscul pentru foarte multe boli, inclusiv pentru ficatul gras. Iar pentru asta, ce vă pot recomanda este să dormiți în fiecare noapte opt ore dimineața, să vă treziți devreme, să vă plimbați în parc o jumătate de oră, să faceți sport, în funcție de ce vă permite corpul vostru să faceți. Dacă aveți un grad mare de obezitate, atunci e bine să mergeți doar în parc să vă plimbați, sau să faceți bicicletă sau să înotați, ca să nu puneți presiune pe articulații. Dacă aveți o greutate și o condiție fizică ok, puteți să alergați în parc, puteți să mergeți la sală”, mai recomandă el.
Citește și Greşeala pe care o facem după ce ne trezim. Avertismentul făcut de neurologul Vlad Ciurea